Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія залік.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
204.29 Кб
Скачать

12) Поняття та види соціальної ролі

Соціальна роль. Виходячи із соціального статусу, людина як член суспільства виконує ту чи іншу роль. Соціальна роль визначається в соціології як нормативний зразок поведінки індивіда, що займає певну соціальну позицію (у суспільстві, групі, організації) і виконує відповідні їй функції.

Виконуючи ті чи інші соціальні ролі в суспільстві, одні з них індивід має можливість вибирати вільно (роль матері, батька), інші йому дано незалежно від його волі і бажання (роль жінки, чоловіка, національність, раса). Із соціальною роллю, як правило, пов'язують певні права та обов'язки індивіда, ступінь реалізації яких залежить не тільки від змісту рольових вимог, а й від можливостей і якості його самого. Між різноманітними соціальними ролями, що їх виконує індивід, можуть виникати внутрішні або міжрольові конфлікти.

Для вивчення сукупності соціальних ролей, які виконує в суспільстві особистість, використовують два основних поняття:

- спосіб життя як відображення соціального в індивідуальному;

- стиль життя як відображення індивідуального в соціальному.

Рольова інтерпретація особистості - корисний інструмент пізнання і формування її соціальних якостей.

13) Рольові конфлікти

Конфлікт - це стосунки між суб'єктами соціальної взаємодії, які характеризуються протиборством за наявності протилежних мотивів (потреб, інтересів, цілей, ідеалів, переконань) чи суджень (думок, поглядів, оцінок тощо)

Однією з різновидів внутрішньоособистісних конфліктів є рольовий конфлікт, коли у однієї особистості виникає необхідність одночасного виконання різних своїх ролей, які до того ж суперечать одна одній. Стоїть питання вибору, що виконувати. [[2]]

Також рольовий конфлікт може включати протиріччя між різними ролями різних співробітників організації.

Наприклад: майстру виробничої дільниці надіслано вказівку від начальника цеху нарощувати випуск продукції, а керівник служби якості наполягає на підвищенні якості продукції шляхом уповільнення виробничого процесу. Майстру давалися суперечливі вказівки, причому одночасно.

Даний конфлікт у результаті може бути зведений до конфлікту "мінус-мінус", оскільки майстри поставлений перед проблемою вибору: що робити, чиє вказівку виконувати, за рахунок чого це робити.

Внутрішньоособистісний конфлікт може також виникнути в результаті того, що виробничі вимоги не збігаються з особистими потребами або цінностями працівника.

Наприклад: жінка-керівник давно планувала в суботу поїхати разом з чоловіком і дітьми відпочити за місто, до того ж велику увагу до роботи постійне погано позначатися на сімейних відносинах. У п'ятницю ввечері біля її безпосереднього начальника виникли проблеми щодо виконання термінової завдання, і він наполіг, щоб вона взялася вирішувати ці проблеми по вихідних днях і навіть вийшла на роботу в суботу. Інакше під загрозою зриву опинився б дуже вигідний для фірми контракт, за виконання якого відповідає підрозділ саме цієї жінки.

Складність вирішення внутрішньоособистісних конфліктів полягає в тому, що іноді відбуваються зіткнення трьох складових, необхідних для досягнення поставленої мети: бажання ("хочу"), можливості ("можу"), необхідності ("треба").

Типи рольових конфліктів

Описані ситуації зв'язані з різними типами рольових конфліктів. Незважаючи на велику кількість класифікацій рольових конфліктів в науковій літературі, більшість авторів (зокрема, в літературі з теорії психодрами) називають такі основні їх види:

а) інтерперсональний - конфлікт між різними ролями різних людей;

б) інтраперсональний - конфлікт між роллю і рольовими очікуваннями інших;

в) інтерролевой - конфлікт між несумісними ролями, які грає один індивід;

г) інтраролевой - конфлікт між роллю, яку необхідно грати і внутрішніми потребами особистості (рольової Я-концепцією).

Ми розташували типи в порядку зростання глибини особистісної проблематики. Хоча немає якогось відповідності між видами рольових конфліктів і типами ролей, описаними раніше (в кожному виді конфліктів можуть бути залученими будь-які ролі), однак перші два типи найчастіше стосуються соціальних ролей, а два інших найчастіше пов'язані з особистісними ролями.

На перший погляд, здається, що в описаному розмаїтті протиріч важко зорієнтуватися. Тим не менш, після детального аналізу можна зробити висновок, що всі типи ситуацій і всі види рольових конфліктів підкоряються одній закономірності. Всіх їх можна звести до протиріччя між внутрішніми і зовнішніми чинниками функціонування особистості, або між внутрішніми (тобто, пов'язаними з власною особистістю) і зовнішніми (тобто пов'язаними з соціумом) цінностями індивіда.

1.5. Особливості рольового конфлікту

Головними особливостями рольового конфлікту є відсутність чітких етапів розвитку конфлікту і вплив на конфлікти міжособистісні.

Як, ми знаємо, конфлікт завжди складається з передконфліктної ситуації, початку конфлікту, його ескалації, дозволи та періоду Послеконфликтная. Рольовий ж конфлікт може переростати в кризу.

Функції рольового конфлікту також діляться на позитивні та негативні. До позитивних функцій відносяться здатність рольового конфлікту стимулювати розвиток особистості, можливість у ході вирішення конфлікту усунути на підприємстві ті, недоліки, які призводять до виникнення рольових труднощів.

Негативні ж функції рольового конфлікту стосуються можливого відхилення в поведінці індивіда, виникнення конфліктів міжособистісних.

Людина і роль, яка він виконує, пов'язані певними психологічними характеристиками, які підходять для виконання певних соціальних ролей. Ігноруючи цю залежність, люди відчувають рольовий напруга і рольовий конфлікт.

Приклад рольового напруги - це коли людина виконує під тиском обставин роль, яка не відповідає ні її інтересам, ні нахилам, ні внутрішнім установкам. Якщо рольовий конфлікт загострюється, то це може призвести до відмови виконувати рольові обов'язки, тоді людина отримує внутрішній стрес і відходить від цієї ролі.

Своя роль - це якісна реалізація себе згідно сильним сторонам свого соціально-психологічного типу.

Рольовий напруга і рольовий конфлікт представляють серйозну соціальну та психологічну проблему. [[6]]

Часто внутрішні протиріччя співробітників і конфлікти впливають негативно на їх міжособистісні відносини з колегами. Бувають випадки, коли рольові конфлікти не усвідомлюються ними і тоді вони приносять неприємності без видимих ​​причин. Наведу приклад декількох неусвідомлених внутрішніх конфліктів та їх впливу на міжособистісні відносини. Наприклад, внаслідок внутрішнього конфлікту в людини починає проявлятися агресія, бажання принизити оточуючих. Це призводить до сутичок з його скривдженими колегами. У даному випадку це характерно для інтер та інтра-рольових конфліктів.

Конфлікти інтра та інтер-персональні вже самі по собі тяжіють до міжособистісного протистояння.