Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekobezpeka.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать

Комплексна контрольна робота з дисципліни «Екологічна безпека»

Варіант № 8

1. Обгрунтувати принцип термінологічного утворення в системі екологічної безпеки.

2. Проаналізувати вплив вулканічних викидів на екологічну безпеку.

Виверження як відомо має подвійне вплив на навколишнє середовище.

По-перше це руйнівний вплив. Продукти виверження гублять флору, фауну району та довколишніх місць, водойми, отруюють повітря. Після діяльності вулкана, особливо катастрофічною, довгий час у районі виверження немає рослинності і тварин. Коли життя все ж таки з'являється в районі виверження, то вона не так інтенсивно поширюється.

вулканізм визначає форми і прихильність життя. Наприклад, рослинність в кальдере вулкана Каримський. В основному це ялівець, іван-чай, полярна верба, кущі жимолості і голубики. Лише у нарзанового струмка і по берегах річки каримська поширена висока трава і кущі верби.

Але в більшості своїй це невисокі рослини-низькі чагарники, притиснуті до землі. Біля підніжжя і на самому підніжжі рослинність представлена тільки полярної вербою. І хоча рослинність є в районі активного вулкана, вона пригнічена їм-уражена попелом має жовті обпалені листя, пригнутися до землі.

Поразка виражається також у тому, що попіл покриває шаром листя і в результаті газообмін сповільнюється, і рослини не в повній мірі виділяють O2 в атмосферу.

Тваринний світ в Каримський центрі теж не багатий. В основному це зайці, ведмеді, гризуни, птахи. Але вони поширені на віддалі від активного вулкана.

Оскільки вулканічна діяльність не підвладна людині, вона може чинити їй шкоду і забирати людські життя. З 1600 р. в результаті наслідків від вивержень (землетрусів, цунамі, селів, хвороби, голоду) померло 300 000 людей. Характер небезпеки залежить від дії різних факторів. Лавові потоки знищують будівлі, перекривають дороги, с/г землі на багато років виключають з користування, попіл може збиратися на дахах будівель і призвести до обвалу, вулканічні гази отруюють поверхню або утворюють кислотні дощі. І тому щоб звести людські жертви до мінімуму виникла потреба в прогнозуванні. Для прогнозу вивержень складають карти вулканічної небезпеки з показом розповсюдження продуктів минулих вивержень, ведеться моніторинг їх провісників. Таким провісником є слабкі вулканічні землетруси. Зазвичай їх частота не перевищує 10 за добу, але перед самим виверженням їх кількість зростає до кількох сотень. Деякі вулкани перед виверженням, ніби «дихають»: піднімаються, надуваються і потім опускаються, — це в результаті зміни тиску магми всередині. Тому й змінюється кут нахилу його поверхні (нахиломіром можна визначити нахил 1 мм на 0,5 км). За його зміною на поверхні вулкана Асама в Японії, вчені передбачили початок виверження на цілий місяць. Також незадовго до пробудження вулкану можна спостерігати розширення або звуження кратеру. Ці зміни вимірюються лазером і радіохвилями. Сьогодні використовують дані магнітного поля та спостереження за тваринами. Ці засоби використовують щоб взнати приблизну дату виверження, але точний час поки що ми не в змозі визначити, крім того у цих процесах є ще багато таємниць

3. Розробити список спеціальних потреб людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]