Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
045_Економічна теорія.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
292.35 Кб
Скачать

Тема 9. Підприємство і підприємництво

Питання

  1. Підприємство в ринковій економіці. Види підприємств.

  2. Законодавча база розвитку підприємництва.

ЛІТЕРАТУРА: 1-13; 15-19; 21-29.

! Основна мета теми – розгляд підприємницької діяльності як необхідного елемента формування ринкової економіки, характеристика основних форм організації підприємницької діяльності, розкриття процесу становлення нових форм господарювання в Україні. Тому у теорії ринку підприємницька діяльність виступає особливим фактором виробництва. Не випадково ринкову економіку визначають як „економіку вільного підприємництва”.

У західну економічну науку поняття „підприємець” увів у XVІІІ ст. перший теоретик бізнесу Р.Кантільон (Франція). Підприємництво, за Кантільоном, - економічна функція особливого роду, яка полягає в узгодженні пропозиції з попитом на різних товарних ринках.

У розумінні підприємницької діяльності нерозривно пов’язуються особливі економічні функції та суб’єктивні властивості того, хто їх виконує.

В основі будь –якого підприємництва, безумовно, лежить особистий інтерес. Але в умовах розвинутих ринкових відносин він задовольняється тільки через працю на суспільство.

Підприємництво може розвиватися лише в певному економічному середовищі. Необхідна також система дійових законів, які захищали б підприємництво й забезпечували стійкі „правила гри” на ринку.

Формування суб’єктів підприємницької діяльності в Україні розпочалося в 90-х роках ХХ століття. Найважливішими передумовами цього процесу є подальша демократизація та урізноманітнення форм власності, демонополізація виробництва, активна підтримка державою інвестиційних процесів для різних суб’єктів підприємницької діяльності, формування повноцінного конкурентного ринку, забезпечення законних прав господарств тощо.

Залежно від змісту підприємницької діяльності розрізняють виробниче, торгове, кредитне та страхове підприємництво.

Підприємство – це організаційно відокремлена і економічно самостійна основна (первинна) ланка народного господарства, що виготовляє продукцію (виконує роботу, або надає послуги).

Кожне підприємство має конкретну назву – завод, фабрика, шахта, майстерня, перукарня тощо; воно може також включати декілька виробничих одиниць – заводів або фабрик. У більшості країн з розвинутою ринковою економікою такі виробничі одиниці називають фірмами. Кожна з них має певне фірмове найменування, під яким значиться у державному реєстрі своєї країни.

Кожне підприємство або фірма є юридичною особою, має систему обліку та звітності, самостійний баланс, розрахунковий рахунок у банку, печатку з власною назвою.

Підприємство має певні умови діяльності. До таких у ринковому середовищі належать: самостійне здійснення процесу відтворення; повна економічна відповідальність за результати своєї діяльності; одержання прибутку, який є основним джерелом розвитку підприємства.

Для практики господарювання в ринкових умовах важливою є чітка і повна класифікація підприємств за певними ознаками.

Щодо форм власності, в Україні функціонують – приватні, колективні, державні ( загальнодержавні та комунальні) підприємства.

Важливим для національної економіки є поєднання малих, середніх та великих підприємств, що робить економічну систему гнучкою та мобільною. В усіх розвинутих країнах світу кількісно переважають малі підприємства.

Виготовлення продукції (виконання роботи, надання послуг) здійснюється у взаємодії праці людини та певних засобів виробництва. Останні за своїм матеріально – речовим змістом складають виробничі фонди підприємства, всю сукупність яких за властивими їм ознаками поділяють на основні (основний капітал) та оборотні (оборотний капітал).

Запитання для самоперевірки та завдання

  1. Дайте загальну характеристику підприємництва та розкрийте спільне і відмінне у поняттях „підприємництво” і “бізнес”..

  2. Чим визначаються організаційні форми підприємництва?

  3. Який критерій лежить в основі поділу підприємств на малі, середні та великі? Для чого потрібна така класифікація?

  4. Назвіть переваги та недоліки малого підприємництва.

  5. Які переваги та недоліки (обмеження) властиві великому підприємництву?

  6. У чому полягає соціально – економічна сутність капіталу?

  7. Що таке оборот капіталу і чим він відрізняється від кругообігу?

  8. Яких функціональних форм набуває промисловий капітал у процесі свого руху?

  9. За якими ознаками розрізняють основний і оборотний капітал?

  10. Що таке амортизація основного капіталу?

  11. У чому сутність фізичного і морального зношування основного капіталу?

  12. Розкрийте сутність та значення прискореної амортизації.