Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до виконання ІЗ.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
208.9 Кб
Скачать

2.3. Складання матеріального балансу продукції та обґрунтування заходів з ліквідації диспропорцій

За підсумками розрахунку загальних потреб потенційних споживачів продукту та оцінки можливостей їх задоволення всіма потенційними постачальниками у третьому розділі роботи складається матеріальний баланс продукції. Це документ у вигляді таблиці, де одна частина, що характеризує ресурси за всіма джерелами їх надходження, дорівнює другій частині, що характеризує розподіл ресурсів за всіма напрямками їх використання. Складається баланс за формою, що наведена у таблиці 1.

Таблиця 1.

Матеріальний баланс _________________, (од. Вим.)

(вид продукції)

№ з/п

Ресурси

(можливості)

Кіль-кість

№ з/п

Використання

(потреби)

Кіль-кість

1

Залишки на початок року

- всього

у т.ч.:

- у постачальників

- у споживачів

1

Виробничо-експлуатаційні потреби

- всього

у т.ч. за галузями народного господарства

2

Виробництво (добування, заготівля)

2

Капітальне будівництво

3

Ринковий фонд

3

Імпорт

4

Експорт

4

Вилучення з державного резерву (розбронювання)

- всього

у т.ч. з метою:

  • скорочення

  • поновлення

5

Закладення до державного резерву:

- всього

у т.ч. з метою:

  • розширення

  • поновлення

5

Інші ресурси

6

Запаси на кінець року

- всього

у т.ч. за галузями

Усього

Усього

Сальдо

Сальдо

Баланс

Баланс

Сутність балансового методу планування полягає в ув’язці потреб (підсумок розділу «Використання») та можливостей їх задоволення (підсумок розділу «Ресурси»). Проте, матеріальні баланси можуть мати сальдо, яке може бути як позитивним, так і від’ємним. Сальдо балансу визначається шляхом порівняння загального обсягу наявних ресурсів з загальним обсягом їх споживання. Воно позитивне, якщо загальний обсяг ресурсів (підсумок розділу «Ресурси») перевищує загальний обсяг потреб у них (підсумок розділу «Використання»). Якщо загальний обсяг потреб у ресурсі (підсумок розділу «Використання») перевищує загальний обсяг ресурсів даного ресурсу (підсумок розділу «Ресурси»), то сальдо балансу є від’ємним. Досягнення рівноваги (ліквідація сальдо) – це завжди компроміс між тим, що нам потрібно і тим, що ми здатні отримати.

З огляду на це студенти мають розглянути всі можливі шляхи приведення до рівноваги ресурсів та потреб, надати обґрунтовані пояснення. Так, при формуванні пропозицій щодо зміни обсягів експорту або імпорту, слід урахувати прогнози щодо змін попиту та пропозиції на даний продукт, а також рівень активності світової торгівлі. Якщо пропонується збільшити виробництво продукту, треба ув’язати це з існуючими виробничими потужностями, рівнем їхнього використання та можливостями щодо введення в дію нових потужностей.