Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит СЗРО 1 семестр.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.36 Mб
Скачать

18. Організація керування при вихідному виклику у системі amps

Вихідний від РА виклик може бути призначений як для абонента телефонної мережі загального користування, так і для іншого рухомого абонента системи стільникового зв’язку.

В системах стандарту AMPS керування при вихідному виклику базується на застосуванні сигналів SAT і ST. Номер абонента який викликається записується в запам’ятовуючий пристрій АС, яка потім перевіряє зворотній канал керування на зайнятість, тобто визначає можливість доступу в прямий канал керування.

Отримавши доступ АС передає вихідний виклик, в якому міститься номер абонента, що викликається і абонента що викликає, БС транслює вихідне повідомлення по каналу передачі даних в ЦК де здійснюється перевірка на несанкціонований доступ, абонента що викликає, до даної мережі. Якщо абонент має право доступу, то ЦК ініціює на протязі 1-4 мс стан «зайнятого каналу управління», виділяє вільний розмовний канал і передає сигнал SAT.

19. Організація естафетної передачі абонента у системі amps

По мірі наближення РС до границі стільника відношення сигнал/шум зменшується. Тому БС1 може видати в ЦК сигнал «погіршення якості», по якому ЦК ідентифікує найблищих до абонента БС і дає їм команду виміряти рівень сигналу SAT1 в даному радіоканалі. ЦК зрівнює отримані результати і обирає новий стільник з більш високим рівнем сигналу, наприклад стільник2, в БС якої передається номер нового розмовного каналу і номер сигналу SAT2. Це повідомлення транслюється на РС в розмовному каналі, по якому ведеться сеанс зв’язку. В новому розмовному каналі абонентський термінал передає в ЦК сигнал готовності, останній проводить відповідну пере комутацію каналів, звільнюючи БС1, і підключає новий розмовний тракт.

20. Принципи побудови системи стандарту tacs

Будується по радіальному принципу з використанням невеликої кількості БС. В таких системах кожна БС безпосередньо з’єднується з ЦК рухомого зв’язку, який має вихід в телефонну мережу заг.корсит.

В системі стандарту TACS ширина каналу рівна 25 кГц, пікова девіація частоти 9,5 кГц.

В сільській місцевості розміри стільників досягають 30 км, в місті вони можуть зменшуватись до 200 м через погану якість прийому сигналу.

21. Принципи організації каналів керування у системі tacs

Використовується два типи каналів керування – прямий і зворотній.

Інформація по прямому каналу(БС-РС) передається зі швидкістю 8 кбіт/с з неперервним потоком, який при відсутності інформації для абонента містить лише контрольний текст. Це є необхідною умовою для правильної роботи системи, так як в режимі чергового прийому АС сканують за допомогою своїх приймальних пристроїв тільки канали управління, вибираючи канал з найбіль високим рівнем сигналу.

22. Встановлення вхідного виклику у системі tacs

У вихідному стані АС налаштовується на частоту каналу керування з найбільш високим рівнем прийнятого сигналу. По каналам керування передається неперервний потік інформації, який містить сигнали вх. виклику. Отримавши зі сторони мережі заявку на вх. з’єднання, ЦК по проводовому каналу передачі даних дає команду всім БС відправити сигнал виклику потрібного абонента, який транслюється по каналу управління. Отримавши сигнал виклику, абонентська станція яка вмикається за допомогою прапорця «вільно/зайнято», який є в форматі повідомлення каналу керування, перевіряє можливість доступу в зворотній канал керування і через БС видає в ЦК підтверджуюче повідомлення, яке містить особистий номер абонента. Прийнявши це повідомлення, апаратура ЦК аналізує отриману інформацію, визначає номер обслуговуючої абонента БС, обирає вільний розмовний канал даної станції в інформаційному форматці каналу керування відмічає стан цього каналу як «зайнятий». Це дозволяє зменшити ймовірність конфліктної ситуації при зайнятті каналу керування декількома абонентами.

23. Етапи цифрової обробки мови.

АЦП.

Кодування мови – вокодер

24. Кодування мови на основі методу лінійного передрікання.

Застосовується в стільниковому зв’язку – полягає в тому, що по лінії зв’язку передається не параметр мовного сигналу, а параметри деякого фільтра і параметри збудження цього фільтра. Через фільтр виходить відновлений сигнал мови. Застосовується спеціальний фільтр лінійного передрікання LPC – Linear Predictive Coding.

25. Стуктура та функціонування кодека мови

26. Структура та функціонування кодера каналу

Кодер каналу, призначений для введення надмірності, що дозволяє виявляти і виправляти помилки в канальному декодері, з метою підвищення достовірності передачі

27. Принцип перемежування.

Це коли кодова комбінація розбивається на частини, наприклад a1 a2 a3 b1 b2 b3 c1 c2 c3 , потім записуєця послідовно і записуються значення кодової комбінації як індивідуальні відповіді. В результаті можна відновити повідомлення якщо не повністю, то по частинам.

28. Модуляція сигналу стільникової системи зв'язку.

Види модуляцій: DAPSIC – диференціальна фазова модуляція; GMSK – гаусова маніпуляція з мінімальним зсувом, різновид частотної маніпуляції.

29. Загальні характеристики системи стандарту GSM

Методи доступу – TDMA; Кількість мовних каналів на носійну 8(16); робочий діапазон частот – 935 -960 Мгц, 890 -915 Мгц, 1710-1785 Мгц, 1805-1880 Мгц; розширення каналу – 200кГц; вид модуляції – 0,3 GMSK; Швидкість передачі інформації – 270 кбіт/с; ромір стільника 0,5 – 35,0км.

30. Послуги системи стандарту GSM

Переадресація виклику, заборона виклику, очікування виклику, отримання виклику, глобальний роумінг, груповий виклик, антивизначення номеру, створення закритої групи, інформація про вартість розмови, система голосових повідомлень.

31. Особливості утворення мови у стандарті GSM

Обробка мови в даному стандарті здійснюється в рамка прийнятої системи первинної передачі мови DTX(discontinuous transmission), який забезпечує включення передавача тільки тоді, коли користувач починає розмовляти. Система DTX керує детектором активності мови VAD, який забезпечує знаходження і виділення інтервалів мови з шумом і шумом без мови навіть у тих випадках, коли рівень шуму порівняний з рівнем мови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]