Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит СЗРО 1 семестр.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.36 Mб
Скачать

41. Керування потужністю передавачів у зворотному каналі у стандарті cdma

Кожна РС неперервно передає інформацію про рівень помилок приймальному сигналі. На основі цієї інформації БС розподіляє випромінювану потужність між абонентами таким чином, щоб в кожному випадку забезпечити прийнятну якість мови. Абоненти, на шляху до яких радіосигнал відчуває більше затухання, отримують можливість випромінювати сигнал більшої потужності. Основна мета керування потужністю в зворотному каналі – оптимізація площі стільника.

42. Організація естафетної передачі у стандарті cdma

У системі CDMA передбачений режим м'якої естафетної передачі (soft handoff) під час переходу абонента з соти в стільнику. При цьому АТ підтримує зв'язок одночасно з двома або трьома БС, проводячи безперервний пошук всіх пілот-сигналов на робочій частоті з фіксацією їх рівнів. В разі виявлення досить сильного пілот-сигнала, що не належить до обслуговуючого його вічка (сектору), він посилає повідомлення своєї базової станції. На основі повідомлень, що поступають від різних БС, контроллер базових станцій приймає рішення, яка БС буде залучена в процедуру естафетної передачі, призначає цій БС вільну функцію Уолша з належного набору і повідомляє їй код АТ. Обслуговуючою БС поступає команда направити АТ повідомлення про початок процедури естафетної передачі. Абонентський термінал, що приймає інформацію одночасно від двох БС, вибирає кращий мовний кадр з двох. Аналогічним чином мережевий інтерфейс, приймаючи одну і ту ж інформацію від двох БС, вибирає кращу на основі покадрового порівняння. 43. Кодування в прямому каналі у стандарті CDMA

Базова швидкість передачі даних в каналі складає 9,6 кбіт/с, що досягається додаванням додаткових коректуючи двійкових символів до цифрового потоку вокодера. Для реалізації на приймальній стороні прямої корекції помилок в каналі використовується надлишкове кодування. Для цього базовий цифровий потік розбивається на пакети тривалістю 20 мс і подається на згортуючий кодер зі швидкістю ½. На його виході число бітів підвищується. Потім дані перемножуються, тобто змінюються в часовому інтервалі 20 мс. Це робиться для того, шоб рівномірно розподілити в потоці даних втрачені в часі передачі біти.

Після перемноження цифровий потік перетворюється за допомогою довгого коду і логічної операції додавання по модулю 2. В апаратурі CDMA довгий код формується в результаті декількох послідовних логічних операцій з псевдовипадковою двійковою послідовністю, генерованою в 42-розрядному регістрі зсуву і двійкової 32-бітної маски, яка визначається індивідуально для кожного абонента.

Оскільки всі користувачі отримують об’єднаний сигнал, то для виділення інформації необхідно передавати опорний сигнал по каналу, що отримав назву пілотного. В пілотному каналі передається нульовий інформаційний сигнал, код Уолша для цього каналу формується з нульового ряда матриць Уолша. Кожна БС має свій часовий зсув при формуванні кода і тому може бути однозначно визначена в мережі.

44. Кодування в зворотному каналі у стандарті cdma

РС не може використовувати переваги трансляції опорного сигналу. В цьому випадку необхідно було б передавати два сигнали, що значно ускладнило б демодуляцію в приймачі БС. В зворотному каналі використовується вокодер зі швидкістю згорточного кодування 1/3, що перевищує швидкість передачі даних з 9,6 до 28,8 кбіт/с, і перемноження в пакеті с тривалістю 20 мс. Після перемноження вихідний потік розбивається на слова по 6 бітів в кожному. 6-бітовому слову можна поставити у відповідність один з 64-кодів Уолша. Абонентська ємність системи визначається зворотнім каналом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]