Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 2 Програма навчально-тематичних екскурс....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
3.47 Mб
Скачать

Загальна хмарність у Кривому Розі, (бали)

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Рік

7,3

7,4

6,9

6,4

5,7

5,3

4,7

4,1

4,4

5,5

7,7

8,1

6,1

Завдання. За даними спостережень протягом одного з місяців побудуйте діаграму хмарності.

Таблиця 6

Журнал спостережень за атмосферним тиском

Місяць_____рік_____

Показники хмарності

Кількість днів

Ясно

Змінна хмарність

Суцільна хмарність

Дайте відповіді на запитання:

Чи відрізняються показники хмарності цього місяця від інших місяців, протягом яких проводилися спостереження?

Чим різниться погода в безхмарні та хмарні дні (добовий хід темпе­ратур, опади,тиск)?

Атмосферні опади

Атмосферні опади — це вода в твердому або рідкому стані, що випадає з хмар або виділяється з повітря. Найкраще відомі опади у вигляді дощу, снігу й граду. Вони випадають із хмар у формі краплинок води, сніжинок, снігової крупи, крижаних частинок заокругленої або неправильної форми.

Град зазвичай випадає в теплу пору року з купчасто-дощових хмар і час­то супроводжується зливами й грозами.

Роса, іній, паморозь належать до опадів, що випадають з повітря.

Атмосферні опади, їх вид і кількість — одна з характеристик стану по­годи. Особливе значення для різних видів господарської діяльності має режим випадання опадів — зміна їх кількості за місяцями, сезонами року.

Для виміру кількості опадів, що випали, на метеостанціях використовується прилад — опадометр. Це циліндрична ємність (відро), встановлена на висоті 2 метрів на відкритому просторі. Двічі на добу воду, що накопичилася у відрі, виливають у спеціальний дощомірний стакан з поділками, які дозволяють ви­значити кількість опадів, що випали, в міліметрах на одиницю площі (мм).

Малюнок 7. Опадомір

Результати спостережень за атмосферними опадами обробляються. Підра­ховуються місячна й річна кількість опадів, з'ясовуються закономірності в ре­жимі їх випадання, будуються діаграми атмосферних опадів протягом року.

Завдання. Обчисліть кількість опадів, що випали в кожному з пунктів. Побудуйте діаграму опадів за сезонами.

У середньому за рік у Кривому Розі випадає 483 мм атмосферних опадів, найменше – у жовтні, найбільше – у червні.

Таблиця 7

Середня кількість опадів, (мм)

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Рік

40

32

28

41

42

64

54

42

31

30

35

44

483

Мінімальна річна кількість опадів (258 мм) спостерігалась у 1975 р., максимальна (816 мм) – в 1966 р. Максимальну добову кількість опадів (110 мм) зафіксовано 20 червня 1941 р. У середньому за рік у місті спостерігається 125 днів з опадами; найменше їх (6) у вересні, найбільше (15) – у грудні. Щороку у Кривому Розі утворюється сніговий покрив, проте його висота незначна.

Зроби сам

Під час практики можна запропонувати дітям зробити найпростіші прилади й навіть моделі явищ природи власними руками. Виготувати їх можна в домашніх умовах або в школі.

Неважко зробити дощомір. Потрібно розрізати пластикову пляшку навпіл. Дно нижньої частини заліпити пластиліном, щоб воно було плас­ким і рівним, а верхню частину використати як лійку. Встановіть дощомір на висоті І—2 м. Його можна поставити у старе відро, попередньо наси­павши туди трохи піску для стійкості. Показники знімаються за допомо­гою лінійки: необхідно сумістити позначку 0 см з дном дощоміру та поди­витися, яка висота шару води в міліметрах.

Діючу модель барометра ви також можете зробити самостійно. По­вітряну кульку, що лопнула, обріжте, розтягніть, щільно притисніть до шийки півлітрової банки та закріпіть резинкою. Банка буде відігравати роль металевої коробки в барометрі-анероїді. Обріжте пластмасову соло­минку для коктейлів таким чином, щоб з одного боку утворилося вістря. Другим кінцем закріпіть її скетчем на кульці в середній частині шийки банки. Прикріпіть банку до картонки (можна використати коробку з-під взуття). Нанесіть на картонку поділки через 5 мм. Слідкуйте за показни­ками вашого барометра.

Для спостережень можна використати «жаб'ячий барометр». Потрібно зробити маленьку дерев'яну драбинку та опустити її в скляну літрову бан­ку, частково заповнену водою. Потім спіймати гостроморду або озерну жабу та посадити в банку. Коли вона призвичаїться до нових умов, можна починати спостереження. В суху погоду шкіра жаби швидко зневоднюєть­ся, тому, коли очікується суха погода, жаба сидить у воді. В сиру погоду вона виповзає на поверхню — зневоднення їй не загрожує.

Чудовим домашнім барометром може бути кислиця звичайна. Перед негодою рослина закриває свої рожеві квіти й притискує до стебла листя, ніби хоче сховатися від дощу.

Можна створити маленьку модель хмари та дощу, що випадає з неї. Для цього необхідно майже наполовину наповнити літрову банку гарячою водою і накрити її холодною кришкою з-під каструлі (кришку можна попередньо остудити в холодильнику). Через деякий час ви побачите під кришкою згущені найдрібніші крапельки води, пізніше на ній утворюються краплі води, деякі з них упадуть назад у воду.