Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Химия ответы на вопросы на экзамен.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
179.08 Кб
Скачать

129) Якісна реакція на білки

* біуретова реакція

 При взаємодії білків з солями міді у лужному середовищі спостерігається поява фіолетового забарвлення. Дана реакція характеризує наявність пептидних зв'язків:

-CO - NH-

 * ксантопротеїнова реакція

 При дії нітратної кислоти на білки спостерігається поява жовтого забарвлення. Дана реакція характеризує наявність бензольних ядер, що входять до складу деяких амінокислот, наприклад, фенілаланіну:

130. Люмінесцентний аналіз сутність

Відомий англійський фізик Стокс  4 березня 1864 р. зробив у Королівському суспільстві цікаву доповідь.  У числі іншого Стокс звернув увагу на можливість використання явища люмінесценції для виявлення органічних речовин. Власне кажучи це було народженням нового аналітичного методу.

в основі всіх лежить загальне явище – збуджені якимось  чином молекули або атоми віддають енергію порушення або її частина у вигляді світла. Збуджувати сполуку можна ультрафіолетовим випромінюванням, наприклад, ртутної лампи. Люмінесценцію, викликувану світловими квантами, називають фотолюмінесценцією або флуоресценцією. Саме флуоресценцію найчастіше й використовують для аналітичних цілей, хоча нерідко застосовують і люмінесценцію, що виникає при хімічних реакціях, - хемілюмінесценцію, під дією рентгенівських променів – рентгенівську люмінесценцію, при нагріванні тіл – кандолюмінесценцію

Дослідження по флуориметричному аналізі під керівництвом Е. А. Божевольнова привели до розробки досить чутливих методів визначення домішок у чистих речовинах, особливо в хімічних реактивах. Використовується головним чином флуориметрія комплексів обумовлених  елементів з органічними реагентами, які підбираються на основі теоретичних міркувань.

При дуже низьких температурах спектри люмінесценції деяких сполук змінюються: вони звужуються й здобувають так названу квазілінійчату структуру (ефект Шпольского). Це веде до зниження межі виявлення й підвищенню вибірковості визначень, розширенню числа елементів, які можна визначати люмінесцентним методом.

Запропоновано багато флуориметричних методів визначення мікроелементів у геологічних об'єктах, які засновані на використанні органічних реагентів, зокрема родамінових барвників. Деякі із цих методів отримали масове застосування в лабораторіях геологічної служби.

Роботи з люмінесцентного аналізу ведуться у двох напрямках - визначення елементів, що утворюють різні змішані комплекси в розчинах, і визначення малих кількостей елементів у кристалофосфорах. Останній напрямок заснований на тім, що кристали деяких сполук, решітки яких мають дефекти, пов'язані із впровадженням домішок, флуоресцирують (так назване рекомбінаційне світіння). По інтенсивності світіння можна визначати зміст елемента-домішки, введеного в кристал.