Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
______Лекції - Вимірювальний експеримент.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
29.85 Mб
Скачать

1.3 Оцінка результатів і похибок сумісних та сукупних вимірювань

Загальною ознакою сумісних і сукупних вимірювань, відповідно до їх визначення, є те, що значення шуканих величин отримують як розв’язок системи рівнянь, які пов’язують шукані величини з деякими іншими величинами, вимірюваними прямими або опосередкованими методами. Причому вимірюють декілька комбінацій значень цих величин. Вимірювання, проведені для кожної комбінації, дозволяють одержати одне рівняння, а сукупність цих рівнянь для всіх комбінацій являє собою систему рівнянь, в яку входять також усі значення шуканих величин [58].

При сукупних та сумісних вимірюваннях невідомі величини хі , що підлягають безпосередньому вимірюванню, визначають за результатами вимірювання інших величин, які функціонально пов'язані з ними

φ(х1, х2,..., хп) = yj, (1.75)

де і = 1,2,.., п - порядковий номер невідомих величин х; j = 1,2,.. , m - порядковий номер прямих вимірювань величин у .

Якщо результати прямих вимірювань Y містять випадкові похибки, то вони мають місце і в результатах сукупних (сумісних) вимірювань величин хi. Розглянемо три випадки.

1 .Очевидно, що для т < п систему розв'язати неможливо.

2.Для т = п розв'язання можливе, але похибки результатів вимірювання величин хi будуть, як і для прямих одноразових вимірювань, значними, і числові значення цих похибок залишаються невідомими.

З.Для т > п систему знову неможливо розв'язати алгебрично, оскільки ці рівняння несумісні, так як праві частини рівнянь замість точних значень Yi містять результати їхніх вимірювань уi = Yi + ΔΥi із випадковими похибками ΔΥi.

Проте в останньому випадку для нормального закону розподілу похибок вимірювання величини уi можна знайти таку сукупність значень х, яка з найбільшою ймовірністю задовільняла б початкові умови φ(x12 ,...,хп ) = уi . Це можна здійснити за допомогою методу найменших квадратів (принципу Лежандра).

Такий спосіб обробки експериментальних даних для сукупних (сумісних) вимірювань доцільно застосовувати для лінійних функцій. В інших випадках обробка результатів значно ускладнюється.

Тому розглянемо випадок, коли функції φj лінійні

(1.76)

Представимо систему більш компактно:

. (1.77)

Тут індекси при коефіцієнтах а показані у послідовності «рядок-стовпець».

Ці рівняння називають умовними. Через наявність похибок праві частини рівнянь дорівнюють не нулю, а деяким залишковим похибкам:

. (1.78)

Згідно з принципом Лежандра, найбільш імовірними значеннями невідо­мих величин хi для цього випадку будуть такі, для яких сума квадратів залишкових похибок мінімальна

. (1.79)

Необхідною умовою такого мінімуму повинна бути рівність нулю похідних

і = 1, 2, ..., n. (1.80)

Підставивши в останню формулу значення vi, отримують систему нормальних рівнянь

h = 1, 2, …, n, (1.81)

яку в розгорнутому вигляді представляють наступним чином

(1.82)

Індекси при коефіцієнтах b показані в послідовності «рядок-стовпець» (h - і).

Оскільки кількість нормальних рівнянь завжди дорівнює кількості невідомих, то така система має розв'язок.

Методика отримання системи нормальних рівнянь полягає у знаходженні часткових похибок від кожної vj по кожній з невідомих хi шляхом перемноженням цих похідних на відповідні значення vj та додаванні їх для кожної невідомої хі

(1.83)

Сукупність даних виразів представляє собою систему з п нормальних рівнянь.

Визначемо нормальні рівняння для n = 2.

Припустимо, що в результаті сукупних (сумісних) вимірювань отримано систему

(1.84)

Система нормальних рівнянь матиме вигляд:

(1.85)

Коефіцієнти bhi визначають з виразів

b11 = ; b12 = b21 = ; b22 =

Тоді значення ch визначають

c1 = c2 =

Розв’язок системи нормальних рівнянь проводиться наступним чином.

Якщо кількість невідомих п ≤ 4, то систему нормальних рівнянь доцільно розв'язувати за допомогою визначників. Розглянемо розв'язок систем нормальних рівнянь для п = 2 .

У цьому випадку складаємо та обчислюємо головний визначник цієї системи рівнянь

D = (1.86)

Далі складаємо та обчислюємо часткові визначники D1 та D2, замінивши коефіцієнти b при відповідних невідомих на вільні члени с в системі

D1 = , D2 = .

Знаходимо найбільш імовірні значення невідомих

Середні квадратичні значення результатів сукупних (сумісних) вимірювань. Після підстановки найбільш імовірних значень х до умовних рівнянь

, j = 1, 2, …, m, знаходимо значення залишкових похибок vj, визначаємо v та суму квадратів залишкових похибок .

Середнє квадратичне відхилення результатів сукупних (сумісних) знаходять за формулою

, (1.87)

де т - кількість умовних рівнянь; п - кількість невідомих; Аhi - ад'юнкти (алгебричні доповнення) елементів bhi головної діагоналі визначника D (для h = і), які отримують викресленням h -го рядка та і -го стовпця, відповідних даному елементу bhi , з наступним домноженям на (—1)h+1.

Для п = 2 ад'юнкти: А11 = b22 , А22 = b11.

Довірчі границі випадкової складової похибки сукупних (сумісних) вимірювань. Задавшись значенням довірчої ймовірності, знаходимо відповідне значення коефіцієнта довіри tр. У цьому випадку число ступенів вільності дорівнює:

k = m – n ; (1.88)

Довірчі границі випадкової похибки сукупних (сумісних) вимірювань становлять:

Δі = ± tр∙ S (1.89)