Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Answer 2 tr.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.06 Mб
Скачать

16. Гравітаційне поле та його напруженість. Поняття потенціалу та його градієнт.(16.03лекция)

Гравітаційнйне поле- простір навколо предмета, чия маса здатна притягувати інший предмет. Сила цього тяжіння, розділена на масу другого предмета, і є сила гравітаційного поля. Предмет з великою масою, такий як Земля, має потужне гравітаційне поле, і чиниться їм вплив називається силою гравітації (або тяжіння). Слабка гравітаційна сила існує навіть між дуже маленькими частинками.

Напруженiсть гравiтацiйного поля - [G]; векторна фiзична величина, що дорiвнює відношенню сили Fg, яка дiє на матерiальну точку, розташовану в полі, до маси m цiєї точки i напрямлена як зазначена сила: G = Fg/m. [G] = 1 Н/кг.

Ньютон на кiлограм (N/kg, Н/кг) - дорiвнює напруженостi гравiтацiйного поля, що діє на матерiальну точку масою 1 кг з силою 1 Н.

Зауважимо, що розмiрнiсть напруженостi гравiтацiйого поля збiгається з розмiрнiстю прискорення. Напруженість гравiтацiйного поля Землi дорiвнює прискоренню вiльного падiння.

Потенціалом наз. Робота по переміщенню одиничного точкового заряду із данної точки поля до нескінченності.

Градиєнтом –наз. Вектор модуля якого = похідній за напрямом найбільшого зростання скаляра.

17. Застосування законів збереження до пружного та непружного удару.

Удар — подія, при якій фізичні тіла взаємодіють між собою зі значними силами впродовж відносно короткого проміжку часу.

Розрізняють пружні удари і непружні удари. При пружному ударі виконується закон збереження механічної енергії — сума потенціальних і кінетичних енергій механічного руху тіл зберігається. При непружному ударі частина енергії перетворюється в тепло, і механічна система втрачає енергію. Абсолютно непружним ударом називають такий удар, при якому вся енергія відносного руху тіл переходить у тепло, і тіла злипаються.

При ударі виконується закон збереження імпульсу.

Абсолютно пружний удар

Закон збереження імпульсу:

Закон збереження енергії

Абсолютно непружний удар

За законом збереження імпульсу:

18.Термодинамічний та молекулярно-кінетичний методи вивчення тіл. Термодинамічні параметри.

Термодинáміка - розділ теоретичної фізики, що стосується законів явищ поширення та збереження тепла. Розрізняють феноменологічну та статистичну термодинаміки. Остання в свою чергу поділяється на класичну й квантову.Термодинаміка вивчає процеси, які відбуваються в тілах, що перебувають у тепловій рівновазі з іншими тілами. Важливою характеристикою теплової рівноваги є температура. Рівняння стану пов'язує між собою такі характеристики тіл, як тиск, об'єм та температуру.Зміни термодинамічного стану фізичних систем вивчаються при рогзляді термодинамічних процесів.Термодинаміка була створена завдяки потребі побудови теоретичного підґрунтя для опису роботи теплових двигунів.Основним законом термодинаміки є так званий перший закон термодинаміки - формулювання закону збереження енергії. Другий закон термодинаміки встановлює неможливість повного перетворення теплоти в механічну роботу.

Молекулярною фізикою називається розділ фізики, в якому вивчають фізичні властивості тіл в залежності від їхньої будови, від сили взаємодії між молекулами, атомами, іонами, що утворюють тіла і від характеру руху цих частинок.Задачею молекулярної фізики є встановлення зв'язку між фізичними величинами речовин і на основі створених нових речовин з наперед заданими властивостями.

Молекулярна фізика не цікавиться поведінкою однієї окремої молекули. Вона вивчає властивості великої сукупності частинок. Тому основним методом молекулярної фізики є статистичний метод, а фізичні закономірності, що встановлюються молекулярною фізикою, мають імовірнісний, статистичний характер

Об'єктом вивчення молекулярно-кінетичної теорії є речовина у твердому, рідкому й газоподібному станах.

Молекулярно-кінетичною теорією називають учення про будову й властивості речовини, яка використовує уявлення яро існування атомів і молекул як найменших частинок хімічної речовини.

Основні положення молекулярно-кінетичної теорії .Усі тіла складаються з атомів. Атомами називають найменші неподільні частинки речовини. Усі атоми однієї простої хімічної речовини цілковито однакові. Атоми перебувають у безперервному хаотичному русі.Між атомами діють сили притягання. На дуже малих відстанях між атомами діють сили відштовхування. Найменші частинки речовини, що, складаються з двох і більшої кількості атомів, називають молекулами. Рух атомів і молекул, їхні взаємодії описують закони механіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]