Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова МЕ 2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі

Затверджено

Завідувач кафедри світового господарства і міжнародної економічної інтеграції

В.Г. Андрійчук

Методичні вказівки

до виконання курсової роботи

з дисципліни “Економіка підприємства”

для студентів спеціальності

“Міжнародна економіка”

Київ – 2012

Укладач Цесаренко С.І.

Розглянуто та ухвалено

кафедрою світового господарства і міжнародної економічної інтеграції

12 січня 2012 р. Протокол № 8

Вступ

Згідно з навчальним планом підготовки слухачів зі спеціальності “Міжнародна економіка” виконується курсова робота з дисципліни “Економіка підприємства”.

Виконання курсової роботи являє собою один із видів самостійної навчальної та науково-дослідної роботи студентів, призначений засвідчити рівень набутих студентами теоретичних знань та вміння застосовувати їх у практичному вирішенні питань ефективного управління господарською діяльністю підприємства.

Виконання курсової роботи становить за мету:

- закріпити та поглибити теоретичні знання, набуті студентами у процесі вивчення дисципліни “Економіка підприємства” та інших суміжних дисциплін;

- розвинути у студентів навики самостійної роботи зі спеціальною літературою, посібниками, джерелами первинної та вторинної статистичної інформації;

- виробити вміння узагальнювати теоретичні матеріали, обробляти та інтерпретувати зібрані дані, самостійно формулювати висновки, розробляти пропозиції, обґрунтовувати та відстоювати власну точку зору з проблем, що досліджуються.

Написання курсової роботи має сприяти більш глибокому засвоєнню студентами програмних питань з дисципліни “Економіка підприємства”. Це вимагає від них самостійного поглибленого вивчення не лише навчальної, але і спеціальної літератури – монографій, статей, які друкуються у періодичних виданнях, наукових збірниках тощо.

Ставиться вимога, щоб курсова робота містила елементи наукового пошуку і розробки, які спрямовані на вирішення питань ефективного функціонування господарюючих суб`єктів. Для цього необхідно здійснити збір та порівняльний аналіз інформації, яка міститься в різних літературних джерелах, відшукати та опрацювати відповідні статистичні, інструктивні, нормативні та звітні матеріали підприємств або організації.

1. Порядок виконання курсової роботи

Виконання курсової роботи здійснюється у певній послідовності:

1-ий етап – вибір теми курсової роботи студенти здійснюють керуючись переліком, який поданий у рекомендованій тематиці (див. додаток А). Якщо студент має бажання розробляти тему, яка не передбачена рекомендованою тематикою, він повинен узгодити це питання з викладачем дисципліни “Економіка підприємства” та обґрунтувати причини, які зумовили її вибір.

Обираючи тему курсової роботи, студентам необхідно врахувати відповідність її спрямованості своїм науковим і практичним інтересам, можливостям збирання первинної інформації і таке інше.

2-ий етап – складання плану курсової роботи. План курсової роботи студент складає самостійно на основі знань з лекційного курсу, практичних занять та ознайомлення з літературними джерелами. Планом передбачається:

вступ;

3 ключових розділи, які розміщені у логічній послідовності та в яких має бути розкрита сутність обраної теми;

висновки.

Складений студентами план обговорюється з науковим керівником, який його при необхідності корегує та затверджує.

3-ий етап – підбір та вивчення літератури. Студент складає бібліографію, у чому йому надає допомогу науковий керівник. Рекомендований перелік основної літератури наведений у додатку Б.

У процесі вивчення літератури студент робить конспективні записи, виписки окремих даних, цитат на окремих аркушах або картках. Слід обов’язково записувати прізвище та ініціали автора книги (брошури, статті тощо), а також назву публікації, видавництво, місто, рік видання та номери сторінок. Все це стане до нагоди при використанні виписаних матеріалів у курсовій роботі, щоб зробити посилання на першоджерела.

4-ий етап – написання та оформлення роботи. Зібраний на попередньому етапі матеріал класифікується, систематизується та опрацьовується відповідно до послідовності пунктів плану курсової роботи. У разі необхідності підбирається додаткова інформація. На цьому ж етапі проводяться розрахунки, обґрунтовуються пропозиції, формуються висновки, підбираються ілюстрації (схеми, графіки, таблиці) та здійснюється редагування. Завершується цей етап оформленням курсової роботи згідно з вимогами, які перелічені у третьому розділі методичних вказівок.

2. Зміст курсової роботи

Курсова робота повинна мати чітку та логічну побудову. Складовими частинами курсової роботи мають бути титульний аркуш, зміст, вступ, основна частина (3 взаємопов’язаних розділи), висновки, список джерел посилань, додатки.

У вступі до курсової роботи (2-3 сторінки) стисло характеризується сучасний стан проблеми та питання, що вимагають вирішення. Чітко визначається мета курсової роботи та її завдання, характеризується рівень опрацювання теми у вітчизняній та зарубіжній літературі, визначається та коротко характеризується об’єкт дослідження.

Основна частина (загальним обсягом 25-30 сторінок) – це стрижень курсової роботи. В ній глибоко та всебічно розкривається сутність обраної теми, її найважливіші питання та проблеми.

У першому параграфі основної частини викладаються теоретико-методичні аспекти проблеми. Решта параграфів можуть носити діагностичний, методичний та рекомендаційний характер. Теоретичні положення повинні виступати основою для аналізу первинних матеріалів або статистичної інформації. Висновки та пропозиції мають базуватися на аналітичних матеріалах. Як приклад, можна рекомендувати таку схему розгляду питань основної частини:

Перший параграф (розділ) – виклад теоретичних і методологічних питань, що стосуються теми курсової роботи, та їхня практична значущість.

Другий параграф (розділ) – економічний аналіз стану обраного об’єкта дослідження чи економічних явищ, що розглядаються.

Третій параграф (розділ) – огляд шляхів та обґрунтування заходів щодо поліпшення економічного становища та шляхів вирішення питань, які досліджуються.

В основній частині необхідно показати: як досліджувана проблема висвітлена у літературі з позицій сучасності; викласти сутність існуючих підходів до її вирішення, зробити її критичний аналіз; порівняти та сформулювати власну точку зору. Викладення теоретичних положень має супроводжуватися аналізом статистичної інформації, прикладами з практики управлінської діяльності. У цій частині курсової роботи студент повинен продемонструвати свої знання з питань, що досліджуються, вміння узагальнювати матеріали, послідовно їх викладати, робити висновки, обґрунтовувати свої пропозиції та рекомендації.

У висновках (3-4 сторінки) потрібно стисло викласти основні результати проведених досліджень і визначити, якою мірою вирішені завдання та досягнута мета курсової роботи, які були сформульовані у вступі.