Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Answer 2 tr.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.06 Mб
Скачать

29.Робота, яка здійснюється газом в різних процесах.

Ізотермічний

T=const

Ізохоричний

V=const

Ізобаричний

P=const

Адіабатичний

Q=0

T=0

V=0

p=0

Q=0

U=0

A’=0

Q= U+A’

U+A’=0

Q=A’

Q= U

U=-A’

U=A

Робота ідеального газу при ізотермічному процесі:

A’=( m/M)*RTln(V2/V1)

Робота ідеального газу при ізобарному процесі:

A’=p(V2-V1)=(m/M)*R(T2-T1)

30.Явище переносу в газах: дифузія, теплопровідність (вивести), внутрішнє тертя

Дифузія-це процес прерозподілу концентрації атомів у просторі шляхом хаотичної,тобто теплової,міграції.

Теплопровідність-вид теплопередачі,при якій передавання внутрішньої енергії від одних тіл до інших відбувається при їх безпосередньому контакті й зумовлене взаємодією атомів і молекул. Висока теплопровідність,наприклад, у металів. Шерсть,поролон та інші пористі тіла мають низьку теплопровідність.Вакуум теплопровідністю не наділений.

В'я́зкість або внутрішнє тертя  — властивість текучих тіл (рідин і газів) чинити опір переміщенню однієї їх частини відносно іншої.

В’язкість рідин – це результат взаємодії внутрішньомолекулярних силових полів, що перешкоджають відносному рухові двох шарів рідини. Отже для переміщення шару один відносно одного треба подолати їх взаємне притягання, причому чим воно більше, тим більша потрібна сила зсуву. При відносному зсуві шарів у газовому середовищі, в результаті перенесення молекулами газу кількості руху під час їх переходу з шару в шар, виникає дотична сила між шарами, що протидіє проковзуванню останніх.

31.Колові, незворотні та зворотній процеси. Принцип дії теплової та холодильної машин

Зворотнім процесом у термодинаміці називається такий процес, при якому термодинамічну систему можна перевести з кінцевого макроскопічного стану в початковий, проходячи через ті ж проміжні стани.

Зміни в мікроскопічному стані не приймаються до уваги. Зворотний процес у термодинаміці є обов'язково рівноважним процесом, тобто кожен проміжний стан є рівноважним станом.

Перехід від нерівноважного стану до рівноважного є незворотним процесом. Наприклад, якщо заповнити газом половину посудини, а потім вийняти перегородку, газ заповнить всю посудину. Цей процес неможливо провести в зворотному напрямку, хоча можна провести уявний експеримент, замінивши всі швидкості атомів газу на протилежні. Результатом цього експерименту було б збирання газу в одній половині посудини, однак в практичних випадках такі процеси не реалізуються.

Незворотність процесів переходу від нерівноважного до рівноважного стану підсумовує другий закон термодинаміки.

Перехід від мікроскопічних рівнянь руху, які характеризуються зворотністю, до термодинаміки, в якій зворотність втрачається, залишається певною мірою викликом для фізики.

Коловими процесами, або циклами, називається така сукупність термодинамічних процесів, в результаті яких система повертається у вихідний стан.

Принцип дії теплової та холодильної машин

Нагрівач(T1)-джерело внутрішньої енергії.

Холодильник(T2<T1),що забезпечує природний процес предачі тепла від більш нагрітого тіла до більш холодного,чим здійснює компенсацію процесу перетворення теплової енергії на механічнуюХолодильником може бути оточуюче середовище.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]