Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_MYeV_dlya_4_kursu_MYeV_novy_variant_25....doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
408.58 Кб
Скачать

Тема 4. Регулювання міжнародного обміну послугами - 2 год.

Мета: Розкрити сучасний механізм регулювання міжнародного

обміну послугами

Ключові слова та поняття: структура регулювання міжнародного обміну послугами; регулювання доступу на ринок; обмеження у використанні національного режиму; обмеження у торгівлі послугами; кількісні квоти на імпорт іноземних послуг; виключення з національного режиму; торгівля окремими видами послуг; регулювання міжнародних транспортних перевезень, послуг зв'язку, будівництва, страхування, фінансових послуг, використання інтелектуальних прав; лібералізація ринку послуг; міжнародні галузеві організації у сфері послуг; регулювання міжнародної електронної комерції.

План лекції

1.Механізм регулювання міжнародного й національного руху послуг.

2.Роль міжнародних організацій у створенні умов функціонування світових ринків послуг.

3.Регулювання міжнародної електронної комерції.

Питання для самостійного опрацювання

1.Концептуальні засади вимірювання інституційних обмежень як інструменту регулювання торгівлі послугами на інтернаціональному рівні.

2.Концептуальні засади інституційного регулювання світового ринку послуг.

3.Механізм дії регуляторних інституцій та інституцій виконання контрактів як ключової ролі в розвитку сервісного сектора національних та світової економік.

5.Стан і тенденції диференціації й лібералізації міжнародного ринку послуг у зв’язку з процесами інституціоналізації глобальної економіки.

Питання для самоконтролю

1.Поясніть вплив інформаційної асиметрії на форму системи транзакцій послуг з іншими сегментами економіки й схильність сфери послуг до ринкової невизначеності.

2.Пояснть механізм дії інституцій та транзакційних витрат як одного з вирішальних факторів розвитку існування й форми прояву конкурентних переваг у процесі міжнародного обміну послугами за умов економічної глобалізації.

3.Побудуйте економетричну модель впливу якості інституцій на обсяг експорту послуг країн Східної Європи – членів ЄС і окремих країн СНД.

4.Поясніть місце і роль інституцій та транзакційних витрат як основних об’єктів дослідження в сфері міжнародних торговельних потоків.

5.Які, на Вашу думку, наслідки лібералізації торговельних потоків послугами на багатосторонньому, регіональних та національних рівнях?

6.Які, на Вашу думку, інституційні детермінанти розвитку українського ринку послуг за умов членства країни в СОТ?

7.Розрахувати за допомогою методу економетричного аналізу

щільність зв'язку між інституційними чинниками та обсягом експорту послуг.

Література:

Основна: 35; 64; 69.

Додаткова:7; 38; 62; 63; 86.

Тема 5. Регулювання валютно-кредитної політики

країн - 2 год.

Мета: Розкрити сутність, організаційні структури і зміст

механізму валютно-кредитної політики країн.

Ключові слова та поняття: валютно-фінансова політика; валютно-фінансове регулювання МЕВ; суб'єкти регулювання; рівноважний валютний курс; закон єдиної ціни; паритет купівельної спроможності (ПКС); довгострокова модель валютного курсу; ефект Фішера; номінальні й реальні валютні курси; торговельні потоки і баланс поточних операцій: І-крива, ефект «берегового плацдарму»; регульоване плавання валютних курсів і стерилізована інтервенція; двократна модель макроекономічної взаємозалежності; засоби регулювання платіжного балансу; прямий та опосередкований вплив держави на платіжний баланс; правило Вальраса; дисконтна політика; операції на відкритому ринку цінних паперів; імпортні депозити; клірингові союзи.