Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravove_regulyuvannya_rinkovikh_vidnosin_v_APK....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
124.67 Кб
Скачать

10

Правове регулювання ринкових відносин в апк.

1.Правове регулювання аграрного ринку.

2. Правовий статус Аграрної біржі. Біржові операції.

3. Аграрний фонд.

1. Правове регулювання аграрного ринку.

Агрáрний р́инок — сукупність правовідносин, пов'язаних з укладенням та виконанням цивільно-правових договорів щодо сільськогосподарської продукції.

Структура:  

Отже, АР включає: 1)біржовий (організований) ринок с/г продукції, оптові ринки с/г продукції, оптово-роздрібні ринки с/г продукції, аукціони, фірмові магазини с/г підприємств, с/ виставки, ярмарки тощо. Допоміжні елементи: транспорт, складське господарство, зв’язок, системи цінового моніторингу, стандартизації, сертифікації, страхування.

1) Організований аграрний ринок – сукупність правовідносин, пов'язаних з укладенням та виконанням цивільно-правових договорів, предметом яких є сільськогосподарська продукція, за стандартизованими умовами та реквізитами біржових договорів (контрактів) і правилами Аграрної біржі.

Інфраструктура біржового ринку сільськогосподарської продукції включає: товарні біржі; аукціони худоби (як самостійні заходи або підрозділи бірж); агроторгові доми; допоміжну базу біржового ринку (елеватори, сховища, складські приміщення, транспортні структури тощо); добровільні об'єднання (асоціації, спілки тощо).

2) Оптовий ринок с/г продукції.

ЗУ «Про оптові ринки сільськогосподарської продукції» від 25.06.2009

Оптовий ринок сільськогосподарської продукції - юридична особа, предметом діяльності якої є надання послуг, що забезпечують здійснення оптової торгівлі сільськогосподарською продукцією, і якій в установленому Законом порядку надано статус оптового ринку сільськогосподарської продукції.

Статус оптового ринку сільськогосподарської продукції надається центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики на конкурсній основі в установленому Кабінетом Міністрів України порядку

Юридична особа, яка має намір набути статусу оптового ринку сільськогосподарської продукції, подає до центрального органу виконавчої влади з питань аграрної політики такі документи:

заяву про набуття статусу оптового ринку сільськогосподарської продукції;

проект (бізнес-план) організації діяльності юридичної особи у статусі оптового ринку сільськогосподарської продукції;

нотаріально посвідчену копію установчих документів;

проект Правил роботи оптового ринку сільськогосподарської продукції;

виписку або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;

документально підтверджені відомості про засновників (учасників) юридичної особи.

Надані юридичною особою для набуття статусу оптового ринку сільськогосподарської продукції документи розглядаються центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики протягом тридцяти календарних днів з дня їх отримання.

Центральний орган виконавчої влади з питань аграрної політики видає наказ про надання або вмотивовану відмову у наданні юридичній особі статусу оптового ринку сільськогосподарської продукції. Відмова у наданні юридичній особі статусу оптового ринку сільськогосподарської продукції може бути оскаржена нею до суду.

Центральний орган виконавчої влади з питань аграрної політики може позбавити юридичну особу статусу оптового ринку сільськогосподарської продукції.

Система розподілу продовольства через оптові ринки має ряд переваг: створюються умови для круглорічного постачання населення свіжими, високоякісними продуктами харчування за прийнятними цінами; для сільськогосподарських товаровиробників і переробних підприємств вирішується проблема збуту, створюються додаткові робочі місця і зменшується відтік сільського населення; держава вирішує проблему легалізації оптової торгівлі і додаткового надходження коштів у бюджет. При цьому забезпечується захист вітчизняних товаровиробників і продовольчого ринку країни в цілому.

Суттєвим фактором стимулювання держави до створення системи оптових ринків продовольства є легалізація товарних і фінансових потоків і, як наслідок, упорядкування збору податків, розширення бази оподаткування.

Організація оптового ринку сільськогосподарської продукції (оптового торгового центру) щонайперше потребує вирішення питання про відведення земельної ділянки на території міста, створення відповідних супроводжувальних служб – санітарної, контролю за якістю продукції, протипожежної, транспортної, зв'язку, побутового обслуговування суб'єктів ринку. Тому доцільно, щоб організаційні заходи щодо створення оптових продовольчих ринків були ініційовані місцевими державними адміністраціями з залученням широкого кола потенційних засновників та співучасників функціонування такої структури.

Відповідно до Державної цільової програми планується побудувати 25 таких ринків, розмістивши їх територіально в усіх регіонах України. Визначена державна підтримка створення оптових ринків - вона становить 1200 млн грн.

З метою реалізації положень Закону України "Про оптові ринки сільськогосподарської продукції" розроблено і прийнято наступні нормативно-правові акти: Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 11.02.10 р. №141 "Про затвердження Порядку набуття юридичною особою статусу оптового ринку сільськогосподарської продукції"; Мінагрополітики затверджено наказ від 19.02.10 р. №73 "Про затвердження типових правил роботи оптових ринків сільськогосподарської продукції"; наказ від 02.03.10 р. №109 "Про затвердження Положення про комісію з питань надання юридичній особі статусу оптового ринку сільськогосподарської продукції Міністерства аграрної політики України та її складу"; наказ від 25.11.09 р. №830 "Про затвердження Порядку надання асоціації оптових ринків сільськогосподарської продукції статусу саморегулівної організації".

На сьогодні в м. Львові, Херсонській, Полтавській та Хмельницькій областях вже функціонують оптові ринки плодоовочевої продукції, у м.Жашкові Черкаської області - ринок "Чародій", перший і поки що єдиний в Україні ринок оптової торгівлі худобою, вирощеною в основному в особистих селянських та дрібнотоварних господарствах.

Робота ОРПС організується згідно з його статутом, правилами торгівлі, ветеринарними і санітарними правилами, іншими нормативними документами, що регламентують діяльність ринку. Правилами роботи ОРПС слід передбачити: режим роботи ОРПС, який затверджується місцевими органами виконавчої влади; забезпечення продавців та покупців ринку належним торговельним і холодильним обладнанням; здійснення контролю за додержанням вимог щодо паркування транспортних засобів; створення умов для зберігання товарно-матеріальних цінностей та продажу товарів; забезпечення належного санітарного, технічного та протипожежного стану території ринку; відповідальність за порушення порядку торгівлі на ринку тощо.

Аукціони, фірмові магазини, виставки-ярмарки – самостійно.