Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шацький, блонський крупська.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
145.41 Кб
Скачать

Н. К. Крупська як історик педагогіки.

Крупська критично підходила до вивчення класичного педагогічної спадщини минулого. У книзі «Народна освіта і демократія» вона вперше в педагогічної літератури з марксистських позицій висвітлила історію ідей трудового виховання, вперше дала виклад вчення Маркса і Енгельса про політехнізме. Великий інтерес мають окремі розділи цієї праці, присвячені Руссо, Песталоцці, Оуен.

Надія Костянтинівна високо цінувала педагогічну спадщину російської класичної педагогіки. Вона закликала радянських вчителів збагачувати свої знання вивченням творів великих російських педагогів. Особливо виділяла Н. К. Крупської творчість К. Д. Ушинського. Вона зазначила, що «знайомство з його творами, такими простими, зрозумілими, аналіз їх дадуть педагогу можливість орієнтування в те, що нам треба взяти в Ушинського, дадуть можливість свідомо поставитися і до різних течій в сучасній педагогіці ».

Високо оцінювала Крупська і педагогічну творчість Л. М. Толстого, вважаючи, що «Педагогічні статті Толстого є невичерпною скарбницею думок і духовної насолоди ». Вона зазначала, що, критично сприймаючи педагогічні думки Ушинського та Толстого, ми можемо знайти в них багато цінного для радянської школи.

Надія Костянтинівна була одним з перших радянських педагогів, що розкрила реакційну сутність німецької буржуазної педагогіки. У роботі «Народна освіта і демократія »вона встановила, що вважався прогресивним відомий німецький педагог Кершенштейнер «далекий від всякого демократизму». Він схиляється перед буржуазною державою, дотримує більш за все його інтереси і з ним зрозуміє свою педагогічну діяльність. У статті "Дорога таланту» (1916) вона підкреслила, що в сучасній Німеччині «приходять кершенштейнери, Ферстера і наторпи, опановують душею дитини і міцно закладають в ньому схиляння перед існуючим німецьким державою ». Ця школа, писала далі Надія Костянтинівна, є основою для пропаганди крайнього шовінізму і людиноненависництва. Вся творча робота дітей направляється у військовий русло.

В праці «Дух часу» в німецькій народній школі »(1916) Н. К. Крупської протиставляючи цілі передової буржуазної педагогіки минулого цілям «Державної» педагогіки імперіалістичної Німеччини, вважає, що «Народна» школа в Німеччині діаметрально протилежна кращим ідей минулого, її цілі інші: виховання солдата. «Учень - лише засіб для досягнення державних цілей. Заради цих цілей виховуються в ньому відомі почуття і навички, прищеплюються йому відомі погляди ... Вчителі - засіб для проведення цих цілей ».