Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Answer 2 tr.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.06 Mб
Скачать

1.Переміщення, швидкість, прискорення

шлях S - відстань, яку проходить тіло вздовж траєкторії, вимірюється в метрах;

переміщення - вектор , проведений з початкової точки траєкторії в кінцеву (його часто позначають через ).

Середня швидкість є скалярною величиною і дорівнює відношенню пройденого шляху до часу:

.

Миттєва швидкість  - дотичний до траєкторії вектор, що визначається за формулою:

де  - нескінченно мале переміщення матеріальної точки; нескінченно малий проміжок часу, за який це переміщення здійснено

Прискорення - це векторна фізична величина, що дорівнює відношенню зміни швидкості до часу, протягом якого ця зміна відбулася.

Рівномірний рух ,    ,   ;

Рівнозмінний рух

a=const,   ,   ;

   ;  v=v0+at ,   ; 

2. Складова вектора прискорення, яка направлена паралельно до вектора швидкості, а, отже, вздовж дотичної до траєкторії називається тангенціальним прискоренням. Складова вектора прискорення, що направлена перпендикулярно до вектора швидкості, а, отже, вздовж нормалі до траєкторії, називається нормальним прискоренням.

.

Перший член у цій формулі задає тангенціальне прискорення, другий - нормальне, або доцентрове. Зміна напрямку одиничного вектора завжди перпендикулярна до цього вектора, тому другий член в цій формулі нормальний до першого.

3.

кутова швидкість показує бистроту обертання і напрям обертання в кожний момент часу

Швидкість руху тіла по колу (лінійну швидкість) за аналогією з рівномірним прямолінійним рухом можна знайти за формулою

де l - довжина дуги кола, пройденої матеріальною точкою за час t. Лінійна швидкість чисельно дорівнює модулю миттєвої швидкості (рис.2.1.23):

Нехай тіло здійснить один оберт по колу, тоді формула (2.1.20) набуде вигляду

де Т - це час одного оберту по колу радіусом R,

Т - період обертання

4.Сила — це векторна фізична величина, яка характеризує взаємодію тіл, є її мірою і дорівнює добутку маси тіла m на його прискорення .

маса - це скалярна фізична величина, що є мірою інертних і гравітаційних властивостей тіл.

Інерція — властивість тіла зберігати рівномірний прямолінійний рух або спокій, поки зовнішня причина (сила, або дія іншого тіла) не виведе його з цього стану

Імпульс тіла - векторна фізична величина . А вираз  виражає зміну імпульсу тіла. Зміна вектора імпульсу тіла під дією постійної сили дорівнює добутку сили на час її дії і називається імпульсом сили.

Силою пружності називають силу, яка виникає у разі деформації тіл під час їх взаємодії. Деформації поділяють на пружні, які зникають після припинення дії зовнішніх сил (оскільки молекули тіла повертаються в початкове положення), та пластичні, коли відновлення форми тіла не відбувається.

Силою тертя називають тангенціальну складову силивзаємодії молекул поверхонь тіл (зовнішнє тертя), або сила взаємодії в дотичній площині між шарами молекул всередині речовини (внутрішнє тертя). Сила тертя - сила, яка виникає у всіх видах тертя і напрямлена вздовж поверхонь, які торкаються внаслідок переміщення тіл

Fтер = m0N

Силу, з якою тіло притягується до Землі під дією поля тяжіння Землі, називають силою тяжіння.

h

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]