Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NEW Правознавство (конспект).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
524.29 Кб
Скачать

10.3. Порядок розгляду справ господарськими судами

Підприємства, організації, установи, інші юридичні особи в тому числі іноземні), громадяни , що здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи й у встановленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності, мають право на звертання до господарського суду відповідно до встановленої підвідомчості господарських справ за захистом своїх порушених прав.

Позивачами є підприємства й організації, які звернулися з позовом або в інтересах яких пред'явлений позов про захист порушеного права. Відповідачами є підприємства, яким адресована позовна вимога.

Сторони користаються рівними процесуальними правами.

Вимоги до форми позовної заяви.

Позовна заява подається в суд тільки в письмовій формі і підписується керівником підприємства або спеціально уповноважених позивачем осіб. Таке повноваження оформляється у виді доручення, у якому обов'язково вказується такий пункт доручення, як право повірника підписувати від імені довірителя документи, що мають юридичне значення, і подавати позови до суду. Позовна заява повинна містити:

1) найменування господарського суду, якому подається заява;

2) найменування сторін; їхні поштові (юридичні) адреси; номери рахунків сторін у банківських установах ;

3) документи, що підтверджують за громадянином статус суб'єкта підприємницької діяльності;

4) вказівка ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; суми договору (у суперечках, що виникають при укладенні, зміні і розірванні господарських договорів);

5) зміст позовних вимог; якщо позов поданий до декількох відповідачів, - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

6) перелік обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги; докази, що підтверджують позов; обґрунтований розрахунок стягуваних сум чи які заперечуються, на підставі яких подається позов;

7) відомості про застосування мір досудового врегулювання суперечки у випадках, передбачених статтею 5 ХПК;

8) відомості про застосування запобіжних заходів;

7) перелік документів і інших доказів, доданих до заяви.

Протягом п'яти днів з моменту надходження позовної заяви суддя виносить рішення про подальший рух представлених документів і оформляє його ухвалою. При необґрунтованій подачі позову або при порушенні процесуальної форми представлених матеріалів суддя відмовляє в прийнятті позовної заяви чи повертає її (статті 62, 63 ГПК). Якщо ж позов пред'явлений з дотриманням усіх вимог законодавства, суддя порушує провадження в справі і направляє сторонам відповідну ухвалу. В ухвалі про порушення провадження в справі вказуються: факт прийняття позовної заяви, час і місце проведення засідання господарського суду, дії, який необхідно зробити сторонам для підготовки справи до розгляду в засіданні.

Відповідач зобов'язаний не пізніше трьох днів після одержання ухвали про порушення провадження в справі направити суду відкликання на позовну заяву і документи, що підтверджують заперечення проти позову, а позивачу, іншим відповідачам і прокурору, що бере участь у справі - копію відкликання. До форми відкликання на практиці пред'являються ті ж вимоги, що і до форми позовної заяви.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]