Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции / Module1 / Договор.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
22.02.2014
Размер:
211.46 Кб
Скачать

8. «Техніко-економічне обгрунтування»

Проблема вимірювання глюкози інвазивним методом в стаціонарних умовах, а також індивідуально в медичній практиці майже вирішена. Проте цей метод діагностики супроводжується значними психологічними навантаженнями на пацієнта. Наприклад, в стаціонарах для моніторингу результуючого впливу терапевтичних процедур у пацієнта проводять забір крові практично через кожні дві години. При цьому задіюються медсестра-лаборант, лікар-біохімік, спеціальні реагенти для проведення аналізу і стаціонарне лабораторне обладнання. Результати аналізу можна отримати не раніше, ніж через 20-30 хвилин.

Фундаментальна проблема вимірювання глюкози транскутанно (черезшкірно, без забору крові) дозволяє практично миттєво протягом десятка секунд отримати результат вимірювання, не травмуючи пацієнта. На жаль, ця проблема до сьогодні не вирішена, оскільки не було відповідної елементної бази, яка б дозволяла створити малогабаритний портативний прилад, а також, що головне, не були розроблені методи усунення впливу шкіри і підшкірних жирових тканин на результат вимірювання. Іри вирішенні цієї фундаментальної проблеми виникає можливість проводити масове обстеження (скринінг) в дитячих, шкільних, інших навчальних закладах, а також на підприємствах і в організаціях, тобто виявляти цукровий діабет на ранніх стадіях розвитку, а також більш ефективно здійснювати терапевтичні процедури і лікування людей від цього дуже небезпечного захворювання, яке згубно відбивається на стані практично всіх органів і систем організму людини, викликаючи в них різні, нерідко достатньо виражені і навіть небезпечні для життєдіяльності і здоров'я зміни. Звичайно, вилікувати діабет практично не можливо, а ось зменшити ризик виникнення ускладнень - цілком реально. Для цього хворим (і не тільки їм, але й здоровим людям) потрібно постійно контролювати рівень глюкози в крові і при необхідності - своєчасно застосовувати необхідні медичні препарати та відповідне дієтичне харчування.

Результати попередніх розробок авторів дозволяють прогнозувати успіх у створенні малогабаритного портативного глюкозиметра, який може бути використаний як в лінійних, так і індивідуально людьми в домашніх умовах.

Автори мають певний досвід створення дослідно-експериментальних портативних неінвазивних приладів для вимірювань білірубіну і гемоглобіну в крові, який надає їм надію на позитивний результат не тільки в проведенні науково-дослідної роботи але й у розробці дослідно-конструкторської роботи з наступним серійним виробництвом так необхідного не тільки для України, але й далеко за її межами.

Розробка й обґрунтування способу вимірювання проводилася спільно з провідними фахівцями в області ендокринології - Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка Академії медичних наук України і Науково-дослідного інституту проблем військової медицини Збройних Сил України, які є медичними співвиконавцями в процесі медичних обстежень. На базі зазначених медичних установ будуть проводитися клінічні експериментальні дослідження розроблених і виготовлених зразків приладу.

Отриманий грант на створення глюкозиметра дозволить провести лабораторні і клінічні дослідження експериментальних зразків приладу, що, в свою чергу, дозволить створити портативний прилад для неінвазивного вимірювання глюкози в крові, який так необхідний для діагностики багатьох мільйонів людей і якому немає аналогів в Україні.

Додаток 4 до договору

від «___ »_________2007 р.

Соседние файлы в папке Module1