Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы по имиджелогии.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
306.18 Кб
Скачать

24. Політична реклама і політичний маркетинг?

Політична реклама - це будь-яка реклама як система методів психологічної дії на масову аудиторію з метою управління їх політичною поведінкою, направлена на зміну або закріплення тих або інших політичних переконань. Однією з найдавнішихполітичних реклам є реклама:«Я, Ріно, з острова Крит, по волібогівтлумачусновидіння» – їй уже більше 2500 років.

Виникцей вид реклами в рабовласницькійдемократіїСтародавньоїГреції, в ходіпроведеннярекламнихзборів. У СтародавньомуРимі стали використовуватисьрекламні гасла і заклики. Роль політичноїрекламивиконувалистатуїправителів, полководців, на якихвисікалисьрізнінаписи. «Граффіто» написи в Помпеї, наприклад, «Рибаки, вибирайтеПопідіяРуфа». або ж «ЯкщохтосьвідкинеКвінтія, той та всядетьсяпоряд з ослом».

Сьогоднішняполітична реклама значновідрізняєтьсявідантичної. Вона набулабільшоговдосконалення. Замість статуй, графітовикористовуютьбігборди, банери, радіо, ТБ і інше. Перед рекламістамистоїтьзавданнястворитиунікальнузразкову рекламу, яка покажесильністорони кандидата, зацікавитьнайширшуаудиторіювиборців, змінитьщось у свідомості людей. Так цемає бути щосьпросте, зрозуміле, але не примітивне. Відповідно до цьоговиділяютьтакіосновнівимоги до політичноїреклами: • Символічність – ґрунтується на прийнятих в суспільствітрадиціях • Концептуальність – головнаідеямаєзадовольнятиактуальнісуспільніпроблеми • Неповторність • Доступність – зрозумілістьінформаціїОсновнісоціально-психологічнівимоги до побудовиполітичноїреклами: 1. визначенняцілей і завдань на основідослідженихсоціально-психологічних потреб електорату 2. Доступністьпрограмипартій для електорату 3. неповторністьіміджуполітика 4. вибірзасобів для демонстрації рекламного продукту 5. необхідністьфінансування 6. реалізаціязворотногозв'язку з електоратом

Основніпсихологічнівимоги до політичноїреклами:

  • Мажорність (введеннязасобів, якістворюютьвідчуттявпевненості у кандидаті)

  • Оптимістичність (позитивнімотиви)

  • Звернення до зовнішньої атрибутики (колірна гама, символи, музичнийсупровідтощо).

Політичнадіяльність за будь-якихсуспільно-політичних систем і типівдержавного устрою такожспрямована на завоювання та утримання контролю над ринком, але ринком специфічним — ринком влади, а через нього — над політичною та іншими сферами суспільства. За тоталітарних і диктаторськихрежимівборотьба точиться переважносиловими методами, аж до фізичногознищенняопонентів. У демократичному суспільстві за наявностівідповіднихмеханізмів і процедур формуванняпредставницької, виконавчої та судовоїгілоквлади в державі, а такожполітичноїкультури та ментальностіполітичнудіяльністьтежможнарозглядати як змагання за контроль над ринком влади. Зрозуміло, цезмаганнямаєвідбуватися за правилами, зафіксованими в нормах законодавства, традиціяхполітичноїповедінкивиборців і претендентів на політичнувладу.

Політичний маркетинг — сукупність форм, методів і технологійдослідження, проектування, регулювання та впровадження в суспільно-політичну практику певнихнастановсуспільноїсвідомості з метою завоювання та утримання контролю за ринком влади.

Наосновіспецифічнихособливостейполітичноїдіяльностіназиваютьтакіфункціїполітичного маркетингу:

— формуванняінформаційного банку, щоохоплюєдані статистики, різноманітноїурядової та неурядовоїзвітності, результатидослідженьекономіки, політики, психології, демографіїтощо;

— виробленняметодіваналізу та обробкиданихінформаційного банку, виокремленняключовихпоказників, щонайповнішехарактеризуютьоб'єкти та суб'єктиполітики;

— оцінювання й аналіз умов політичного ринку, маркетингового середовища (мікро й макро). Мікросередовище — сукупність сил, якідіютьпідбезпосереднім контролем абокерованіданоюпартією, соціальноюгрупою, лідеромтощо. Макросередовище — глобальнічинники: економічні, соціальні, політичні, психологічні, демографічні та ін;

— аналізринковихможливостейпевнихпартій, суспільнихінституцій, ідей, особистостей;

— виробленняоцінних і прогнозних моделей політичногопопиту, життєвого циклу об'єктів і суб'єктівполітики (партій, програм, ідей, лідерів), а такожполітичноїповедінкисуб'єктівполітики.

— аналізефективностіполітичного маркетингу, коригування форм і методівполітичноїдіяльності та ін.

Ґрунтуючись на базових характеристиках ринку влади (демократичногочитоталітарного), виокремлюютьвідповіднополітичний маркетинг демократичного і тоталітарногосуспільств.

Типологіяполітичнихоб'єктів і суб'єктівдаєзмогувиокремитиполітичний маркетинг політичних, державних та іншихінституцій, окремихорганізацій, політичнихлідерів, а такожідей, програм, концепцій, доктрин тощо. Невід'ємнимискладовимиполітичного маркетингу є дослідженняполітичного ринку (через вивченнягромадської думки), виборчаінженерія і політичнерекламування як важливіінструментиполітичноїборотьби за будь-якихсуспільних умов і політичнихрежимів.

Однією з найважливішихскладовихполітичного маркетингу є вивченняособливостейфункціонування ринку влади в певномусуспільстві. Дослідженняйогопередбачаєвивчення та аналіз:

— політичноїкультурисуспільства;

— рівнярозвиткупартійно-політичних структур;

— банку політичнихлідерів (політичної та правлячоїеліти);

— настановсуспільноїсвідомості.

25. Имиджевая стратегия (на примере кандитата)

Имиджевая стратегия предполагает разработку стратегического имиджа кандидата, поскольку он является одним из важнейших инструментов управления электоральным поведением избирателей.

Построение имиджевой стратегии производится через определение основных характеристик кандидата (работа для народа, учавствие в благотворительных мероприятиях, забота о пенсионерах, лозунги – молодым работа, старикам забота.как политического деятеля и возможные методы его донесения до избирателей. Имиджевая стратегия включает в себя личностные и социальные качества кандидата, соотнося их с конкретной политической ситуацией и особенностями менталитета избирателей.

При разработке имиджевой стратегии кандидата также большая часть уделяется деятельностной компоненте имиджа, подразумевающей формирование имиджа политика через его социально-политическую деятельность (кандидата (работа для народа, участвие в благотворительных мероприятиях, забота о пенсионерах, лозунги – молодым работа, старикам забота.).