Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Список вопросов для модуля 2 СТПВ 2010-2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
190.98 Кб
Скачать

36. Выбор заготовки.

Вибрати заготовку- означає встановити спосіб її отримання, намітити припуски на обробку кожної поверхні, расчитать розміри і вказати допуски на неточність виготовлення.

Для раціонального вибору заготівки необхідно одночасно враховувати всі вищеперелічені початкові дані, оскільки між ними існує тісний взаємозв'язок. Остаточне рішення можна ухвалити тільки після економічного комплексного розрахунку собівартості заготівки і механічної обробки в цілому. При виконанні вибору заготівки робиться короткий аналіз існуючого способу отримання заготівки на заводі. У аналізі повинні бути відбиті: економічність способу в умовах заводу; технологічний процес отримання заготівки, який ілюструється ескізами; оснащеність технологічного процесу, елементи його механізації і автоматизації, якість заготівки, неполадки в технологічному процесі, причини браку і методи його усунення.

Слід також виявляти основні техніко-економічні показники процесу отримання заготівки на заводі: собівартість, відсоток використання матеріалу, трудомісткість і продуктивність на окремих операціях.

Основні положення алгоритму формування структури конструкції заготівки наступні:

- виконати розрахунок координат характерних крапок і сформулювати необхідне число простих координатних грат;

- визначити форми тіл, розташованих між лініями накладених один на одного простих грат;

- за матеріалом, габаритами, вагою деталі, коефіцієнтом заповнення, числу сторін розташування заздалегідь визначається ієрархія допустимих типів заготовок (наприклад, штампування, поковка, прокат і так далі).

37. Упорядочение поверхностей в порядке их

Призначено для впорядкованого розбиття початкових даних з метою формування конструктивно-технологічної структури деталі. В результаті виявляється розподіл оброблюваних поверхонь деталі по осередках (комплектам, комплексам і так далі) конструкторсько-технологічної структури і порядок, в якому ці осередки слід розглядати при виконанні подальших проектних процедур.

Елементи і осередки конструкторсько-технологічної структури є прообразами технологічного процесу, а відношення порядку, що існує між ними, служить прообразом відношення порядку між компонентами цього процесу.

  1. Технологической выполнимости. Формирование гпп.

Кожна поверхня з сформованої раніше конструкторсько-технологічної структури розглядається як конгломерат, з якого можна виділити ланцюжок взаємозв'язаних елементів, - гіпотетичних оброблюваних поверхонь, технологічних переходів проектованого технологічного процесу, що є прототипом. Довжина такого ланцюжка залежить від значень характеристик початкового і кінцевого станів поверхні, матеріалу, вимог до фізичного стану поверхні.

В результаті проектної процедури формується обьемная структура, в якій гіпотетичні оброблювані поверхні распологаются шарами з фіксованими вимогами до точності форми і розташування, шорсткості, фізичного стану, але з невідомими, для гіпотетичних поверхонь розмірами. У кожному шарі між гіпотетичними оброблюваними поверхнями зберігаються відносини тієї, що входить (сукупність, комбінація, комплект, комплекс) і порядку,

встановлені між їх "предками" в конструкторсько-технологічній структурі деталі, встановлюються також відносини порядку переходу з одного шару на іншій в знов сформованій структурі і таким чином формується гіпотетична структура технологічного процесса-прототип проектованого технологічного процесу.