Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори екзамен ПРАЦЯ усі.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
580.61 Кб
Скачать

9. Визначте умови виникнення й ефективного функціонування ринку праці.

Умови виникнення ринку працi: 1) юридична свобода i здатнiсть власника робочої сили на свій розсуд розпоряджатись своїми здiбностями до працi; 2) вiдсутнiсть у людини всього необхiдного для ведення свого господарства як джерела одержання всiх потрiбних для життя засобiв iснування; 3) поява на ньому покупця — пiдприємця, який економiчно змушений вийти на ринок працi, щоб купити запропоновану для продажу здатнiсть до працi потрiбних йому працiвникiв. Для ефективного функцiонування ринку праці необхідне дотримання таких умов:1) повна самостiйнiсть і незалежнiсть продавця та покупця робочої сили в поєднаннi з їхньою економiчною вiдповiдальнiстю; 2) вiдносини суб’єктів на ринку працi — це вiдносини договорiв та угод мiж рiвноправними партнерами, яким притаманний високий ступінь потенційної мобільності; 3) функцiонування ринку працi тим ефективніше, чим активнiша конкуренцiя мiж власниками робочої сили за право зайняття робочого мiсця та роботодавцiв за залучення квалiфiкованої робочої сили; 4) має iснувати баланс мiж робочими мiсцями, сукупною пропозицiєю робочої сили та грошовою масою заробiтної плати; 5) найманi працiвники та роботодавцi для захисту своїх iнтересiв можуть об’єднуватись у спiлки. Проте в однiй спiлцi вони перебувати не можуть;6) мають активно проявлятись ринкові мотивації поведінки економічних суб’єктів на ринку праці;7) обов’язковим є встановлення загального ринкового середовища в економіці.

10. Охарактеризуйте основні елементи ринку праці. Товаром на ринку праці виступає індивідуальна робоча сила , це індивідуальні особливості людини, якими вона користується в процесі надання послуг.

Попит на робочу силу — це суспiльна платоспроможна потреба в робочiй силi. Biн визначається обсягом i структурою суспiльного виробництва, piвнeм продуктивностi працi, кон’юнктурою ринкiв капiталу, тoвapiв та послуг, цiною робочої сили, а також правовими нормами, що регламентуютъ її використання, та iншими умовами. Пропозиція робочої сили – це контингент працездатного населення, що пропонує роботодавцю свою здатність до працi в обмiн на фонд життєвих благ. Ціна – на робочу силу являє собою розмір заробітної плати і повинна забезпечувати: 1)підтримання працездатності ; 2) можливість отримати необхідну проф.- кваліфікаційну підготовку; 3) можливість утримати сім’ю.

11.Охарактеризуйте попит і пропозицію праці.

Попит – це платоспроможна потреба у робочій силі.

Пропозиція – працездатне населення , що пропонує роботодавцю свою здатність до праці в обмін на життєві блага.

12. Розкрийте сутність кон’юнктури ринку праці, охарактеризуйте її види. Кон’юнкmура ринку праці— це спiввiдношення попиту i пропозицiї працi за конкретний перiод, яке визначає ставки заробiтної плати на конкретні види працi та piвeнь зайнятостi населення. Видiляють три види кон’юнктури:

• трудодефiцитна, коли на ринку працi спостерiгається нестача пропозиції працi;

• трудонадлишкова, коли icнує велика кiлькiсть безробiтних i вiдповiдно надлишок пропозицiї працi;

• рiвноважна, коли попит на працю вiдповiдає її пропозицiї.

13. Охарактеризуйте функції і сегментацію ринку праці.

Сегментація ринку праці, її оцінки

Сегментація ринку праці — це поділ ринку робочої сили на окремі групи за певними критеріями, залежно від поставленої мети вивчення, аналізу чи управління. Р.п. сегментується за такими принц: територіальний (географічний), проф-квал, соц, за ланками сусп. вир-ва, за кількісним співвідношенням покупців та продавців товару (“робоча сила”), за умовами конкуренції.

Функції ринку працi

Р.п. впливає на розвиток гос-ва, дiє в певних напрямах; проявляється в рiзноманiтних формах i виконує рiзнi функцiї.. Сучасний р. п. виконує такi функцiї:Суспiльного подiлу працi. Р п розмежовує найманого працiвника та роботодавця, розподіляє найманих прац. за професiями та кваліфікацією, галузями вир-ва та регiонами. Інформацiйну. Дaє учасникам процесу купiвлi-продажу товару, робочої сили iнформацiю щодо умов найму, рiвня зарплати, пропозиції робочих місць, якостi робочої сили тощо. Посереднuцьку. Р.п. встановлює зв’язок мiж роботодавцями та найманими працiвниками, якi виходять на р. п. для задоволення взаємних інтересів i потреб. Цiноутворюючу. Це основна функцiя р. п., що встановлює рiвновагу мiж попитом i пропозицiєю робочої сили. Стuмулюючу. 3авдяки механiзму конкуренції р п стимулює більш ефективне використання трудових pecypciв з метою пiдвищення прибyтковостi вир-ва, а також стимулює найманих працiвникiв пiдвищувати свiй проф-квал. piвeнь. Оздоровлюючу. 3авдяки конкуренції суспiльне виробництво звiльняється вiд економiчно слабких, нежиттєздатних пiдприємств. Р. п дозволяє одержувати перевагу в конкурентнiй боротьбi працiвникам з найбiльш високими якiсними показниками робочої сили. Саме ринок створює таку мотивацiю працi, яка, з одного боку, примушує працiвникiв триматися за робоче мiсце в умовах жорсткої конкуренцiї а з iншого — матерiально зацiкавлює, стимулює їx iнiцiативнiсть, компетентнiсть, квалiфiкованість.Регулюючу. Певною мiрою ринок впливає на формування пропорцiй суспiльного виробництва, розвиток регiонiв, сприяючи переміщенню робочоїсили з одних регiонiв галузей в iнші, бiльш ефективнi. Ринок працi регулюєнадлишки трудових pecypciв, їx оптимальне розміщення, а, отже, i ефективне використання. В Укpaїнi ринок праці ще повною мiрою не виконує вcix cвоїx функцiй; оскiльки знаходиться ще на стадії розвитку.

14. Опишіть стан сучасного р.п. в Україні. Ринку праці в Україні притаманні такі риси:1) Відбувається скорочення кількості постійного населення та робочої сили. До того ж темпи скорочення робочої сили випереджають темпи скорочення кількості постійного населення. 2)Зменшення рівня безробіття відбувається не за рахунок працевлаштування безробітних, а за рахунок скорочення чисельності економічно активного населення.3)Ріст рівня зайнятості відбувається не за рахунок росту працевлаштування безробітних, а за рахунок зменшення робочої сили.Усе це свідчить, про необхідність регулювання ринку праці з боку держави. Головними напрямками при цьому мають бути: підвищення кількості робочих місць, підвищення життєвого рівня, реальної заробітної плати та прожиткового мінімума, медичного обслуговування.