Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomika_truda.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
366.59 Кб
Скачать

47. Методи аналізу використання трудових ресурсів.

Використання робочого часу робітників звичайно аналізується за допомогою таких двох показників, як середня кіль­кість днів, відпрацьованих робітником за звітний період (місяць, квартал, рік), і середня тривалість робочого дня (зміни). Ці показники можна обчислити на підставі даних звіту підприємства з праці.

Перший показник, який характеризує тривалість робочого періоду в днях (явочні дні), залежить від таких факторів, як:- кількість вихідних і святкових днів;- кількість днів чергової відпустки;- інші види відпусток, передбачених законодавством;  -  кількість днів непрацездатності; - неявка на роботу з дозволу адміністрації; - прогули; -  інші.

Тривалість робочого дня (зміни) робітника визначають такі фактори:-  величина нормативного робочого тижня;-  час простою упродовж дня, зафіксований в обліку;-  час понадурочної роботи (збільшує величину показника);- час інших скорочень робочого дня, передбачених законо­давством (для підлітків, матерів-годувальниць тощо).

Під час аналізу знаходять відхилення цих показників від плану, а також порівнюють їх із аналогічними показниками за минулі періоди, встановлюють конкретні причини можливих відхилень. При цьому слід звернути особливу увагу на величину зафіксованих в обліку непродуктивних втрат робочого часу через такі обставини:- неявка на роботу з дозволу адміністрації; -  прогули й цілодобові простої; - внутрішньозмінні простої, зафіксовані в обліку; - облікований брак продукції.

50. Фонд оплати праці. Планування фонду заробітної плати за нормативами. Аналіз використання фонду оплати праці. Ефективність використання коштів на оплату праці.

Згідно із Законом України «Про оплату праці» підприємство самостійно встановлює форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат.

Плануючи фонд оплати праці на підприємстві, ураховують те, що держава здійснює певною мірою регулювання оплати праці працівників підприємств усіх форм власності шляхом

Плануючи фонд оплати праці, слід також ураховувати, що при відрядно- і акордно-преміальних системах оплати праці в рослинництві й тваринництві тарифний фонд оплати праці для визначення розцінок збільшується на 25—30 % залежно від особливостей виробництва у кожному підрозділі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]