Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
залік Історія Росії.відповіді..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
401.41 Кб
Скачать

10. Перший період царювання Івана іv (1547 – 1564 рр.).

Структурні реформи Вибраної Ради.

Іоанн IV Васильович (прізвисько Іван Грозний; 25 серпня 1530, село Коломенське [2] під Москвою - 18 березня 1584, Москва) - великий князь Московський і всієї Русі (з 1533), перший цар всія Русі (з 1547) (крім 1575 - 1576, коли «великим князем всієї Русі» номінально був Симеон Бекбулатович).

Правління Прийшов до влади в дуже ранньому віці. Після повстання в Москві 1547 правил за участю кола наближених осіб, який князь Курбський назвав «вибраних радою». При ньому почався скликання Земських соборів, складений Судебник 1550 року. Проведено реформи військової служби, судової системи та державного управління, у тому числі впроваджені елементи самоврядування на місцевому рівні (Губна, Земська і інші реформи). У 1560 р. Вибрана рада впала, її головні діячі потрапили в опалу, і почалося повністю самостійне правління царя. На думку ряду істориків внутрішня політика Івана IV, після смуги невдач в ході Лівонської війни і в результаті прагнення самого государя до встановлення безроздільної монаршої влади набуває терористичний характер і у другу половину царювання відзначена установою опричнини (6 років), масовими стратами і вбивствами, розгрому Новгорода і безчинствам в інших містах (Твер, Клин та Торжок). Опричнину супроводжували тисячі жертв, і, на думку багатьох істориків, її результати, разом з результатами тривалої і невдалої війни, привели державу до соціально-політичної кризи.

В якості загальних підсумків правління Івана Грозного, визначених різними дослідниками, можна зазначити таке: Оцінюючи підсумки розквіту Російської держави, припинення феодальної усобиці, об'єднання земель, реформи Івана Грозного, що зміцнили систему державного управління та збройні сили. Це дозволило знищити останні осколки Золотої Орди на Волзі - Казанське і Астраханське царства.     ●Завершення освіти централізованї європейської держави («Росія зайняла гідне місце серед найбільших держав Європи») і передумови до створення унікального – євразійського.Країна досягла великих економічних і культурних успіхів.     ●Збереження незалежності країни. При достатніх підстав для зіставлення масштабів Куликовської битви з битвою при Молодях , також мала значення для подальшого розвитку держави: було покінчено з невідворотною небезпекою регулярної спустошливої ​​татаро-монгольської експансії; «Ланцюг татарських" царств ", що простиралися від Криму до Сибіру була назавжди розірвано»

    ● Формування оборонних рубежів

    ● Разом з нищівним розгромом військ Кримського ханства, з Астраханським (1552) відкрило російським шлях в пониззя великої російської річки Волги і на Каспійське море.

    ● Скасувати старі погляд на опричнину, як на безглузду затію недоумкуватому тирана. У ній бачать застосування до великої земельної московської аристократії того "виводу", який московська влада зазвичай застосовувала до командувачем класами підкорених земель. Висновок великих землевласників з їх "вотчин" супроводжувався дробленням їх володінь і передачею землі в умовне користування дрібного служилого люду. Цим знищувалася стара знать і зміцнювався новий соціальний шар "дітей боярських", опричних слуг великого

    ●Загальний стан культури характеризується підйомом, зрілий розвиток який став можливим тільки після подолання смути. «Набіги кримчаків і страшні пожежі завдали Москві та москвичам тяжкий шкоди в роки правління Івана IV Васильовича. Одужувала після того Москва повільно. "Але царювання Івана Грозного, було все ж одним з чудових царюваннь, що наклали на Москву, а з нею і на всю Росію.

●Дійсно, в ці роки в Москві відбувся перший Земський собор, був створений Стоглав, були підкорені Казанське і Астраханське царства, приєднана Сибір, розпочато торгівля з англійцями (1553

● Відкрита перша друкарня, побудовані Архангельськ, Кунгур і Уфа, башкири прийняті в російське підданство, заснувалося Донське козацтво, споруджений знаменитий храм Покрови у пам'ять завоювання Казанського царства, більш відомий під ім'ям Василя Блаженного.

●Засновано Стрілецьке військо.

Реформи Івана IV Внутрішня політика З 1549 року разом з обраною радою Іван IV здійснив ряд реформ, спрямованих на централізацію держави:

●Земську реформу,

●Губну реформу,

●провів перетворення в армії.

●У 1550 році був прийнятий новий судебник, який посилив правила переходу селян (розмір похилого був збільшений).

●У 1549 році був скликаний перший Земський собор.

●У 1555-1556 Іван IV скасував годування і прийняв Ухвала про службі. ●Судебник і царські грамоти надавали селянським громадам право самоврядування, розкладки податку та нагляду за порядком. ●Стрільці були поголовно озброєні вогнепальною зброєю, що ставило їх вище піхоти західних держав, де частина піхотинців (пікінери) мала тільки холодна зброя піхота Московії, в особі царя Івана Грозного, набагато випередила Європу. Відомо, що вже на початку XVII століття в Росії стали формувати так звані полки «іноземного ладу» за зразком шведської і нідерландської піхоти, надихнувшись російських воєначальників своєю ефективністю. Полки «іноземного ладу» мали у своєму розпорядженні і пікінерів (списоносцями), що прикривали мушкетерів від кавалерії, про що згадує і сам А. В. Чернов [45]. ● «Вирок про місництва» сприяв значному зміцненню дисципліни у війську, підвищенню авторитету воєвод, особливо не знатного походження, і поліпшенню боєздатності російського війська, хоча і зустрів великий опір родової знаті. ● Був заборонений в'їзд на територію Росії єврейських купців. Коли ж в 1550 році польський король Сигізмунд-Август зажадав, щоб їм був дозволений вільний в'їзд в Росію, Іоанн відмовив, оскільки вони російських людей« від християнства відводили, і отруйні зілля в наші землі привозили і капості багато людям нашим робили ». ●На початку 1560-х років Іван Васильович справив знакову реформу державної сфрагістики. З цього моменту в Росії з'являється стійкий тип державної печатки. Вперше на грудях стародавнього двоголового орла з'являється вершник - герб князів Рюрікова будинку, що зображав до того окремо, і завжди з лицьової боку державної печатки, в той час як зображення орла поміщалося на зворотному.

● 1551г. Церковний собор, за кількістю голів постанови названий Стоглавом. Влада скоротили пільги релігійних установ. Землі приймати церкви можна тепер було з дозволу влади.

●В середині 50 років завершили губну реформу: намісників і волостелей позбавили права суду з найважливіших кримінальних злочинів, передали це старостам з дворян, які підпорядковувалися розбійного наказом. ●Покладання про службу (1556 р.) встановило єдиний порядок військової служби з маєтків і вотчин. Вводилися регулярні військові огляди. ● Розвивалася податкова система - вводилися нові податки: на утримання стрілецького війська, на викуп бранців. Росли колишні податки - на поштову службу, на будівництво міст.