Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шацький, блонський крупська.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
145.41 Кб
Скачать

Н. К. Крупська про виховання комуністичної моралі.

Надія Костянтинівна багато займалася розробкою проблеми комуністичної моралі. Для радянської школи та педагогіки, говорила вона, головним є виховання у радянських дітей комуністичного світогляду, більшовицької цілеспрямованості і високих моральних якостей.

Для того, щоб правильно вирішити питання, яке повинно бути комуністичне виховання, треба перш за все, за словами Н. К. Крупської, дати собі звіт в тому, що за людина повинна бути комуніст, що він повинен знати, до чого прагнути, як чинити. На перше місце має бути поставлене виховання у наших дітей комуністичної моралі, палкої любові до Батьківщини, вміння боротися за торжество комунізму. Ми зобов'язані так виховати учня, щоб він навчився розуміти, «в якому напрямку відбувається перебудова всього суспільного ладу ».

В ряді своїх творів Крупська детально зупинялася на вихованні комуністичного ставлення до суспільної власності, до праці. Великий інтерес в цьому відношенні представляє лист Надії Костянтинівни піонерам "« Моє »і« наше »" (1932).

Особливе увагу вона приділяла вихованню колективізму, вважаючи одним з найважливіших завдань радянської школи прищеплення учням навичок громадського працівника-колективіста. Школа, піонерська організація і комсомол мають спільні цілі по вихованню у підростаючого покоління комуністичної моралі, з розвитку у нього колективізму. У першу чергу треба налагодити колективну роботу дітей, яка дає їм можливість усвідомлювати себе частиною цілого, частиною колективу. Треба допомогти дитині, роз'яснювала Крупська, усвідомити свої думки і почуття, зробити це пізнання самого себе засобом пізнання інших, засобом більше тісного зближення з колективом, для того щоб рости разом з іншими і йти спільно до нового, щасливого, цікавою і повноцінного життя.

При цієї умови індивідуальні риси члена колективу не тільки не будуть стиратися, а, навпаки, будуть розвиватися в інтересах усього колективу. Надія Костянтинівна дає поради вчителю, як слід працювати в класі, щоб згуртувати колектив, щоб виховати кращі риси радянської людини.

Крупська завжди підкреслювала, що необхідно в Радянській країні вміти виховати справжнього інтернаціоналіста, яка любить свій народ і трудящих всіх країн світу. Вона всіляко підтримувала ініціативу дітей різних національностей, допомагала їм дружити один з одним. Вона рекомендувала школам та піонерським організаціям встановлювати зв'язки з пролетарськими дітьми за кордоном, зміцнювати інтернаціональну дружбу.

Крупська постійно вчила, що вихованець радянської школи в результаті оволодіння основами наук повинен бути матеріалістом-атеїстом, добре розуміти істинний характер релігії і вміти викривати антинаукові положення, боротися з забобонами. Величезну роль у справі звільнення від релігійних поглядів і забобонів, говорила вона, грають науки про природу і суспільство, художня література, правильно поставлене естетичне виховання, гарні фільми, різні позашкільні заходи.

Надія Костянтинівна надавала великого значення естетичному вихованню в формуванні особистості дитини, пояснювала, що мистецтво організовує дітей, служить засобом більш тісного їх зближення з колективом. Вона хотіла, щоб мистецтво стало складовою частиною життя, щоб діти знали мистецтво інших народів. Відзначаючи, що в школах «естетичне виховання у нас часто занедбаному стані», вона наполягала на тому, щоб спів і малювання викладалися в кожній школі.