Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат Чередніченко 3_А.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
327.93 Кб
Скачать

Тваринний світ

За характером фауни весь материк Австралії і острів Тасманія належать до Австралійської зоогеографічної підобласті (Австралійська зоогеографічна область).

Бідна на види фауна Австралії характеризується давністю й ендемізмом і має яскраво виявлений реліктовий характер. Австралію часто називають живим палеонтологічним музеєм, країною-притулком, де живуть представники тварин не тільки неогенового періоду, а навіть і мезозойської ери. Австралія має дуже своєрідну фауну, що пояснюється давньою острівною ізоляцією материка. Тварини, що живуть тут, добре пристосувалися до фізико-географічних умов материка.

Дуже великого розвитку досягли в Австралії сумчасті ссавці. Сумчасті тварини в дотретинний час водились і в Старому Світі. Навіть і тепер у Південній Америці зустрічається одна родина сумчастих. В Австралії налічується вісім родин сумчастих —близько 130 видів, які, за винятком 8—9 видів, є ендемічними. Різноманітні життєві форми сумчастих відповідають різним біологічним типам вищих ссавців, отже, існують тут сумчасті хижаки, гризуни, комахоїди та ін. Найхарактерніші я усіх сумчастих в Австралії — аналоги парнокопитних, рослиноїдні стрибаючі — кенгуру. Серед кенгуру, дуже характерних для ландшафті и Австралії, є багато різних форм: невеликі риючі тварини, що живуть у норах, справжні гірські форми — мешканці скель, лазячі деревні кенгуру і типові наземні степові, почасти лісові, форми. Найвідоміші — пеликоногі кенгуру і насамперед сірий велетенський кенгуру, який досягає двох метрів висоти і важить від 100 до 150 кг. Водяться вони табунами в центральних частинах материка. Деякі види великих кенгуру, що дають цінне хутро, дуже винищуються. Дрібні види кенгуру схожі на щурів і кроликів.

Характерним представником плацентарних с дуже поширений в Австралії собака динго. Є думка, що динго прийшов в Австралію разом з людиною і тут здичавів. Проте пліоценові рештки кісток цього виду свідчать про те, що динго — корінний мешканець материка Австралії. Динго водиться в лісах, ущелинах, порослих чагарником. Удень він ховається, а вночі нападає на різних птахів, ссавців і навіть на кенгуру й свійських овець. Сумчастий вовк і сумчастий диявол, які жили раніш на материку, винищені собакою динго і збереглися тільки на Тасманії, де динго немає. Собака динго завдає величезної шкоди вівчарству. У деяких місцях через динго вівчарство стає нерентабельним, і там розводять велику рогату худобу. Динго іноді нападають навіть на неозброєну людину, особливо на дітей. Дуже шкодять зерновому господарству і особливо пасовищам кролі. Вперше кролів завезли в Австралію в 1859 р. З того часу вони з дивовижною швидкістю поширились на материку і є тепер справжнім лихом для сільського господарства Австралії. Від кролів .не можна було захистити територію навіть дротяними загорожами, так званими «кролячими парканами», що їх ставили на межах між штатами. Успішно акліматизувалась і стала звичайним мешканцем Австралії європейська лисиця.

Фауна птахів Австралії має острівний характер. З 666 видів птахів Австралії 450 ендеміків. До ендемічних форм треба віднести таких представників орнітофауни тропічних лісів, як справжній казуар — великі нелітаючі яскраво забарвлені птахи, лірохвості, райські птахи з їх химерним яскравим оперенням. До ендеміків належать медососи, що живляться нектаром квіток, численні папуги, а також смітні великоногі кури, що не висиджують своїх яєць, а закопують їх у різні гниючі покидьки. На відкритих рівнинах Центральної Австралії трапляються ендемічні австралійські ему, а також трав'яні папуги, що дуже шкодять сільському господарству; багато голубів. Внутрішні води Австралії багаті на водоплавних птахів. Деякі східносибірські птахи прилітають до Австралії на час, коли в північній півкулі зима. З рептилій заслуговують на увагу такі ендемічні тварини, як плащоносна ящірка і ящірка-молох, що добувають вологу з повітря шиновидними наростами на своєму тілі. Тут водиться багато отруйних змій, серед них багато ендеміків. У тропічній частині материка є два види крокодилів і черепахи. З амфібій дуже поширені ендемічні жаби. З прісноводних риб дуже цікаві представник дводишних риб — рогозуб, або цератод, унікальний релікт тріасової групи, а також представник родини костоязичних — барамунда. В Австралії налічується понад 3000 родів комах, з них 45% становлять ендеміки. Дуже різноманітні в Австралії метелики, жуки. Надзвичайно багато термітів, їх будівлі заважають навіть пересуванню. На материку багато саранових, що завдають великої шкоди рослинності.