Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота Попроцесний метод калькулювання....doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
389.12 Кб
Скачать

3.2. Особливості калькулювання собівартості на підприємстві

Сучасний стан економіки України вимагає особливої уваги до собівартості продукції (робіт, послуг) для формування ефективного механізму управління затратами підприємств. Тепер уже недостатньо лише того, щоб керівники підприємств знали, скільки коштує продукція, яку вони виробляють. Вони мають знати, як зробити, щоб її виробництво було вигідним. Для цього необхідний внутрішній аспект інформації про затрати [17, с.239].

Основним моментом системи обліку, що забезпечує успішну роботу підприємств з підвищення ефективності виробництва та управління затратами є добре налагоджений облік виробничих затрат та науково обґрунтоване калькулювання собівартості продукції.

Визначення собівартості продукції харчової промисловості - важливий об'єкт облікового процесу з метою прийняття управлінських рішень і якісний показник, який характеризує ефективність діяльності підприємства. Об’єкт облікового процесу – ознака, відповідно до якої групують виробничі затрати для цілей управління собівартістю. А калькулювання собівартості продукції - одна із важливих функцій обліку, але, крім його основного призначення, калькулювання є важливою інформаційною базою для вибору виробничої стратегії та ціноутворення. Від рівня собівартості безпосередньо залежить величина прибутку та рівень рентабельності. Чим ефективніше функціонує підприємство, тим менша собівартість продукції (виконаних робіт, наданих послуг), тим більший прибуток і, таким чином, вища рентабельність.

ВАТ “Новоархангельський сирзавод” створене з метою виробництва й реалізації молочних виробів. На даний момент продукція сирзаводу користується великим попитом.

Щомісяця випускається близько трьох тон молочних продуктів різного виду. На сьогоднішній день Новоархангельський сирзавод виробляє сири під ТМ «Здорово» та ТМ «Златокрай». У загальних продажах холдингу «Молочний альянс» частка сирів «Златокрай», що виробляються саме Новоархангельським заводом, становить 67%, сирів «Здорово» - 12%.

Робота у складі холдингу «Молочний альянс» відкрила підприємству можливість виходу на зовнішні ринки збуту – сири ТМ «Златокрай» експортуються до Казахстану. Продукція ж під ТМ «Здорово» реалізується на території України. [21]

Технологічний процес виготовлення сирів складається з наступних операцій:

  • Контроль якості, прийняття і сортування.

  • Резервування та дозрівання молока .

  • Нормалізація молока за жиром та білком.

  • Стерилізація і охолодження молока.

  • Підготовка молока до згортання.

  • Обробка згустку і повторне нагрівання.

  • Друге нагрівання.

  • Процес дозрівання сиру.

Основною сировиною для виробництва сирів є молоко, сичужні ферменти, сіль та інші спеціальні добавки. Це ті компоненти без яких нічого не вийде.

Щоб визначити, скільки одиниць кожного устаткування необхідно включити в лінію, була розрахована потужність кожної одиниці й відповідно до неї була визначена потреба в устаткуванні.

Проведемо аналіз калькуляції собівартості молочного виробу, а саме сиру бринза , що випускається на досліджуваному заводі, дані представимо у вигляді таблиці 3.3 (Додаток Є).

Як видно із таблиці в статтях витрат при виробництві сиру бринза на молоко й загальнозаводські видатки йде більше 85% всіх витрат, на паливо й електроенергію – 3,1%, на заробітну плату й відрахування на соціальне страхування – 4.2%.

Порівняльний аналіз калькуляцій за 2009 і 2010 рр. показав що витрати на молоко та інші основні матеріали збільшилися більш ніж в 1,5 рази, витрати на заробітну плату й відрахування на соц. страхування - в 1,5 рази, загальновиробничі витрати збільшилися майже в 2 рази, позавиробничі витрати - в 3,5 разів (Додаток Є).

Все це викликано економічною кризою й занадто високими закупівельними цінами на молоко, які були встановлені державою в ході реалізації проекту по підтримці виробників сільськогосподарської продукції.

Внаслідок цього й з'явилося збільшення собівартості продукції, що випускається, і подорожчання відпускної ціни в 2 рази. Обсяги реалізації скоротилися, і підприємство було вимушено збільшити позавиробничі витрати, у тому числі й витрати на збут продукції щоб утримати ситуацію під контролем.

Більш повна інформація про видаток основних матеріалів при виробництві сиру бринза зазначені в таблиці 3.4 (додаток Ж).

Отже, калькулювання собівартості продукції має певне значення для проведення підприємством запланованої собівартості одиниці продукції з її фактичною собівартістю.

Аналіз собівартості має своєю ціллю має виявлення резервів підприємства по зниженню витрат виробництва та збільшенню прибутковості продукції при інших незмінних показниках.

Тому калькулювання собівартості – це дуже відповідальний процес, який потребує уважного врахування всіх факторів, що впливають на в виробництво та його ефективність.

У результаті проведеного дослідження на підприємствах кондитерської галузі розраховують планові, нормативні та фактичні (звітні) калькуляції. Планові калькуляції складаються на рік з розподілом за кварталами, на всі види продукції, що виготовляються у плановому періоді, і, протягом визначених періодів, залишаються незмінними. Нормативні калькуляції переглядаються і уточнюються в разі зміни діючих норм та при впровадженні прогресивних технологій і нового обладнання.

На досліджених підприємствах кондитерської галузі часто нормативні калькуляції замінюються плановими, що суперечить їх призначенню. Планові калькуляції складаються на основі середніх планових норм, які визначалися протягом попередніх планових періодів. А нормативні калькуляції складаються і формуються на основі науково обґрунтованих норм і нормативів, які мали місце у плановому періоді.

Єдине, що може ототожнювати планові і нормативні калькуляції – це кількість і структура статей калькуляцій. Крім того, на деяких підприємствах галузі складаються тільки планові або звітні калькуляції, а окремі з них зовсім не здійснюють калькуляційні розрахунки.

Також на ВАТ “Новоархангельський сирзавод” не складаються фактичні калькуляції на окремі найменування молочних виробів. Це можна пояснити тим, що на даному підприємстві немає чіткої аналітики накладних затрат, не проводиться їх розподіл між окремими найменуваннями молочної продукції, і, як підсумок – маємо їх спотворену фактичну собівартість.

На ВАТ “Новоархангельський сирзавод” використовують простий (однопроцесний, однопередільний) метод калькулювання собівартості готової продукції.

Варто вважати, що найбільш доцільним для даного підприємства є застосування нормативного попроцесного методу калькулювання собівартості готової продукції.

Потреба в калькулюванні собівартості в умовах ринкових відносин набуває особливої актуальності. Зміни економічних відносин зумовили те, що менеджери змушені переходити поступово від настанови ретроспективної до перспективної. При цьому облік має будуватися на запобіганні, а не на констатації того, що вже відбулося, має бути спрямованим у майбутнє, бо передбачати - означає випереджати. Калькулювання собівартості продукції повинно поступово переорієнтовуватися з трудомістких розрахунків із розподілу непрямих затрат та визначення точної фактичної собівартості на прогнозні розрахунки собівартості, складання обґрунтованих нормативних калькуляцій та організацію оперативного контролю за їх дотриманням у процесі діяльності [9, c.12].