Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота Попроцесний метод калькулювання....doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
389.12 Кб
Скачать

Розділ іі. Методика калькулювання собівартості попроцесним методом

2.1Звіт про виробництво

Звіт подають суб’єкти господарювання, відокремлені підрозділи юридичних осіб, які займаються видами діяльності, що класифікуються за секціями “С”, “D”, “Е” КВЕД (незалежно від основного виду діяльності та форми власності).

За одиницю обліку при складанні звітності по продукції приймається місцева одиниця за місцем здійснення виробничої діяльності:

  • промислове підприємство, яке є юридичною особою, не входить до складу іншого підприємства (виробничого об’єднання) і не має в своєму складі відособлених промислових підрозділів (також головне підприємство, що є засновником промислових дочірніх підприємств та окремо звітує за свою промислову діяльність);

  • дочірнє підприємство (також дочірнє підприємство, яке має відособлені промислові підрозділи і звітує за свою діяльність окремо без включення даних по цих підрозділах), основний вид діяльності якого класифікується за секціями “С”, “D”, “Е” КВЕД незалежно від того, хто є його засновником – промислове чи непромислове підприємство, організація;

  • підприємство (головне), яке звітує за свою промислову діяльність самостійно і має у своєму складі відособлені промислові підрозділи, що також звітують самостійно (наприклад, “Облгаз” і т.п.);

  • відособлений промисловий підрозділ промислового підприємства (також дочірнього промислового підприємства) або непромислового підприємства (філія, представництво, відділення);

  • невідособлений промисловий підрозділ непромислового підприємства (цех, бригада, дільниця і т.п.);

  • невідособлений підрозділ промислового підприємства (тільки у випадках, коли промислове підприємство – юридична особа зареєстроване в одному регіоні (області), а виробничі потужності по випуску промислової продукції та економічні служби, що ведуть облік і складають звітність, знаходяться в іншому регіоні).

При складанні звітності слід керуватися Інструкцією (зі змінами та доповненнями) щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-П (термінова) “Терміновий звіт про виробництво промислової продукції (робіт, послуг)”.

Форма державного статистичного спостереження N 1-П "Терміновий звіт про виробництво промислової продукції (товарів, послуг) за видами" (далі - форма N 1-П) заповнюється щодо видів промислової продукції, яку було вироблено за звітний місяць на власних або орендованих потужностях (з власної сировини або сировини замовника). У випадку випуску продукції у рамках договору про спільну діяльність дані про її обсяги наводяться учасником договору, на потужностях якого (власних чи орендованих) вироблена така продукція [3].

Якщо підприємство безпосередньо не виготовляло продукцію, а замовляло її виготовлення на підприємствах-виробниках на давальницьких засадах (надавало свою сировину та сплачувало роботи з виготовлення продукції), дані щодо обсягів такої продукції у звіті за формою N 1-П не відображаються.

Дані наводяться за Номенклатурою продукції промисловості, затвердженою наказом Держкомстату від 30.08.2002 N 320 ( v0320202-02 ) (зі змінами) (далі - Номенклатура), за позиціями, проти яких у графі 4 стоїть позначка "м", а також за позиціями, додатково повідомленими територіальними органами державної статистики.

Номенклатура побудована на ієрархічній системі класифікації (кодування) видів продукції. Відповідно у звіті за формою N 1-П має забезпечуватись входження наведених даних на всіх рівнях класифікації за умови однакової одиниці виміру.

Дані звіту подаються в передбачених Номенклатурою одиницях виміру (в окремих випадках - у двох одиницях виміру). Якщо одиницями виміру є кг, тонни тощо, то у звіті вказується чиста вага продукції без урахування ваги пакувального матеріалу.

У випадку виробництва продукції за давальницькою схемою за позиціями, які обліковуються у вартісному вираженні, наводиться вартість робіт з її виробництва без урахування вартості використаної давальницької сировини.

У Звіті наводяться дані про:

  • валовий випуск продукції, включаючи продукцію, призначену для подальшої переробки на власному підприємстві (внутрішньозаводський оборот). За окремими видами продукції наводяться дані про товарний випуск (тобто без продукції, призначеної для подальшої промислової переробки на цьому підприємстві), що зазначено в назвах відповідних позицій.

  • випуск готової продукції з власної та давальницької сировини, призначеної для збуту, тобто готових виробів, які реалізовані у звітному місяці або призначені для продажу, але на них не знайдено покупця. До цієї графи включаються також готові вироби власного виробництва: передані своїм непромисловим підрозділам (у тому числі власному капітальному будівництву), використані для внутрішніх (власних) потреб підприємства (пально-мастильні і лакофарбові матеріали, меблі, спецодяг тощо), зараховані до складу своїх основних засобів (виробниче обладнання, інструмент), а також як виплата заробітної плати натурою.

  • дані про залишки виробленої підприємством готової продукції на кінець звітного періоду (незалежно коли вироблена), включаючи продукцію, виготовлену на давальницьких умовах, та без урахування продукції, що перебуває на складі підприємства на відповідальному зберіганні як державний резерв тощо. Дані подаються за всіма позиціями Номенклатури за цим звітом, крім видів продукції, що обліковуються у вартісному вираженні.

Не належать до промислової діяльності та відповідно не відображаються у формі N 1-П:

  • закупівля, очищення, охолодження та теплова обробка (пастеризація) молока для подальшої реалізації на молокопереробні підприємства;

  • перепродаж матеріалів, напівфабрикатів, виробів, які закуплені підприємством (навіть якщо перевіряється їх якість, здійснюються розлив у пляшки, розфасування, пакування та інші подібні операції);

  • ремонт автомобілів та побутових виробів.

Всі дані звітів по продукції у вартісному та натуральному виразі приводяться на основі достовірних даних первинного обліку за встановлений календарний період часу. Слід зазначити, що стислі терміни складання та подання звітів по статистиці промисловості не звільняють фахівців звітуючих підприємств від відповідальності за якість статистичних даних. Контроль та перевірка показників має проводитись як в період складання місячного звіту, так і після його подання, коли економічні служби мають можливість більш детально проконтролювати дані і при необхідності внести виправлення [3].