Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методична Навч[1]. комплекс, 2009.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
550.91 Кб
Скачать

Підготовка ділової гри

Тема. Експертиза проекту «Стратегія соціально-економичного розвитку Одеської області до 2015 року».

Навчальні цілі:

1. Закріпити матеріал навчальної програми за усім курсом „Регіональна економіка”.

2. Ініціювати інтерес до рідного регіону.

3. Прищепити навички колективного пошуку взаємоприйнятих рішень при збереженні принципової позиції.

4. Контроль знань фактичного матеріалу.

Вихідна інформація:

За основу приймаються матеріали проекту «Стратегії соціально-економичного розвитку Одеської області до 2015 року», розроблений за замовленням обласної адміністрації і розміщений на її сайті.

Характеристика проблеми в загальних визначеннях:

Умови комплексності проекту:

а) урахування максимального числа значимих зв'язків, у тому числі та тих, що лежать за межами регіональної проблематики;

б) багатоваріантність можливих рішень;

в) можливості паралельного вирішення інших проблем;

г) визначення початкового і кінцевого станів, загальних контурів траєкторії досягнення цього стану за проектом;

д) характеристика соціально-економічного і природно-ресурсного потенціалів регіону як умова регіональної компетентності експертів.

Соціально-економічна ситуація регіону і динаміка її зміни. У проекті варто передбачити неявні недогляди за деякими важливими параметрами, щоб дати можливість учасникам виявити їхній рівень інформованості та висловитися на дану тему. Істотно оживляє сценарій багатоваріантність кінцевих рішень за проектом, що змушує учасників пропонувати альтернативні ініціативні варіанти рішень.

Склад учасників і їхні ролі:

Керівник – представник проекту. Всі учасники є незалежними експертами, що спеціалізуються в широкій сфері знань. Це можуть бути: вчені, аналітики, представники політичних партій, глави районних адміністрацій і окремих населених пунктів, юристи, екологи, транспортники, фінансисти, представники Кабміну України. Потрібно також заздалегідь виділити групу незалежних експертів (від громадськості чи ЗМІ), які будуть задавати всім учасникам обговорення гострі та непрості запитання.

Система стимулювання включає попередній добір експертів шляхом перевірки їхньої регіональної компетентності стосовно того району, по яким розроблений переданий на експертизу проект. Оцінки виставляються експертам за п'ятибальною шкалою за активність (число виступів), нетривіальність мислення (ступінь оригінальності пропозицій), стислість (час відповіді), вміння знайти взаємоприйнятий варіант.

Процедура проведення ділової гри

Вивішується карта Одеської області на карту за допомогою умовних позначок наносяться основні об'єкти проекту. На дошці чи в спеціальній таблиці надаються основні техніко-економічні параметри проекту.

Викладач завчасно, за 2-3 тижні розподіляє ролі та надає джерела пошуку основної та додаткової інформації. На момент проведення гри студент повинен володіти всім обсягом теоретичної інформації з курсу „Регіональна економіка”.

Перед початком гри кожен із студентів особисто знайомиться з проектом, який надається на сайті обласної адміністрації, та готує свій персональний виступ узалежності від тої ролі, що йому відводиться підчас гри. Тобто, кожен розглядає в межах проекту рівень освітлення „своїх” питань.

Якщо це вчений-еколог, то він детально вивчає всі екологічні проблеми регіону і шляхи їх вирішення у межах даного проекту. Доповнює свої висновки світовим досвідом, досвідом інших регіонів України чи інших країн критикує вузькі місця проекту, виявляє недоліки. Готує серію питань для інших учасників проекту – транспортників, представників промисловості, сільського господарства тощо.

Якщо це представник районної адміністрації, то він аналізує повноту освітлення регіональних проблем з точки зору найбільш повного вирішення проблем його району. Розробляє низку пропозицій щодо подолання міжрегіональних диспропорцій, вирішення транспортних проблем, формування регіональних та локальних ринків, створення інвестиційного клімату, поліпшення системи управління тощо. Готує серію критичних зауважень та запитань до проектувальників, екологів, фінансистів, юристів тощо.

Обговорення може проходити у вигляді засідання „круглого столу”. Керівник проекту виступає в ролі „модератора” і спрямовує хід обговорення в науковому руслі, щоб він стихійно не переріс у балаканину „ні про що”. Надає слово окремим учасникам, дає змогу задавати питання по мірі обговорення. Коли всі зацікавлені сторони висловилися – модератор дає змогу всім бажаючим виступити з критикою то рекомендаціями до проекту.

Після обговорення основних особливостей проекту проводиться загальне опитування експертів, що може бути здійснене простим голосуванням: хто за проект, хто проти нього і хто не визначився. Потім кожному з експертів надається можливість аргументувати свою позицію шляхом простих відповідей.

Модератор у кінці обговорення узагальнює проблеми, ще раз формулює рекомендації і оцінює (вголос) участь кожного з учасників засідання круглого столу, вказуючи на недоліки його попередньої підготовки чи неповноту висновків та рекомендацій.