Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TOTAL marketing conspect.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
531.53 Кб
Скачать

Ceterum censeo (Carthaginem delendam esse) … Марк Порцій Катон (Катон Старший) 201 -146 р.р. до н.е.

Ма́рке́тинг (від англ. marketing — продаж, торгівля на ринку) — управління створенням товарів і послуг та механізмами їх. реалізації як єдиним комплексним процесом. Вікіпедія (російська мова)

Маркетинг це:

  • філософія бізнесу,

  • набір ефективних інструментів, які є необхідними для функціонування підприємства в умовах високої конкуренції,

  • важлива частина системи управління підприємством. Вікіпедія (українська мова)

Маркетинг — це вид людської діяльності, направлений на задоволення нужд і потреб шляхом обміну. (засновник теорії маркетингу Филипп Котлер) Котлер Ф., Основы маркетинга, М., Ростинтер, 1996. - с. 9

Маркетинг — це соціальний процес, спрямований на задоволення потреб і бажань індивідів та груп шляхом створення і пропозиції товарів і послуг, які мають певну цінність та вільного обміну ними. (Филипп Котлер) Котлер Ф. Маркетинг менеджмент. — СПб., Питер, 2009, с. 31

Маркетинг — це мистецтво і наука правильно обирати цільовий ринок, залучати, зберігати і нарощувати кількість споживачів шляхом створення у покупця впевненості, що він представляє собою найвищу цінність для компанії», а також «впорядкований і цілеспрямований процес усвідомлення проблем споживачів і регулювання ринкової діяльності». (Филипп Котлер) Котлер Ф. Маркетинг менеджмент. — СПб., Питер, 1998, с. 21

Маркетинг — це здійснення бізнес - процесів зі спрямування потоку товарів і послуг від виробника до споживача. (Американська асоціація маркетингу (AMA)) Райс Э., Траут Дж. Маркетинговые войны. — СПб., 2000, с. 17

Маркетинг — система планування, ціноутворення, просування і розповсюдження ідей, товарів і послуг для задоволення нужд, потреб і бажань окремих осіб і організацій; реклама є тільки одним з факторів процесу маркетингу. Иванова К. А. Англо-русский словарь по рекламе и паблик рилейшнз (с толкованиями). — СПб., 1998, с. 22

Маркетинг — це увесь бізнес, що розглядається з точки зору його кінцевого результату, тобто з точки зору споживача. (П. Друкер)

Маркетинг — це виконання дій, спрямованих на досягнення цілей організації шляхом передбачення потреб споживача або клієнта і и спрямування потоку товарів і послуг, які задовольняють ці потреби від виробника до споживача або клієнта. (Э. Джером Маккарти).

Маркетинг — це наука про поведінку, яка намагається пояснити взаємовідносини, що виникають у процесі обміну . (С. Д. Хант)

Маркетинг — це формування ідеї конкретного продукту, його упакування і передача до рук покупцівє Це означає - підготувати продукт, доставити його на ринок, та розмістити його там таким образом, аби добитись максимально можливого збуту і максимально можливого відклику. (Л. Рональд Хаббард)

Маркетинг — це система планування, ціноутворення, просування і розповсюдження ідей, товарів та послуг для задоволення потреб, бажань та запитів и окремих осіб і організацій; реклама є тільки одним з факторів процесу маркетингу. (Иванова К. А. Англо-русский словарь по рекламе и паблик рилейшнз (с толкованиями). — СПб., 1998, с. 22)

Маркетинг — це філософія і методологія здійснення бізнес – діяльності в умовах ринкової конкуренції з метою досягнення бізнес – цілей.

Тема 1. Сутність маркетингу та його сучасна концепція

  • Маркетинг (від англ. market — ринок, торгівля, продаж, комерційна діяльність; за іншою версією — результат контамінації слів market getting — завоювання ринку) — термін, що виник на початку ХХ ст. у США.

Контамінація (латин. contaminatio – стикання, соприкосновение) (лингв.)- виникнення нової форми чи виразу, альбо новего значення слова через схрещення, обєдннання елементів двух однорідных співзвучных форм.

Причини:

  • Криза перевиробництва (США кінець ХІХ – початок ХХ ст., с/г Boards of trade);

  • Розвиток реклами (необхідність професіоналізму);

Маркетинговий трикутник

Основні поняття маркетингу

Потреба – відчуття людиною нестачі чогось необхідного, спрямоване на його зменшення чи ліквідацію

Бажання (запити) — це потреби, які набрали специфічної конкретної форми відповідно до системи цінностей індивіда.

Попит — це бажання споживача з урахуванням його реальної купівельної спроможності.

Товар — це все те, що може задовольняти потреби, бажання чи попит і пропонується ринку з метою привертання уваги, придбання, використання чи споживання (вироби, послуги, ідеї, види діяльності тощо).

Обмін — це акт отримання від певного об’єкта того чи того блага з пропозицією натомість чогось іншого. Розрізняють бартерний (товар — товар) і товарно-грошовий обмін (гроші — товар чи товар — гроші).

Комерційний обмін між двома сторонами називають угодою.

Для здійснення процесу обміну необхідні три умови: домовленість про цінність предмета; комунікація сторін; передавання цінностей.

Ринок — це сукупність покупців і продавців товарів чи послуг, де покупці хочуть і спроможні щось купити, а продавці заінтересовані в продажу товарів і згодні на обмін.

Концепція маркетингу – це задум або підхід щодо організації ділової діяльності, яки мають певну центральну ідею, ринковий орієнтир і конкретний інструментарій для досягнення визначених бізнес-цілей.

Еволюція концепцій маркетингу

Концепції маркетингу

Час переважного застосування

Центр уваги

Інструментарій

Ринковий

орієнтир

Приклади застосування у бізнесі

Пасивний (епізодичний, інструментальний) маркетинг

виробнича

2-ге півріччя ХІХ ст. – середина 1920-х рр.

Виробництво

Ціна, обсяги виробництва, собівартість

Попит

Ford – Tin Lezzy, небрендова продукція , або бренди-«дженерікі»: с/г, господарське мило, йод, сигарети «Пріма», шоколад «Аленка», вафлі АРТЕК, цукерки РОМАШКА, Магазини АТБ

товарна

До середини 30-х рр.

Продукт (послуга)

Якість, унікальні функціональні характеристики, асортимент

Попит

BUGATTI, Sun Systems, Harvard University, Києво–Могілянська академія, літаки АНТОНОВ

збутова

До середини 50-х рр.

Система збуту

Методи торгівлі, мистецтво продавців, канали розпо­ділу, структура каналу розподілу і кількість посередників

Попит

ТРТ – точки роздрібної торгівлі, торгівельні дома, Cash & carry

Традиційний ринковий маркетинг

До початку 80-х рр.

Комплекс «виробництво—збут»

Маркетингові до­слідження, програми маркетингу, marketing-mix

Попит, запити

Більшість компаній України і СНД

Стратегічний (активний) маркетинг

До 1995 року

Комплекс «підприємство—ринок»

Стратегічні плани маркетингу

Запити, потреби

ТНКорпорації, більшість компаній світу

Маркетинг стосунків

Нині

Встановлення довгострокових привілейованих стосунків (взаємодія) з клієнтами

Система СRM (customer relationship management) орієнтована на формування лояльності існуючих клієнтів та залучення потенційних споживачів

Довгострокові стосунки і лояльність споживачів

Банки, оператори мобільного зв’язку, сітьовий маркетинг, ринок В2В, Пузата хата, Сільпо, McDonalds

СRM – це інфраструктура, що допомагає визначати найбільш прибуткових клієнтів і сприяє підвищенню їх цінності для компанії.

Це мотиваційні засоби, які підвищують рівень лояльності прибуткових клієнтів, стимулюючи їх споживати все більше і більше продуктів і послуг компанії. Дише Джилл. СRM-навигатор. Пособие по управлению взаимоотношениями с клиентами – К.: Изд.А.Капусты, 2006.-375 с.

Теорії класифікаций потреб:

  • Дєвіда Мак-Клеланда (людям властиві три потреби: влади, успіху та причетності),

  • Фредеріка Герцберга [потреби людей формуються під впливом двох груп факторів (факторів довкілля та мотивації поведінки)],

  • соціологічна класифікація потреб [потреби людини як члена сім’ї, потреби малих колективів та великих соціальних груп (класів, підкласів)].Меррея (1938 р.), що поділяє їх залежно від походження, ставлення до них індивіда, конкретності вияву, зв’язку з інтроспективними процесами індивідів та джерел стимулювання. Интроспекция (лат. introspecto, смотрю внутрь) — метод, позволяющий иметь представления о своей сущности: структуре, организации и т.п

  • А. Маслоу (40-ві рр.), що поділяє їх на дві категорії та п’ять рівнів, розміщуючи в чіткій ієрархічній послідовності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]