Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_FM3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
283.14 Кб
Скачать

Тема 7: Фінансове планування на підприємстві

1. Принципи, завдання і методи фінансового планування на підприємстві

2. Види фінансових планів

3. Матриці фінансової стратегії

Питання для самостійного опрацювання (теми доповідей):

  1. Фінансова стратегія підприємства

  2. Бюджетування в управлінні підприємством

1. Принципи, завдання і методи фінансового планування на підприємстві

Основою механізму управління діяльністю підприємства є фінансове планування. Воно являє собою процес розроблення системи фінансових планів і планових показників щодо забезпечення розвитку підприємства необхідними фінансовими ресурсами та підвищення ефективності його фінансової діяльності в очікуваному періоді.

Фінансове планування на підприємстві ґрунтується на використанні трьох основних його елементів: прогнозування діяльності; поточного планування, оперативного планування.

До основних принципів фінансового планування необхідно віднести:

  1. принцип відповідності строку. Досягнення узгодженості інтервалів часу функціонування активів та періодів існування зобов’язань, які виникли у зв’язку з їх фінансуванням;

  2. принцип забезпечення постійної потреби в оборотному капіталі. Обов’язкове залучення довгострокових джерел фінансування частини оборотних активів та забезпечення наявності власних оборотних коштів;

  3. принцип забезпечення залишку грошових коштів. Наявність і підтримання оптимального залишку коштів на рахунках в обсязі, необхідному для оплати зобов’язань у наступному періоді. Інвестування надлишку грошових коштів у високоліквідні активи.

Відповідно до визначених фінансових цілей діяльності підприємства (прискорення зростання доходів і темпів грошових надходжень, забезпечення зростання прибутку на вкладений капітал, виплат дивідендів, підвищення надійності облігацій та зростання ціни акцій тощо) можна виділити такі завдання фінансового планування:

  • забезпечення виробничої та інвестиційної діяльності необхідними фінансовими ресурсами;

  • встановлення раціональних взаємовідносин з постачальниками, споживачами, банками, страховими компаніями та іншими економічними суб’єктами;

  • обґрунтування напрямів вкладення капіталу та оцінювання раціональності його використання;

  • виявлення резервів зростання прибутковості підприємства;

  • проведення контролю за ефективністю використання фінансових ресурсів.

У процесі фінансового планування використовуються різні методи (табл. 1).

Таблиця 1

Класифікація методів планування

Класифікаційні ознаки

Методи планування

Вихідна позиція для розроблення плану

  • Ресурсний (за можливостями)

  • Цільовий (за потребами)

Принципи визначення планових показників

  • Екстраполяційний

  • Інтерполяційний

Спосіб розрахунку планових показників

  • Статистичний

  • Факторний

  • Нормативний

Варіантність планів

  • Одноваріантний

  • Поліваріантний

  • Економіко-математичної оптимізації

Форма подання планових показників

  • Табличний

  • Лінійно-графічний

  • Логіко-структурний (сітьовий)

Найпоширенішими методами фінансового планування є: балансовий, нормативний, розрахунково-аналітичний, метод оптимізації планових рішень, моделювання.

Балансовий метод планування фінансових показників передбачає не тільки збалансування підсумкових показників доходів і витрат фінансового плану, а й визначення конкретних джерел покриття для кожної статті витрат.

Суть нормативного методу фінансового планування полягає в тому, що на основі певних фінансових норм та техніко-економічних нормативів (наприклад, ставка податку, норми амортизаційних відрахувань) розраховується потреба підприємства у фінансових ресурсах і визначаються джерела цих ресурсів.

За використання розрахунково-аналітичного методу планові показники обчислюються на підставі аналізу фактичних фінансових показників і враховуються їх зміни у плановому періоді.

Оптимізація планових рішень полягає у розробленні варіантів планових розрахунків для вибору оптимального (за критеріями величини прибутку, економії фінансових ресурсів, мінімуму вкладення капіталу за максимально ефективного результату тощо).

Метод економіко-математичного моделювання уможливлює кількісний вираз взаємозв’язків між фінансовими показниками і факторами, що їх визначають.

Методи фінансового планування мають:

  1. бути адекватними зовнішнім умовам господарювання, особливостям різних етапів процесу становлення та розвитку ринкових відносин;

  2. найповніше враховувати профіль діяльності об’єкта планування, різноманітність у засобах та шляхах досягнення збільшення прибутку;

  3. різнитися залежно від виду плану, що розробляється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]