Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний захист.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
69.23 Кб
Скачать

24.Характерні техногенні ситуації

Аварія – небезпечна подія техногенного характеру, що створює на об’єкті, території або акваторії загрозу для життя і здоров’я людей і приво-дить до руйнування будівель, споруд, обладнання і транспортних засобів чи завдає шкоди довкіллю.

Катастрофа – великомасштабна аварія чи інша подія, що призводить до тяжких, трагічних наслідків.

Основними причинами аварій та катастроф є:

-людський фактор;

-безвідповідальне ставлення до вимог техніки безпеки;

-низький контроль керівництва та безпосередніх виробничників за станом виробництва;

-порушення технології виробництва та будівельних норм;

-недодержання правил експлуатації обладнання, механізмів, засобів транспорту;

-недодержання правил збереження та використання небезпечних речовин;

-недбале ставлення до завчасного ремонту та заміни фізично зно-шеного обладнання.

Класифікують техногенні НС за такими ознаками:

  • за масштабами (загальнодержавні, регіональні, місцеві, об’єктові);

  • за галузевою ознакою (транспортні, житлово-комунальні, промис-лові, сільськогосподарські…).

Інколи причинами можуть бути корозійне руйнування обладнання, аварії на комунально-енергетичних мережах, на сусідніх підприємствах або стихійні лиха.

Частіше всього уражаючими факторами аварій є вибухова хвиля вибуху, отруєння, пожежі, руйнування будівель та споруд, ураження електричним струмом, дорожньо-транспортні пригоди. Масштаби осередку ураження, кількість загиблих та постраждалих внаслідок аварії можуть бути інколи такими, як при дії сучасної зброї. Як приклад можна навести Чорнобильську катастрофу, або хімічну аварію 1984 року в місті Бхопал (Ін-ія), де внаслідок витікання 40 тон метилізоціанату загинуло близько 3200 осіб, постраждали більше 220 тисяч осіб.

25. Потенційно небезпечний об'єкт - об'єкт, на якому використовуються, виготовляються, переробляються, зберігаються або транспортуються не-безпечні радіоактивні, пожежовибухові, хімічні речовини та біологічні препарати, гідротехнічні і транспортні споруди, транспортні засоби, а також інші об'єкти, що створюють реальну загрозу виникнення НС.

26. Пожежо небезпечний об’єкт - обєкт, на якому виробляється, зберігаються чи транспортуються продукти, що набувають при певних умовах здатність до загоряння. За масштабами і інтенсивністю пожежі: окрема – пожежа виникла в окремому будинку чи споруді, суцільна – одночасне інтенсивне горіння переваж к-сті будинків і споруд на даній ділянці забудови, масова пожежа-сукупність окремих і суцільних пожеж, вогняний шторм-особлива форма суцільної пожежі, що поширюється.

27.Хіміко - небезпечний об’экт - об'єкт, на якому зберігають, перероблюють, використовують або транспортують небезпечні ХР, при аварії на якому або його руйнуванні може виникнути загибель або хімічне зараження людей, сільськогосподарських тварин і рослин, об'єктів господарської діяльності сильнодіючими отруйними речовинами. СДОР-це токсин. хім. реч, що застосовуються в господарс. цілях і здатні при витіканні зі зруйнованих чи ушкодж технологіч ємностей, сховищ і устаткування, викликати масові ураження людей. За ступенем токсичності СДОР, які надходять в організм через органи дихання і шлунково-кишковий тракт: надзвичайно токсичні, високотоксичні, сильно токсичні, помірнотоксичні, малотокс, практично нетоксич. До надзвичайно і високотоксич СДОР віднос сполуки мишяку, ртуті, кадмію талію, свинцю, хлору, брому. До сильнотокс хім. реч віднос сірчана, азотна, соляна, ортофосфорна, оцтова й інші кислоти, луги.Території, які потрапили під вплив СДОР у результаті аварії на ХНО, поділяють на зони: зона смертельних токсодоз – зона, на зовн межі якої 50% людей одержують смертельного ураження, зона уражаючих токсодоз-зона на зовн межі якої 50% людей втрачають свою працездатність, їм потрібна мед. допомога та навіть госпіталізація, дискомфортна (гранична) зона – зона, на зовн межі якої люди відчув. дискомфорт, у них починаються загострення хроніч захворювань або зявляються перші ознаки інтоксикації. В результаті впливу СДОР на організм людини, крім без посеред уражень, можуть спостерігатися і віддалені генетик наслідки.

28.Вибухо – небезпечні об’єкти- об'єкт, що виробляє, використовує, перероблює, зберігає або транспортує легкозаймисті і вибухо-небезпечні речовини, які створюють реальну загрозу виникнення техногенної надзвичайної ситуації.Вибух-це звільнення вел. кіл-ті енергії в обмеженому об’ємі за коротк проміжок часу. Осн враж факторами вибуху є: повітряна ударна хвиля(ядерні вибухи, речовин,які ініціюють і детонують, вибухові перетворення хмар паливно-повітр сумішей, вибухах резервуарів з перегріт рідиною і резервуарів під тиском), осколкові поля(створювані уламками різного роду предметів технологіч устаткування, будівельних деталей).При пожежах і вибухах люди отрим терміч і мех. ушкодження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]