Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУЛЬТУРОЛОГИЯ РАБ ПРОГР 2010.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
440.32 Кб
Скачать

Модуль Заліковій 2. Типологія культури. Основні етапи культурного розвитку Модуль Змістовій 5. Типологія культури, основні принципи. Типи культур у світовому культурному просторі.

Поняття «тип культури». Основні принципи типології культури. Історичні типи культури. Релігійно-етнічна типологія культури. Регіональна типологія. Схід та Захід, Північ та південь у культурному просторі.

Культура та етнос. Визначальні риси етнічної культури.

Нація як етносоціальна спільнота. Ознаки національної культури. Етнокультурні стереотипи та культурна самобутність. Типологічні ознаки української національної культури. Національно-культурне відродження в Україні.

Поняття світової культури. Єдність і багатоманітність світової культури. Універсалізм та партикуляризм в сучасному культурному процесі.

Модуль Змістовій 6. Культурогенез. Первісна культура та початок цивілізаційного процесу. Сутність та принципи цивілізаційного розвитку культури. Теорії цивілізації.

Культурогенез та теорії походження культури.

Культурна антропологія як напрям дослідження первісної культури. Феномен первісної людини. Первісне суспільство та самовідчуття первісної людини. Міф як форма культури, його специфіка та функції у первісному суспільстві. Первісні вірування.

Виникнення поняття “цивілізація” та його історичний розвиток.

Еволюціоністське розуміння цивілізації як вищого рівня культурного буття.

Концепція цивілізації як вияву занепаду культури в працях О.Шпенглера та М.Бердяєва.

Тлумачення цивілізації як культурно-історичної спільності. Концепція культурно-історичних типів М.Данилевського. Теорія локальних цивілізацій А.Дж. Тойнбі.

Аналіз перспектив формування універсальної цивілізації та соціокультурного аспекту глобалізації в працях сучасних дослідників культури. “Культурний імперіалізм” та “вестернізація” як “одновимірна глобалізація”. Футурологічний прогноз перспектив формування єдиного культурного простору.

Цивілізація як етап у розвитку культури (Л. Морган, Дж. Фрезер, К. Маркс). Ознаки цивілізації, їх виявлення у культурах ранніх цивілізацій.

Модуль Змістовій 7. Антична культура як колиска європейської цивілізації. Від Античності до Нових часів: принципи культурних змін

Античная культура та проблема її дослідження. Феномен «грецького чуда». Формування принципів європейської культури в добу Античності. Принцип свободи та його реалізація у суспільному та індивідуальному життя людини. Індивідуація та форми її проявлення. Антична Греція та античний Рим: культурна єдність та відмінності. Ідеал людини в античну добу, його еволюція. Самовідчуття людини в античному суспільстві. Міфологія та релігія в добу Античності. Розвиток мислення, наука та філософія.

Середньовіччя та його зв'язок з Античністю. Історична антропологія школи «Анналів»: погляд на середньовічну культуру. Специфіка середньовічної ментальності. Історія повсякденності. Структура середньовічної культури: субкультурні сфери. Християнство як духовний стержень середньовічної культури. Піднесене та низьке у культурі, протиріччя середньовічної культури. Середньовічне мистецтво та його культурне значення.

Культура Відродження як перехід до культури Нових часів. Культурні процеси доби. Гуманізм та його виявлення в культурі. Протиріччя культури, оборотні сторони гуманізму та титанізму. Культурні досягнення Відродження.

Модуль Змістовій 8. Від Нових часів до сучасності. Культура ХХ сторіччя.

Розвиток капіталізму та науковий прогрес як типологічні риси культури Нового часу. Динаміка росту наукового знання та його вплив на світогляд та світосприймання. Протиріччя культури: оптимізм та трагізм епохи. Блез Паскаль як символ духовної роздвоєності культури. Бароко та класицизм у мистецтві. Класичні, романтичні та реалістичні тенденції в культурі. Образи людини в культурі Нового часу та їх соціокультурні модифікації. Культура Просвітництва, її епохальна роль в європейській культурі до ХХ століття.

Технічний прогрес та його вплив на соціокультурні процеси. НТР та сучасна наука – визначаючі тенденції культури ХХ століття. Глобалізація, формування світового соціокультурного простору. Модернізм у мистецтві.

Модуль Змістовій 9. Сучасна постмодерна культура.

Ситуація постмодерну в культурі. Постмодернізм як принцип світосприймання та світо відношення. Риси постмодернізму: різоматичність, фрагментарність. Роль СМІ та комп’ютеризації у формуванні культури постмодерну. Філософській аналіз культури постмодерну. Новий погляд на художню культуру. Основні характеристики постмодерністської культури: цитатність, гіпертекст, іронія, колаж, пастиш, римейк, перфоменс, карнавальність тощо.

5.ПЛАНИ ТА ЗАВДАННЯ СЕМІНАРСКИХ ЗАНЯТЬ.

МОДУЛЬ 1. Теорія культури

Семінар № 1. КУЛЬТУРОЛОГІЯ ТА КУЛЬТУРА ЯК ОБ’ЄКТ ЇЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

Мета та завдання заняття: аналіз культурології як інтегративного курсу; визначення об’єкта та предмета культурології, пояснення сутності та витоків культури, розгляд типологічної класифікації культур, розкриття сутності інформаційно-семіотичного розуміння культури, пояснення основних функцій культури.

ПЛАН

  1. Культурологія – наука про культуру, її предмет та завдання. Становлення культурологічної науки.

  2. Основні проблеми сучасної культурології. Структура культурологічного знання.

  3. Методологічні підходи у культурології. Сучасні культурологічні школи.

  4. Сутність та смисл культури. Культура та природа. Антропологічні риси культури.

  5. Культура та суспільство. Функції культури у суспільстві. Ціннісний характер культури.

  6. Інформаційно-семіотичне розуміння культури. Семіотична модель культури.

  7. Системність та принцип єдності у культурі. Стержньові елементі у культурі. Феномени релігії, моралі, культурні традиції, значення культурної форми.

Види діяльності: розгорнута бесіда, дискусія.

Ключові терміни теми: Культурологія, методологія культурологічних досліджень, аксіологічний підхід, діяльнісний підхід, синергетика, антропологія, соціокультурний світ людини, культурна традиція, культурна форма, соціокультурна комунікація, мова культури; семіотична модель.