Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы по имиджелогии.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
306.18 Кб
Скачать

39. Характерні особливості ділового іміджу.

Діловий імідж посідає особливе місце в мистецтві поведінки в бізнесі. У цьому іміджі немає крайнощів і застарілих формальностей, він не ускладнює, а спрощує та робить життя приємнішим. Його правила засновані на таких моральних категоріях, як ввічливість, тактовність, коректність, порядність. Розуміння правил позитивного ділового іміджу усуває скутість, дає змогу не скривдити ділового партнера незграбним словом або дією, і водночас - не втратити власне достоїнство й престиж фірми. Засвоєння стереотипів поведінки, запропонованих етикетом, дає можливість установити сприятливий психологічний клімат ділового спілкування, що робить бізнес успішним і приємним.

Якщо, порушуючи ті або інші норми поведінки у побуті й у суспільстві, ви ризикуєте насамперед своєю репутацією вихованої людини, то в бізнесі такі помилки можуть коштувати великих грошей і кар'єри. Відомий майстер і вчитель у сфері ділових відносин Дейл Карнегі стверджував, що успіх людини у фінансових справах на п'ятнадцять відсотків залежить від її професійних знань і на вісімдесят п'ять - від її вміння спілкуватися з людьми. Дійсно, будь-який бізнес - це скоординовані дії великої кількості людей, і ефективність цих дій безпосередньо залежить від їхньої здатності налагоджувати стосунки. В. Насіковський, заступник директора філіалу „Правекс-банку”: „Загальний моральний принцип людського спілкування викладено в категоричному імперативі І. Канта: „Поводьтеся так, щоб максима твоєї волі завжди могла мати також силу принципу загального законодавства””. У діловому спілкуванні основний етичний принцип можна сформулювати так: під час ухвалення рішення про те, яким цінностям варто надати перевагу в певній ситуації, поводьтеся так, щоб максима твоєї волі була сумісна з моральними цінностями інших сторін, які беруть участь у спілкуванні, і допускала координацію інтересів усіх сторін.

В діловому спілкуванні велике значення має стать. Якщо чоловік не бачить у співрозмовниці жінку, це різко погіршує її імідж. Аналогічно і жінка хоче бачити в діловому партнері чоловіка, якщо цього немає - його іміджу завдано шкоди.

Твердість у відносинах з партнерами, підлеглими знижує імідж, тому що сприймається як бездушність. Зміцнити імідж допоможуть наступні рекомендації:

  • будьте тверді, говорячи про проблему, але м'які з людьми;

  • наділяти жорсткі аргументи на м'якші висловлювання;

  • в діловому контакті примиряйте інтереси, а не позиції - цього достатньо. Імідж страждає, коли людина починає відстоювати свої позиції, боротися за те, що не має значення для справи.

40. Цілі і функції іміджу в сучасному суспільстві.

Іміджелогія - галузь сучасного людинознавства.

Чим можна пояснити безумовну затребуваність іміджелогії в нашій країні? Тим, що іміджелогія:

- важлива складова вихованості сучасної особистості;

- необхідний компонент професійної компетентності фахівців самого різного профілю;

- теоретико-методологічне підстава до того, щоб розвести такі види професійної діяльності, як фахівець з піару, стиліст, іміджмейкер.

Крім того, фахівці з іміджелогії (викладач іміджелогії та іміджмейкер) допомагають людям подолати властиву їм фізичну сором'язливість і розкрити їх душевне багатство. Такі фахівці - це людиноведи, що допомагають виявити в кожній особистості потаємні позитивні якості і зробити їх доступними для сприйняття іншими.

Проблемою іміджу і технологій його реалізації займається науково-прикладна галузь людинознавства під назвою іміджелогія. Вона створена у нас в країні, хоча деякі автори публікацій по іміджелогії сором'язливо замовчують цей факт, не надають належного значення російської інтерпретації вихідного поняття. Головне призначення іміджелогії - науково обґрунтувати, як створювати привабливий імідж, як вибудовувати моделі гідної поведінки, адекватні тим життєвих ситуацій, в яких ми опиняємося.

Іміджелогія - це звернений до кожного заклик бути чарівним і вміти нести світло людям. Вона сприяє зовнішнього прояву глибинної потреби людини бути гідною особистістю.

Іміджелогія - це мрія про благородного вигляді кожного громадянина, володіти яким - неодмінна умова створення демократичного і гуманного суспільства.

Іміджелогія - це теоретичне відображення специфіки російського менталітету, в якому величезна роль належить душевним складом людей. Росіяни людинолюбний. Не випадково в Зводі законів Російської імперії 1897 року в якості духовних цінностей, що складають головні критерії законотворчості та законослухняності, виділялися людинолюбство, старанність до загального добра, заступництво безневинним і ображеним.

Іміджелогія - це технологія дії. Блез Паскаль писав, що існують два способи впливу на людей: «спосіб переконувати» і «спосіб сподобатися». З них останній найбільш ефективний - стверджував він, жалкуючи, що не володіє ним в повній мірі.

У наш час вкрай складно надавати особисте вплив на людей і особливо на молодь. Тому чимало причин, але одна з головних у тому, що в століття розвиненості засобів масової комунікації ефект живого спілкування та безпосереднього особистісного впливу блокується в психіці людей наявністю в ній інформаційних кліше, розмитих духовних цінностей, скепсису до моральних авторитетів. Б. Паскаль прав, коли привертає увагу до логічної послідовності вживання методів впливу на людей: спочатку треба зуміти їм сподобатися, а потім намагатися їх у чомусь переконувати. Без привабливого іміджу, тобто вміння душевно розташувати до себе людину, цієї проблеми не вирішити. У цьому полягає прагматичне призначення іміджелогії.

Сьогодні важко знайти великого політичного діяча, який спеціально не звертався до іміджмейкерів. Імідж таких особистостей відшліфований буквально до дрібниць. Наприклад, на обличчях людей похилого віку міміка сильніше фіксує вікові зміни, тому під час телепередач їх особи подаються на певній відстані від знімальної камери. Або такий факт: дуже важливий фон, на якому представлена ​​особистість. Маргарет Тетчер було важко отримати політичне визнання в країні з настільки консервативними порядками. Тому її іміджмейкери пильну увагу приділяли вибору інтер'єрів: більшість її телевиступів були відзняті в домашній обстановці на тлі запаленого каміна. Що чисто в англійському класичному дусі.