Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_FM3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
283.14 Кб
Скачать

Квадрат 1: “Батько сімейства”

1

4

7

2

Темпи зростання нижчі від потенційно можливих. Не всі внутрішні ресурси підприємства задіяні. Підприємство зменшує заборгованість і користується власними коштами (майже не використовується ефект фінансового важеля).
  • При підвищених темпах зростання обороту це – ефективне підприємництво: воно володіє невикористаними можливостями розвитку. При активізації цих можливостей є шанс переміститися у квадрат 4 (політика залучення позичкових коштів) або у квадрат 2 (зростання інвестицій).

  • При зниженні темпів зростання обороту – це старіюче підприємство. Якщо воно не переорієнтується, то через деякий час переміститься у нижчі квадрати.

Квадрат 2: “Стійка рівновага”

  • 1

    4

    7

    2

    5

    8

    3

    Якщо поставлена мета інтенсивно розвиватися, тоді необхідно задіяти фінансові результати і переміщуватися до квадратів 3, 5 або 8.
  • При повільнішому розвитку порівняно із загальноринковим, раціонально розрахованих темпах зростання обороту відбувається переміщення у квадрати 1, 4 або (якщо кредитори не довіряють підприємству, а темпи обороту нижчі) – 7.

Квадрат 3: “Нестійка рівновага”

  • 2

    5

    8

    3

    Якщо реінвестувати прибуток і будь-якою ціною продовжувати нарощувати темпи зростання обороту, то необхідність стабілізації РФД підводить фірму до стратегії збільшення власних коштів (квадрат 8).
  • Якщо збільшення рентабельності перевищуватиме темпи зростання обороту, то підприємство буде переміщуватися до 5-го квадрату (або до 2-го, якщо темпи зростання обороту і рентабельності однакові).

ІІ. ТРИ ПОЗИЦІЇ ДЕФІЦИТУ (РФГД 0, квадрати 7, 8, 9)

Квадрат 7: “Епізодичний дефіцит”

1

7

2

9

8

Десинхронізація часу використання і надходження ліквідних коштів: підприємство продовжує збільшувати заборгованість, не знижуючи темпів збільшення інвестицій (за рахунок грошових надходжень; за рахунок збільшення капіталу на противагу дивідендам).
  • Якщо економічна рентабельність зростає швидше, ніж оборот, то відбувається переміщення у квадрат 2 або квадрат 1.

  • У протилежному випадку підприємство ризикує потрапити у квадрат 8, а потім у квадрат 9.

Квадрат 8: “Дилема”

7

2

9

8

Підприємство частково використовує свої можливості нарощення заборгованості, але цього недостатньо для покриття дефіциту ліквідних коштів, забезпечення внутрішніх потреб функціонування.
  • Якщо рівень економічної рентабельності відновлюється, то можливе переміщення у квадрат 2 або хоча б у квадрат 7 (якщо кредитори не довіряють підприємству).

  • Якщо економічна рентабельність зменшується – у квадрат 9.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]