Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар №7.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
245.76 Кб
Скачать

6. Наслідки економічного зміцнення єс для трансатлантичного співробітництва

Проте ЄС не форсує розвиток подій у відповідному напрямі. Країни ЄС цінують свої відносини зі США, отримують від цього певну винагороду і не мають наміру з легкої руки обривати їх. Тим більше, що кожна з країн — членів Євросоюзу зберігає і тепер власні лінії взаємовідносин зі США, які мають історичні підвалини, не лише економічні та політичні, а й гуманітарні корені. Не слід нехтувати й військовим аспектом справи, де, як зазначалося вище, лідерство США лишається беззаперечним. Дається взнаки й інше. Багато аналітиків вважає, що Європа ще не готова до більш рішучих кроків в обстоюванні власних геополітичних інтересів і в суто психологічному плані. Досі не подолано психологічного шоку, який було завдано континенту двома світовими війнами минулого століття, його ідеологічні розколи на два антагоністичні полюси.

Стратегічна концепція Альянсу (прийнята 19 листопада 2010 року)

Активний та ефективний Європейський союз робить внесок у загальну безпеку Євроатлантичного простору. Відповідно, ЄС виступає унікальним та важливим партнером для НАТО. Більшість із країн-учасниць входять до складу обох організацій, і всі учасники обох організацій поділяють спільні цінності. НАТО визнає важливість міцнішої та більш спроможної Європейської безпеки. Ми вітаємо вступ у дію Лісабонського договору, який встановлює засади для зміцнення спроможностей ЄС з метою реагування на спільні виклики безпеці. Країни-члени НАТО, що не входять до Європейського союзу, роблять значний внесок у ці зусилля. Задля стратегічного партнерства між НАТО та ЄС важливим є якомога ширше залучення у ці зусилля. НАТО та ЄС можуть та мають відігравати взаємодоповнюючу та обопільно посилюючу роль у підтримці міжнародного миру та безпеки. Ми сповнені рішучості у здійсненні нашого внеску задля створення більш сприятливих умов, в яких ми маємо на меті· якнайбільше посилити стратегічне партнерство з ЄС, у дусі повної взаємної відкритості, прозорості, взаємодоповнення та поваги до автономності та інституційної цілісності обох організацій; · розширити наше практичне співробітництво в операціях по всьому спектру розв'язання кризових ситуацій, починаючи від скоординованого планування, і закінчуючи взаємною підтримкою безпосередньо в оперативних обставинах;· розширити наші політичні консультації з метою включення до обговорення усіх питань обопільного занепокоєння, задля вироблення спільної оцінки та перспектив· співпрацювати в більшій мірі у виробленні спроможностей, з метою мінімізації дублювання та підвищення ефективності використання коштів.

Рада євроатлантичного співробітництва та «Партнерство заради миру» є центральними для нашого бачення єдиної, вільної та мирної Європи.

Реформи і трансформація

36. Унікальна в історії, НАТО є безпековим Альянсом, збройні сили якого здатні спільно діяти у будь-якому середовищі; який може контролювати операції повсюди через свої інтегровані військові командні структури; і який має у своєму розпорядженні основні можливості, які небагато союзників можуть собі дозволити мати в окремому порядку.

37. НАТО повинна мати достатні ресурси – фінансові, військові та людські – для виконання її завдань, що є суттєвими для безпеки населення і території Альянсу. Ці ресурси, однак, необхідно використовувати якомога раціональним та ефективним шляхом. Ми будемо:· доводити до максимуму розгортання наших сил та їхню здатність здійснювати польові операції, утому числі шляхом докладання сконцентрованих зусиль для досягнення цілей практичного використання НАТО;

· забезпечувати максимальну у узгодженість в оборонному плануванні для скорочення зайвого дублювання та концентрації розвитку нашого потенціалу на досягнення сучасних вимог;

· спільно розвивати та застосовувати наш потенціал для досягнення економічної ефективності та демонстрації солідарності;

· зберігати та зміцнювати спільні можливості, стандарти, структури та фонди, що пов’язують нас разом;

· залучатися до процесів безперервних реформ для раціоналізації структур, поліпшення робочих методів та досягнення максимальної ефективності.

Альянс 21 століття

38. Ми, політичні лідери НАТО, сповнені рішучості продовжувати оновлення нашого Альянсу з тим, щоб він відповідав меті подолання викликів безпеці 21 Століття. Ми маємо непохитне зобов’язання зберегти його ефективність як світового найбільш успішного політико-військового Альянсу. Наш Альянс досягає успіху як джерело надії, тому що він базується на спільних цінностях індивідуальної свободи, демократії, прав людини та верховенства закону, і тому наша спільна суттєва та стійка мета полягає у захисті свободи і безпеки йог членів. Ці цінності та завдання є загальними та вічними, і ми рішуче налаштовані захищати їх через єдність, солідарність, силу та рішучість.