Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право України. КНЕУ..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
513.02 Кб
Скачать

31. Поняття і ознаки правової держави.

Пр-ва д-ва-д-ва, в якій панує право. Таку д-ву х-ть такі осн-ні ознаки:

1.Панування права у всіх сферах сусп-го життя.-З-н як акт прийнятий верховним ор-ом д-ної влади при додержанні встановленої процедури не м.б. відмінений, змінений або тимчасово припинений б/яким іншим актом д-их ор-ів або гром-их орг-цій. Т.ч. право розгляд-ся як спец-не соц. явище, якому притаманні свої принципи, ознаки, х-ки, а з-н-як зовнішня форм аправа у вигляді сук-сті офіц-но-владних установок, що х-ся заг-ною обов’язковістю, дія яких забезпеч-ся силою примусу з боку д-ви.Право є юр.формальний вираз справедливості того її рівня котрий відповідає рівню матер-го і мор-го роз-ку сусп-ва. З-н –це форма виразу права ( а не свавілля).

2.Зв’язаність з-ном д-ви і її ор-ів. Ор-ція і д-сть д-ви і її ор-ів повинна суворо дотримуватсь положень з-ну і підзак-нних актів, що їх стосу-ся і ніхто не м.п. порушувати відповідні пр-ві настанови. Реал-ція цієї ознаки покликана забез-ти законність, правопорядок та д-ну дисципліну.

3.Орг-ція і здій-ння д-ної влади н аоснові принципу розподілу влад. Певна спеціалізація д-них ор-ів досяг-ся шляхом роз-лу влади н азакон-чу, вик-чу, судову.

4.Непорушність прав, свобод і інтересів особи, їх ох-на і гар-сть. В пр-вій д-ві не тільки зак-чо закріпл-ся широке коло прав і свобод особи, які відповідають загально-визнаним м/нар стандартам, але й забезпечується реальність їх здій-ння, ох-на і захист від порушень з б/якого боку, а також і повне поновлення порушених прав і свобод гр-дян. Пр-ва д-ва не дарує гр-нам права і свободи, а лише формулює їх в з-нах, г-тує і ох-няє. При цьому суворо визначені межі втручання д-ви, її ор-ів та осіб у особисте життя гр-дян.

5.Взаємна відпов-сть д-ви і особи. З-н повинен чітко визначити форму і міру відпов-сті за невиконання або неналежне викон-ння взятих на себе або покладених з-ном зобов’-нь як гр-ми перед д-вою так і д-ви перед гр-ми.

6.Наявність реальних і ефективних форм нагляду і контролю за реал-цією пр-их норм. Найефективнішою формою пр-го контролю є судовий контроль, адже суд, будучи одним з трьох розгалуджень влади у д-ві уособлює принципи незалеж-сті, колег-сті, гласності, змагальності та рівності сторін, презумпції невинуватості, право оскаржувати прийняті рішення. Пов. працювати на належному рівні і такі ор-ни як прок-ра, міліція, служба безпеки, адвокатура.

7.Високий рівень пр-вої свідомості і пр-вої куль-ри. Пр. д-ва д-ва передбачає наяв-сть в сусп-ві певної пр-вої атмосфери заг-ної поваги до з-ну і свідомої правомірної д-сті.

32. Інститут захисту конституційного ладу України.

Правова охорона Конституції є неодмінною умовою забеспечення її верховенства і стабільності, високоефективності дії її положень у всіх сферах життєдіяльності нашої держави. Належний рівень правової охорони Конституції – необхідний атрибут правової держави, яка є найважливішим чинником поьудови громадянського суспільства. Правова охоронат здійснюється у різноманіних формах, головними з яких є конституційний контроль і конституційний нагляд. Сутність конституційного контролю полягає в тому, що відповідні органи можуть безповередньо втручатись у діяльність підконтрольних органів, скасовувати чи призупиняти незаконні акти. Органи конституційного нагляду подібних повноважень не мають: їхнє основне призначення в тому, щоб повідомити про неконституційність прийнятого правового акту. Політико-правову базу для впровадження конституційного нагляду було започатковано декларацією про державний суверенітет, де йшлося про поділ влади на законодавчу, виконавчу і судову. В Україні органом конституційного контролю є Конституційний суд України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]