Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти УПД.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
837.63 Кб
Скачать
    1. Попередити голосом.

    2. Зробити попереджальний постріл вгору.

НАВЧАЛЬНЕ ПИТАННЯ №3.

Оцінка служби військ.

Сл.В. перевіряється відповідно до вимог наказів і деректив МОУ при інспектуванні або підсумкових перевірках по всіх показниках або

з окремих питань, як планово так і раптово.

Старший викладач кафедри №801

О.К.НЕЙМИРОК

КОНСПЕКТ

ПРОВЕДЕННЯ ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

ТЕМА № 2.Робота КПд з організації

обліку та збереження стрілецької

зброї та боєприпасів.

- 1 -

НАВЧАЛЬНЕ ПИТАННЯ №1.

Вимоги керівних документів щодо

порядку обліку, закріплення, зберігання,

видачі та здавання на склад стрілецької

зброї та боєприпасів.

КЕРІВНІ ДОКУМЕНТИ.

    1. Статут внутрішньої служби (ст.ст.102,144-154, 296,298,311,312) .

    2. Статут гарнізонної та вартової служб ((ст.ст.107-110,172, 173).

    3. Інструкція по організації обліку, збереження та видачи стрілецької зброї та боєприпасів у ЗСУ(наказ МОУ №122-2003р.).

ОБЛІК ЗБРОЇ ТА БОЄПРИПАСІВ.

В Пд. ВЕДЕТЬСЯ В :

(п.№1)1. Книга обліку наявності та руху матеріальних засобів (ф-26).

2.Книга видачі зброї та боєприпасів (дод.№10 до СВС).

3.Книга обліку наявності та руху матері-альних засобів,виданих у тимчасове ко-ристування ( ф-37 ).

4.Роздавально здавальна відомість ( ф-9а ).

5. Відомість закріплення зброї за о/с(дод.№5 до СВС).

Облік зброї та боєприпасів у в/ч ведеться в Книзі обліку наявності та руху матеріальних засобів (ф.27 ) в цілому за Ч з відображенням окремо, що і в якій кількості знаходиться на складах, а що - в кожному Пд.

Облік закріпленої за Пд. зброї ведеться в Книзі обліку ( ф.28 ), а зброї яка встановлена на в/техніці – у Книзі обліку ( ф.31 ) у відповідних службах.

(п.№17) У Книзі обліку (ф-26)на кожний вид зброї призначається декілько сторінок, а в кінці книги відводиться декілько арку-шів для ведення номерного обліку всієї зброї, а також для запису про проведені звірки обліку Пд. з обліком в/ч.

Книги ведуться до повного їх використання та зберігаються протягом року. При передачи посади матеріально -відповідальними особами, при чергових інвентаризаціях та очікуваних перевірках, заміняти ці книги не дозволяється.

Книги з обліку мат. засобів повинні бути пронумеровані, прошнуровані та скріплені мастиковою печаткою в/ч „Для пакетів”.Вони ведуться в Пд. безстроково до повного їх використання і не змінюються на нові ні на початку року ні при передачі посади матеріально-відповідальними особами.

Початкові записи в них виконуються діловодом служби озброєння, а наступні – СР.

(п.№7)Записи в книгах обліку проводяться чорнилами ( пастою ) розбірливо, без помарок і підчисток. Виправлення допущених помилок здій-снюється шляхом закреслення помил-кового запису та написання правильного запису так, щоб закреслене було читко видно.Новий запис завіряється підписом особи, що веде облік і вказується дата.

- 2 -

(п.37)Книга обліку наявності та руху матеріальних засобів ( ф.26 ) зберігається у КР. В ній зброя обліковується (п.41) комплектно за номенклуратурою та зразками (видами) разом із вкладеним до них індивідуальним комплектом ЗМП( запасних матеріалів та пристроїв).

(п.46)Б/припаси до зброї обліковуються номенклатурнно з вказівкою калібру, дії пуль, номеру заводу та року виготовлення (дод. до МР №7).

У варті облік б/припасів ведеться у Книзі обліку запасу бойових патронів ( дод. №5е до СГВС ).

ЗАКРІПЛЕННЯ.

(п.№51) Зброя закріплюється під особис-тий підпис у відомісті закріплення зброї, яка складається (п.38)за взводами на кожний період навчання і зберігається у КР.

(п.30)Зберігати в Пд. незакріплену зброю ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

(п.№6) Видана зброя записується у в/квіток(посвідчення особи Оф.,Пр.) і завіряється підписом КПд (НШ- для Оф., Пр.) та скріплюється печаткою в/ч.(тип зброї, кількість, коли видана.

- 3 -

ЗБЕРІГАННЯ( ОБЛАДНАННЯ КІМНАТИ).

(п.№53) В кімнаті для зберігання зброї ( КЗЗ ) на вікнах повинні бути металеві гра-ти з чарунками не більше 150х150мм і з діа-метром дроту не меншяк 10мм.Дроти гратів зварюються між собою.Двері – металеві або обиті металевим листом з обох сторін, мають оглядове віконце розміром 100х100мм і відчиняються в середину при-міщення або відсуваються в бік.

КЗЗ обладнується надійною електрозву-ковою та світловою сигналізацією, яка спрацьовує при:

а) відкритті двері або вікон;

б) пошкодженні електропроводки до сигна-льних пристроїв;

в) відключенні промислової електромережі;

г) руйнуванні стін, дверей, вікон.

ЇЇ не можна ( конструктивно ) штучно вимк-нути навіть на короткий час.

Сигналізація – постійно включена і має прихований вихід сигнального пристрою:

  • від КЗЗ підрозділів до ЧЧ;

  • від шаф з пістолетами, які знаходяться в кімнаті ЧЧ, від сховищ зі зброєю, від зброї у вартовому приміщенні – до начальника варти.

(п.№13)Справність охоронної сигналізації повинна перевірятись КПд. ЩОДЕННО,

- 4 -

(п.№55) ЧЧ та ЧПд – при прийомі (здачі ) чергування.

(п.№26)Результати перевірки охоронної сигналізації

заносяться до Книги прийому та здачі чергування, а НВ – до

вартової відомості.

КЗЗ повинна постійно знаходитись під охороною добового наряду. З наступом темряви і до світанку в ній - повне освітлення, а на вікнах світломаскуючі штори.

Відкриття КЗЗ – з дозволу КР або СР, про що черговий Пд. робить запис у книзі видачи зброї та боєприпасів ( відмічається час відкриття, дата, хто дав дозвіл і з якою метою відчинялась КЗЗ, в/з, підпис та прізвище чергового).

Стрілецька зброя, запасні стволи до кулеметів, багнети-ножі зберігаються у станицях, боєприпаси – у металевих замкнених шафах або ящиках.

Частину патронів для добового наряду дозволяється зберігати в окремій штатній упаковці або в спеціальних приладах.

Особиста зброя Оф. і Пр. батальйону та патрани до неї зберігаються у ЧЧ в металевій замкненій шафі разом пістолетами Оф. і Пр. управління Ч.

(п.48)Спортивна зброя зберігається разом із бойовою, місце її зберігання позначається написом „СПОРТИВНА ЗБРОЯ” а патрони до неї зберігаються разом з бойовими.

- 5 -

(п.34, п.48)Навчальна зброя та боєприпаси до неї зберігаються в КЗЗ,але, за виключенням пістолетів , окремо від бойових. Дозволяється зберігати навчальну зброю разом із бойовою, але місце для її зберігання позначається написом „НАВЧАЛЬНА ЗБРОЯ” і відокремлюється перегородкою.

Ставниці зі зброєю, шафи і ящики з боєприпасами, а також

КЗЗ мають бути обладнані надійними запорами, закриватись

на замок і запечатуватись мастиковими печатками:

(п.10) - ставниці печаткою ЧР;

(п.21) - шафи і ящики з боєприпасами - печаткою СР;

(п.28) - КЗЗ - печатками ЧР та КР( за його відсутності – СР ).

(п.49)- Ключі від ставниць і КЗЗ постійно знаходяться у ЧР на окремій зв’язці, а

(п.42)- ключі від шаф ящиків з боєприпасами – у СР. Передавати ключі іншим особам ЗАБОРОНЕНО!

- 6 –

(п.52)- Запасні ключі ( другий комплект ) в пеналі, запечатаному КР,зберігаються у ЧЧ в замкнутому металевому яшику.

Третій комплект ключів від місць зберіганн зброї та боєприпасів зберігається в таєм-ній частині в/ч в запечатаному пеналі.

Замки, у випадку втрати навіть одного ключа від них,негайно ЗМІНЮЮТЬСЯ!

(п.54 )В КЗЗ вивішується опис мат.засобів, де зазначається кількість ставниць, шаф, ящиків, стендів та іншого майна у цій кімнаті, а також інвентарні номери шаф і номер печа-тки, якою їх запечатують.

(п.25)В ставниці ( шафі, ящику ) вивішує-ться опис ( дод. №10 )з вказівкою виду та кількості зброї. Він підписується КПд

( НШ в/ч) в день отримання (здачі) зброї. Ці посадові особи мають право вносити зміни в опис.

ЗБЕРІГАННЯ У ВАРТІ.

Зброя вартових вільної зміни ( АК-74 і СКС ) зберігається у ставниці, яка обладнана світловою та звуковою сигналізацією, що виведена на пульт начальника варти (НВ).Зброя із ставниці береться тільки з дозволу НВ.

АК-74, СКС і РКК ставляться у ставниці без магазинів. Магазини до АК (обойми до СКС) знаходяться у вартових у підсумках. Магазини до РКК – у металевому ящику, зачиненому на замок, зепечатаному сургучевою печаткою НШ в/ч (військового коменданта гарнізону).

- 7 -

(п.16) Запас патронів у вартовому примі-щенні - із розрахункупо 150 на АК-74 і СКС і по 16 наПМ зберігаються в герметичних коробках ( цинках ) у металевому ящику, опечатаному сургучевою печаткою НШ в/ч (військового коменданта гарнізону).

(п.50) Ручні гранати та запали до них збері-гаються у спеціальних метале-вих ящиках, причому запали і гранати зберігаються окремо. Боєприпаси зберігається у метале-вих ящиках в кімнаті НВ.

Ключі від ящиків з боєприпасами зберігає НВ і передаватиїх будь-кому ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

ЗДАВАННЯ, ПРИЙОМ ТА ВИДАЧА.

Зброя та боєприпаси о/с для навчання та занять, а також для чищення видаються ЧР під особисту розписку в Книзі видачі зброї та боєприпасів.

О/с варти зброя також видається ЧР під особисту розписку, а боєприпаси – перед розводом під підпис НВ в Книзі видачі зброї та боєприпасів. Оф. і Пр.особиста зброя та патрони до неї видаються ЧЧ згідно з порядком встановленим КЧ.

По тривозі зброя о/с Р видається ЧР за командою ЧЧ ЧР під особисту розписку кожного в/с в Книзі видачі зброї та боєприпасів.

Оф. і Пр.особиста зброя та патрони до неї видаються ЧЧ – за картками без запису в Книзі видачі зброї та боєприпасів.

- 8 -

(п.47)При зміні добового наряду прийом та здача зброї проводиться ЧР (ЧЧ ) за кіль-кістю, номерами та комплекністю у відповід-ності з описами зброї,що зберігається у станицях та з Книгою видачі зброї та боє-припасів, а боєприпасів – за кількістю запе-чатаних ящиків без їх відкриття у відповід-ності з описом матеріальних засобів, що зна-ходяться в КЗЗ, та поштучно ( для добо-вого наряду ),при цьому особлива увага приді-ляється на номер серії патронів. Запис про прийом та здачу зброї та боєприпасів роби-ться в загальному рапорті в Книзі прийому та здачі чергування.

(п.2) Особлива увага приділяється справності та функціонуванню сигналізації КЗЗ, міцності засовів та замків ставниць, шаф та сейфів зі зброєю, ящиків з б/при-пасами, цілісності печаток і відповідності їх номерам, вказаним в описах, а також на вчасність здачі зброї особами, що прибули звідряджень, нарядів та занять.

ЗДАВАННЯ НА СКЛАД.

Зброя здається на склад, якщо в/с відбуває з Ч терміном більше:

(п.12)- -для строкової служби – 30 діб;

- 9 –

(п.20)- Оф. , Пр. – 60 діб.

(п.35)- В разі відсутності особи, яка відповідає за облік,

зберігання та видачу зброї та б/припасів, шафа зі зброєю та ящик з б/припасами, з дозволу КЧ, можуть бути відкриті за допомогою запасних ключів комісією у складі не менше трьох осіб.(п.24) Їми складається акт в двох примірниках, де вказується(п.31) коли, хто і за чиїм розпорядженням відкрив, наявність зброї (б/припасів), що вилучено і кому пере-дано.Акт підписується усіми членами комісії.Один примірник – вкладається в шафу (ящик ), інший зберігається у КПд. Шафа (ящик ) зачиняються на замки, запечатуються особистою печаткою голови комісії, а номер записується в акт.

Особа, яка відповідає за облік, зберігання та видачу зброї та б/припасів, у випадку відкриття шафи зі зброєю ( ящика з б/припасами) при її відсутності, зобов’язана при прибутті на службу негайно звірити наявність зброї та б/припасів з

обліковими данними. В цьому випадку відкриття шафи ( ящика )відбувається обов’язково в присутності цієї особи та осіб, призначених старшим начальником.

У випадку відбуття особи, яка відповідає за облік, зберігання та видачу зброї та б/припасів, увідрядження, відпустку або тривале лікування вся зброя та б/припаси

- 10 -

передаються за актом іншій особі, яка призначена наказом по Ч.

(п.39)Відкриття КЗЗ в робочий час проводиться з дозволу КР або СР,про що ЧР робить запис у Книзі видачі зброї і б/припа-сів Пд. В книзівідмічається : (п.36) час відк-риття, дата, хто дав дозвіл і з якою метою відкривалась КЗЗ, в/з, підпис і прізвище ЧР.

НАВЧАЛЬНЕ ПИТАННЯ №2.

Обов’язки посадових осіб щодо обліку, зберігання та видачи стрілецької зброї та боєприпасів.

Починаючи з прийому посади, кожний командир в мирний і воєнний час відповідає перед державою за збереження та стан озброєння і боєприпасів підлеглого Пд.

До рапорту про прийняття посади він додає акт, в якому окремим пунктом обов’язково вказуються данні про

наявність і стан озброєння і боєприпасів.

В обов’язках будь-якого командира зазначено, що він зобов’язаний :

-завжди мати точні відомості про озброєння і

боєприпаси, які є в Пд. за штатом, списком і в наявності;

-досконально знати і володіти усіма видами озброєння

свого Пд.;

-правильно зберігати і експлуатувати, своєчасно обслуговувати та особисто перевіряти їх БГ;

- за будь-яких умов ( обставин )підтримувати озброєння в готовності до бойового застосування.

- 11 -

Командири Пд. повинні:

- проводити інструктажі о/с та здійснювати заходи щодо

його безпеки під час роботи зі зброєю та б/припасами;

  • перевіряти підготовку та стан зброї перед кожним виходом на навчання та заняття;

  • вживати заходів щодо запобігання втрати зброї та б/припасів, особисто перевіряти їх наявність та комплектність після закінчення занять, стрільб, навчань тощо.

Посадові особи в/ч зобов’язані перевіряти наявність зброї та б/припасів в строки встановлені СВС ЗСУ, а КР окрім того –

1раз на місяць звіряють данні Пд. з обліковими данними в/ч.

(п.43)При всіх перевірках зброї та б/припасів перевіряються:

-наявність;

-компллектність;

-облік;

-умови зберігання;

-порядок видачі та прийому;

-наявність печаток;

-правильність зберігання кімнат, ставниць, шафів і ящиків зі зброєю та б/припасами;

-справність засобів сигналізації.

(п.23)Результати перевірок заносяться до Книги огляду (перевірки) озброєння, техніки та б/припасів.

- 12 -

Командири, які не вжили належних заходів щодо забезпечення збереження зброї та б/припасів, а також

особи, що здійснили крадіжку або втрату зброї або боєприпасів, притягуються до відповідальності за встановленним законом порядком.

(п.5)Про кожний випадок крадіжки чи втрати зброї або боєприпасів,КЧ повинен довести по команді у встановленому поря-дку ( перелік №1 ), а також доповісти орга-нам в/прокуратури,місцевим органам СБУ, МВС та вжити заходів щодо їх розшуку. За кожним фактом крадіжки або втрати зброї чи б/приасів КЧ призначає дізнання ( роз-слідування ).

(п.11, п.18) На кожну одиницю втраченої ( зниклої ) зброї складається картки ( 5 при-мірників ), а на кожну партію втрачених б/припасів – 3 примірники.

Заповнені картки не пізніше доби з моменту доповіді про втрату (крадіжку) відсилаються за адресою: