Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_MYeV_dlya_4_kursu_MYeV_novy_variant_25....doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
408.58 Кб
Скачать

Київський університет туризму,

економіки і права

Кафедра світового господарства і

міжнародних економічних відносин

МІЖНАРОДНІ ЕКОНОМІЧНІ ВІДНОСИНИ

(регулювання міжнародних економічних відносин»

Робоча програма для бакалаврів денної форми навчання напряму підготовки 6.030203 «Міжнародні економічні відносини»

(КРЕДИТНО-МОДУЛЬНОЇ СИСТЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ)

Київ - 2011

МІЖНАРОДНІ ЕКОНОМІЧНІ ВІДНОСИНИ (регулювання міжнародних економічних відносин): Робоча програма для бакалаврів денної форми навчання напряму підготовки 6.030203 «Міжнародні економічні відносини»// Укл. А.Г.Міщенко – К.: КУТЕП, 2011.- 60

с.

Рецензент: Мінін Л.В. – д.е.н., проф., зав. кафедри світового

господарства і міжнародних економічних відносин

Затверджено на засіданні кафедри світового господарства і міжнародних економічних відносин КУТЕП (протокол від 30.06.2011 р. № 10)

Відповідальний за випуск А.Г.Міщенко

Зміст

1.

Передмова

4

2.

Опис залікового кредиту

6

3.

Мета і завдання залікового кредиту, його місце в навчальноу процесі

6

4.

Тематичний план залікового кредиту

8

5.

Система оцінювання знань студентів з залікового кредиту «МЕВ»

9

6.

Переведення даних 100-бальної шкали оцінювання у чотирибальну та шкалу ECTS

9

7.

Плани лекційних занять

10

8.

Плани семінарських занять і контрольних робіт

22

9.

Самостійна та індивідуальна робота студента

31

10.

Система поточного та підсумкового контролю знань студентів

35

11.

Питання для складання екзамену з дисципліни «Міжнародні економічні відносини» за весь курс

38

12.

Рекомендована література для вивчення програмних питань залікового кредиту, написання рефератів, контрольних робіт та складання екзамену

42

13.

Додаток А: Зразок оформлення титульної сторінки звіту виконання ІНДЗ

58

14.

Додаток Б: Зразок екзаменаційного білета

59

1. Передмова

Робоча програма залікового кредиту «Міжнародні економічні

відносини» (регулювання міжнародних економічних відносин) кредитно-модульної система організації навчального процесу.

Програма передбачає продовження вивчення проблем і тенденцій розвитку світового господарства, що вивчалися в п’ятому й шостому семестрах, а саме: проблем пов'язаних із механізмом регулювання взаємовідносин його головних суб'єктів – держав, фірм, міжнародних організацій.

Програмою передбачається реалізація п’яти навчальних блоків: теоретичного, практичного, самостійної роботи, індивідуально-консультативної роботи з викладачем і контролю знань.

Теоретичний блок розкриває сутність регулювання МЕВ, основні категорії, принципи й закономірності. Матеріал блоку є опорою для розкриття практично орієнтованого курсу. Форма занять: лекції, семінари, тестові завдання та контрольні роботи з використанням активних методів навчання й контролю.

Практичний блок забезпечується проведенням навчальних занять, самостійним пошуком інформації з тих чи інших питань програми. Організаційна й змістовна різноманітність практичних занять забезпечується використанням таких методів і форм:

  • проведенням групових занять, підготовкою доповідей,

рефератів, тематичних виступів, виданням індивідуальних завдань з метою більш поглибленого опрацювання питань, що вивчаються;

  • групових форм вирішення проблемних ситуацій (диспут, гра дискусія, розв’язання спеціальних статистичних задач);

  • інтенсифікацією навчання й розвитком творчих здібностей

студентів (створенням нестандартних обставин і ситуацій, виданням додаткових доповнень на заняттях, проведенням поточного контролю).

Блок самостійної роботи сприяє закріпленню знань і навичок студента, що одержані ним під час аудиторних занять; розширення і поглиблення теоретичного матеріалу; формування вмінь і навичок самостійної роботи з літературою та виконання практичних завдань; розвиток здатності самостійно організовувати, планувати і контролювати свою діяльність, систематизувати інформацію, що отримується в процесі роботи; забезпечення розвитку творчої особистості студента та формування його професійної компетентності, самостійності і пізнавальної активності в процесі роботи з джерелами інформації що рекомендуються з цієї дисципліни, виконанні різноманітних творчих завдань. Тематика занять зі самостійної роботи спрямована на відпрацювання навчального матеріалу, обов’язковим його контролем на семінарських заняттях, написанні й захисту рефератів, виконання індивідуального навчально-дослідного завдання (ІНДЗ).

Індивідуальна робота це вид навчальної роботи викладача, що здійснюється за графіком індивідуально-консультативної роботи у формі: індивідуальних занять, консультацій, перевірки конспектів навчальних текстів та конспекту наукових текстів, що винесені на поточний контроль.

Блок контролю охоплює всі елементи процесу навчання. Мета контролю – підвищення ефективності навчання шляхом стимулювання самостійної діяльності студентів. Типи контролю – вихідний, оперативний (допоміжний), поточний, рубіжний, підсумковий. Форми контролю: тестування, контрольні роботи, співбесіди, усне опитування, контроль за запитаннями для самоконтролю, програмовані тести, перевірка та захист рефератів, захист курсової роботи. У зв'язку з тим, що навчальна дисципліна «Міжнародні економічні відносини» вивчається протягом п’ятого-шостого-сьомого семестрів з проміжним семестровим контролем у формі ПМК, то в загальній підсумковій оцінці враховується лише результати ПМК у сьомому семестрі та екзамену за весь курс.

Для вивчення курсу рекомендується користуватися підручниками, навчальними й методичними посібниками, монографічною літературою, довідниками та мережею Інтернет.