Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekobezpeka.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать

Комплексна контрольна робота з дисципліни «Екологічна безпека»

Варіант № 6

1. Обгрунтувати перелік основних заходів по реалізації концепції сталого розвитку.

Завдання сталого розвитку:

-Соціальна справедливість;

-економічна громадська доцільність;

-екологічна безпека

Основні заходи:

- перегляд універсальної для всієї планети «споживацької» ідеології на нову «ноосферну» систему моралі;

- сталий розвиток будується на принципах активізації і гармонізації у найбільш широкому розумінні їх використання;

- пріоритет загальнолюдських цінностей перед особистими;

- грунтування методології на системному підході з урахуванням синергетичних ефектів;

- врахування всіх, або принаймні впливових, діючих факторів з обгрунтуванням розподілу діючих факторів за групами;

- ранжування запланованих заходів за необхідними для реалізації фінансове-матеріальних витрат і тривалості часу;

- планування і регулювання людської діяльності з боку суспільства, що не повинно суперечити дії біосферних законів і процесів;

- пріоритетній орієнтації на використання місцевих природних ресурсів;

- використання сучасних стандартних статистичних показників тимчасової, розробка науково обгрунтованої системи індексів та індикаторів для забезпечення довгострокового моніторингу.

2. Проаналізувати вплив автомобільних викидів на безпеку екологічних систем різного типу.

Дорожні транспортні засоби (ДТЗ) створюють одну з найважливіших екологічних проблем, яка характеризується значним негативним впливом на екосистеми та здоров’я населення через забруднення атмосфери викидами шкідливих речовин, надмірним споживанням видобувних невідновлюваних палив і, відповідно, зростанням обсягів викидів в атмосферу „парникових” газів (зокрема, двооксиду вуглецю

За даними звіту Європейського агентства з охорони навколишнього середовища (EEA), забруднюючі викиди від транспортних засобів продовжують впливати на здоров`я людей та стримують процес досягнення цілей Кіотського протоколу.

Звіт «Транспорт та екологія 2005: Вирішення дилеми» вже вийшов у світ та показав, що останнім часом кількість пасажирських та непасажирських перевезень на території Європи постійно збільшується. В той час, як викиди в інших секторах зменшилися, у транспортному секторі європейських країн вони зросли на більш ніж 22% у період 1990 - 2003.

Транспорт - не єдиний чинник забруднення повітря. Однак, викиди газів на вулицях можуть погано вплинути на загальний стан здоров`я суспільства. Більш того, дорожній рух – це джерело викидів тонко-дисперсних та надто тонко-дисперсних часток у містах. Ряд наукових досліджень свідчить, що ці частки серйозно впливають на здоров`я людей.

3.Навести приклади проявів побічних факторів і загроз від природних катастроф.

Приклад:

Землетрус(спричиняє коливання грунту)-снігова лавина(спричинює снігові заноси) (камінепад)-сель(спричинює ерозію)

Комплексна контрольна робота з дисципліни «Екологічна безпека»

Варіант № 7

1. Проаналізувати принципову схему взаємодій компонентів в системі екологічної безпеки.

2. Обгрунтувати залежність безпеки екосистеми від кислотності атмосферних опадів.

Одна з найгостріших глобальних проблем сучасності і недалекого майбутнього - це проблема зростаючої кислотності атмосферних опадів і грунтового покриву. Райони кислих грунтів не знають посух, але їхня природна родючість знижена й нестійка; вони швидко виснажуються й урожаї на них низькі.

Кислотні дощі викликають не тільки підкислення поверхневих вод і верхніх горизонтів грунтів. Кислотність зі спадними потоками води поширюється на весь грунтовий профіль і викликає значне підкислення грунтових вод. Кислотні дощі виникають у результаті господарської діяльності людини, що супроводжується емісією колосальних кількостей оксиду сірки, азоту, вуглецю.

Ці оксиди, надходячи в атмосферу переносяться на великі відстані, взаємодіють з водою і перетворюються на розчини суміші сірчистої, сірчаної, азотистої, азотної і вугільної кислот, які випадають у вигляді "кислих дощів" на сушу, взаємодіючи з рослинами, грунтами, водами.

Головними джерелами в атмосфері є спалювання сланців, нафти, вугілля, газу в індустрії, у сільськомугосподарстві, в побуті. Господарська діяльність людини майже вдвічі збільшила надходження в атмосферу оксиду сірки, азоту, сірководню й оксиду вуглецю. Природно, що це позначилося на підвищенні кислотності атмосферних опадів, наземних і грунтових вод. Для вирішення цієї проблеми необхідно збільшити об'єм систематичних представницьких вимірів сполук забруднюючих атмосферу речовин на більших територіях.

3. Запропонувати альтернативу концепції «золотого мільярду».

Принципи самообмеження и дотримання концепції сталого розвитку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]