Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 2 Програма навчально-тематичних екскурс....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
3.47 Mб
Скачать

зміст

  1. Екскурсія на тему «Інгулецький технікум Криворізького технічного університету

  1. Екскурсія на тему «Спостереження за погодою та обробка зібраних матеріалів

  1. Екскурсія на тему «Збір колекції гірських порід та вивчення особливостей їхнього видобутку в Інгулецькому кар’єрі

  1. Екскурсія на тему «Земля – планета людей. Сталеві руки Олексія Семеренка»

географія

екскурсія на тему

«Інгулецький технікум криворізького технічного університету»

Вступ.

Туманний Альбіон – так називають Велику Британію, Країна Троянд – так називають Болгарію, Країна-Банкір – так називають Швейцарію. А Україна відома у світі як «Житниця» - завдяки великим площам зернових, «Реактор», тому що свій печальний слід залишив Чорнобиль, «Країна-Кузня» - бо відома вона великими запасами залізних руд та майстрами - сталеварами. Ми з вами живемо не просто в країні-кузні, а й в місті сталеварів. Для декого цей рік є останнім роком шкільного життя, постає питання вибору професії. А більшість з них пов’язана з підприємствами чорної металургії. З метою отримання більшої інформації та кращого вивчення цієї галузі, ми з учнями 9-го класу вирішили відвідати місцевий заклад освіти Інгулецький технікум Криворізького технічного університету (ІТКТУ), що готує фахівців гірничорудного напрямку. Мета екскурсії – це показати різноманітні можливості вибору професій гірничого напрямку і визначитись з майбутню професією для тих, хто вирішив продовжити навчання в технікумі, це виховання любові та поваги до своєї малої Батьківщини, розширення кругозору та отримання додаткових знань.

Форма проведення – це піша екскурсія.

Під час підготовки до екскурсії учні розглянули передумови розвитку та принципи розміщення сучасних металургійних підприємств, познайомились з історією розвитку металургії в Україні та нашому місті, розглянули екологічні проблеми, пов’язані з роботою підприємств. Я заздалегідь ознайомилась з навчальним закладом, який ми вирішили відвідати, продумала та домовилась про дату та час проведення екскурсії. А також про тему екскурсії – це знайомство з професіями, фахівців з яких готує ІТКТУ для гірничо-видобувної та гірничо-збагачувальної промисловості.

Добра попередня організація, професійний підхід вчителів технікуму та велика кількість обладнання, яке продемонстрували учням, не дали можливості нудьгувати. Зацікавилися не тільки хлопці. Вражені були і дівчата. Тому всі відгуки учнів були схвальними. Вони із задоволенням ділилися враженнями з іншими.

Маршрут екскурсії Вулиця Нєдєліна іткту Вулиця Нєдєліна

Технологічна карта екскурсії до іткту.

  • Мета: профорієнтаційна.

  • Задача екскурсії: ознайомити учнів 9-их класів з місцевим професійним навчальним закладом: Інгулецьким технікумом Криворізького технічного університету (ІТКТУ) - вищим навчальним закладом І рівня акредитації, з професіями, які можна там отримати

  • Загальні вимоги: екскурсовод дотримується маршруту екскурсії, слідкує за правилами дорожнього руху та правилами поводження в громадських місцях, проводить екскурсантів згідно вказівок технологічної карти.

  • Вступ: організаційна частина – представлення екскурсовода, розповідь про дотримання правил поведінки під час екскурсії, назва теми екскурсії, перелік кабінетів, повідомлення про тривалість та час повернення до навчального закладу. Загально-інформаційна частина – розповідь про історію гірничої справи.

  • Основна частина екскурсії: ознайомлення з напрямками роботи технікуму, основними факультетами та перспективою роботи та подальшого навчання.

  • Підсумки екскурсії: коротке узагальнення побаченого.

Технологічна карта екскурсії до ігрт 2.

  • Порядковий номер екскурсії в календарному плані загальноосвітнього навчального закладу, її назва. Екскурсія №1 учнів 9-б класу Криворізької загальноосвітньої школи № 99. Назва «Екскурсія до Інгулецького технікуму Криворізького технічного університету».

  • Клас та навчальна дисципліна, яку забезпечує екскурсія. 9-б клас, предмет географія, розділ «Господарство. Промисловість України.», урок «Чорна металургія».

  • Вік учнів-екскурсантів: 14 – 15 років.

  • Кількість учасників: 14 чоловік.

  • Тема екскурсії: знайомство учнів 9-их класів з місцевим професійним навчальним закладом: Інгулецьким технікумом Криворізького технічного університету (ІТКТУ) - вищим навчальним закладом І рівня акредитації.

  • Загальна тривалість екскурсії: 1,5 години.

  • Загальна протяжність екскурсії в км. 1 км.

  • Обладнання для проведення екскурсії: -

  • Маршрут екскурсії: вулиця Нєдєліна – ІТКТУ – вулиця Нєдєліна

  • Етапи екскурсії: -

  • Форми опрацювання матеріалів екскурсії з учнями по її завершенню. Обмін враженнями, зібрання фотоматеріалів, випуск буклетів, бюлетенів.

Табель екскурсії

Маршрут

Зупинка

Об’єкти показу

Час

Перелік основних питань

Організаційні вказівки

Вулиця Нєдєліна,

10 хв.

Перевірити готовність екскурсантів, вишикувати, звірити зі списками, повторити правила ТБ та ПДР.

ІГРТ Вул. Каткова, 8

Зустріч з зав. кафедрою економіки Татаріновою О.В.

Зала технікуму.

20 хв.

Розповідь про історію гірничої справи. знайомство учнів 9-их класів з місцевим професійним навчальним закладом.

Дотримання правил поведінки під час проведення екскурсії.

Лабораторія загальної електротехніки.

Електротехнічні прилади.

15 хв.

Розповідь про спеціальність експлуатація та ремонт гірничого електротехнічного обладнання та автоматичних пристроїв. Знайомство з лабораторією загальної електротехніки.

Дотримання правил ТБ в лабораторії.

Лабораторія збагачувальних дисциплін.

Сепаратори, дішламатори

15 хв.

Розповідь про спеціальність збагачення корисних копалин. Знайомство з принципами роботи збагачувальних машин.

Дотримання правил ТБ в лабораторії.

Кабінет гірничих машин і комплексів.

Гірничі машини

5 хв.

Знайомство з принципами роботи гірничих машин.

Дотримання правил поведінки.

Лабораторія електромеханічних приладів

Електромеханічні прилади

5 хв.

Знайомство з принципами роботи електромеханічних приладів.

Дотримання правил ТБ в лабораторії.

Бібліотека.

Бібліотечний фонд: технічна література.

15 хв.

Знайомство з бібліотечним фондом технікуму, розповідь про Освітньо-кваліфікаційні рівні освіти України та можливості отримання освіти в даному технікумі.

Дотримання правил поведінки.

Вулиця Нєдєліна,

10 хв.

Отримання завдань: відгуки.