Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NEW Правознавство (конспект).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
524.29 Кб
Скачать

10.4. Розгляд справ про визнання боржника банкрутом

Особливу категорію справ, розглянутих в особливому порядку, що відрізняється від Проваджень по справах, розглянутих у позовному порядку, є справи про визнання боржника банкрутом.

Основним законодавчим актом, якийрегулює процедуру банкрутства суб'єктів підприємницької діяльності, є Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника чи визнання його банкрутом».

Провадження в справах про банкрутство регулюється Законом «Про відновлення платоспроможності боржника чи визнанні його банкрутом», Господарським процесуальним кодексом України , іншими законодавчими актами України.

Законодавство про відновлення платоспроможності боржника чи визнання його банкрутом при розгляді судом справи про визнання банку неплатоспроможним (банкрутом) застосовується в частині, що не суперечить нормам Закону України "Про банки і банківську діяльність".

Положення Закону«Про відновлення платоспроможності боржника чи визнанні його банкрутом» застосовуються до юридичних осіб - підприємствам, що є об'єктами права державної власності, і не підлягають приватизації, в частині санації чи ліквідації після виключення їх у встановленому порядку з переліку таких об'єктів.

Справи про банкрутство гірських підприємств (шахти, рудники, кар'єри, розрізи, збагачувальні фабрики, шахтовуглебудівні підприємства), створених у процесі приватизації і корпоратизації, яким надається державна підтримка, в статутних фондах яких частка держави складає не менш 25 відсотків і продаж акцій яких почата, можуть бути порушені не раніше, ніж через один рік з початку виконання плану приватизації (розміщення акцій).

Положення Закону «Про відновлення платоспроможності боржника чи визнанні його банкрутом» не застосовуються до юридичних осіб - казеннихпідприємств. Положення цього Закону не застосовуються до юридичних осіб - підприємств, що є об'єктами права комунальної власності, якщо щодо них винятково на пленарному засіданні відповідної ради органів місцевого самоврядування прийняті відповідні рішення.

Провадження в справах про банкрутство при участі кредиторів-нерезидентів регулюється Законом «Про відновлення платоспроможності боржника чи визнанні його банкрутом», якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Питання для закріплення теми:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]