Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до виконання ІЗ.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
208.9 Кб
Скачать

Міністерство освіти і наукиукраїни

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні вказівки

до виконання індивідуального завдання

з дисципліни «Державне регулювання економіки»

для студентів ІІІ курсу денної форми навчання всіх спеціальностей

Одеса ОНЕУ 2015

Вступ

Важливою складовою навчального процесу для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» є виконання індивідуальних завдань. Згідно з робочою навчальною програмою дисципліни «Державне регулювання економіки» одним із обов’язкових видів самостійної роботи студента є виконання творчо-розрахункового індивідуального завдання за темою «Прогнозування, програмування та планування у системі державного регулювання економіки».

Підготовка індивідуального завдання та його захист шляхом співбесіди забезпечить не лише поглиблення та деталізацію теоретичних знань з методики індикативного планування, отриманих студентами на лекційних та практичних заняттях та в процесі їх самостійної роботи, але й прищеплення практичних умінь та навичок здійснювати розрахунки економічних показників та робити обґрунтовані висновки з виявлення та ліквідації диспропорцій у національній економіці.

Під час виконання індивідуального завдання студенти повинні оволодіти такими знаннями та навичками щодо:

  • послідовності розробки та складання балансу певного продукту;

  • самостійного розрахунку окремих статей балансу (економічних показників) за допомогою використання різноманітних методів індикативного планування;

  • застосування балансового методу планування для виявлення пропорцій чи диспропорцій в національній економіці на ринку певного продукту.

Дослідивши ситуацію на ринку обраного продукту (співставивши потреби національної економіки у продукті та можливості їх задоволення), студенти повинні вміти робити обґрунтовані висновки з усунення диспропорцій за результатами виконання індивідуального завдання.

1. Зміст індивідуального завдання

Творчо-розрахункове індивідуальне завдання є видом позааудиторної самостійної роботи студента, що виконується у процесі вивчення програмного матеріалу курсу.

Індивідуальне завдання відображається у робочій навчальній програмі дисципліни. До відома студентів доводиться зміст індивідуального завдання, термін здачі, кількість балів, що можуть отримати студенти за правильно виконане завдання.

Основна мета індивідуального завдання – закріплення теоретичних знань з дисципліни (методики індикативного планування) шляхом комплексного вивчення взаємозв’язків між «Ресурсами» та «Потребами» національної економіки на прикладі конкретного продукту та прищеплення навичок складання матеріального балансу з обґрунтуванням національної рівноваги.

До виконання індивідуального завдання студенти приступають після опрацювання на лекції питання «Методи індикативного планування» теми «Прогнозування, програмування та планування в системі державного регулювання економіки».

Зміст розрахунково-творчого індивідуального завдання зводиться до складання матеріального балансу певного продукту за підсумками дослідження ситуації, що склалася на ринку відповідної продукції та у сфері її державного регулювання; виявлення пропорцій чи диспропорцій у національній економіці шляхом порівняння потреб усіх потенційних споживачів продукту з можливостями їх задоволення та наданні обґрунтованих висновків за результатами проведеного дослідження щодо ліквідації диспропорцій у національній економіці.

Вид продукту студент обирає відповідно до запропонованого переліку, що наведено у додатку А, або може обрати у якості об’єкта дослідження інший продукт, але обов’язково узгодити свій вибір з науковим керівником. Не допускається виконання дослідження декількома студентами однієї групи за однаковою продукцію.

Послідовними складовими творчо-розрахункового індивідуального завдання є:

  1. Опис продукту, сфери його застосування, господарського значення.

  2. Особливості державного регулювання вітчизняного ринку продукту.

  3. Дослідження кон’юнктури вітчизняного та світового ринку продукту.

  4. Розрахунки потреби у продукції в розрізі різних споживачів.

  5. Визначення можливостей задоволення потреб у продукті.

  6. Складання однопродуктового матеріального балансу продукції.

  7. Пропозиції щодо ліквідації сальдо.

Індивідуальне завдання студент виконує самостійно з проведенням консультацій викладачем відповідно до графіка самостійної роботи студентів.