Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
догляд за хворими.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
515.58 Кб
Скачать

V. Орієнтовна основа дії

Режими дезінфекції засобів догляду за хворими в приймальному відділенні

  1. Клейонка на кушетці після кожного хворого двократно протирається ганчіркою, змоченою 1% розчином хлораміну Б або 0,2% розчином дезоксону-1, 3% розчином перекису водню з 0,5% миючим синтетичним засобом.

  2. Термометр занурюють в 0,5% розчин хлораміну Б на 30 хвилин або в 0,1% розчин дезоксону-1 на 15 хвилин з подальшим промиванням у воді.

  3. Металеві шпателі кип’ятять у 2% розчини гідрокарбонату натрію протягом 30 хвилин.

  4. Ванни, раковини перед використанням протирають 5 хвилин зволоженим тампоном миючим дезинфікуючим засобом (“Дихлор-1”, “Білка”), або двократно протирають хлорним вапном, 0,5% розчином хлордезіну, 3% розчином перекису водню з 0,5% нашатирного спирту.

  5. Прибори для гоління, машинки для стрижки, кусачки або ножиці для нігтів, наконечники для клізм після використання знезаражують шляхом занурення на 15 хвилин в 70% етиловий спирт або на 45 хвилин в “потрійний розчин” Крупєніна (формалін 20,0, карболова кислота 3,0, сода каустична 15,0, дистильована вода – 1000,0), скляні або пластмасові наконечники для клізм кип’ятять у воді 15 хвилин.

Прибирання приміщень приймального відділення

Виконується 2 рази на день з використанням 1% розчину хлораміну Б, 3% розчину перекису водню з 0,5% СМЗ, 0,2% розчином дезоксону-1 тощо. Дезінфекція матеріалів для прибирання (відра, ганчірки тощо) виконуються шляхом занурення на 1 годину в 1% розчин хлораміну Б, 0,2% розчин сульфахлорантоіну тощо.

Антропометричне дослідження

Зріст хворого вимірюється ростоміром. При вимірюванні росту хворий стоїть спиною до стійки, торкаючись її п’ятками, лопаткою і потилицею. Планшетку опускають на голову і за шкалою відраховують ділення.

Окружність грудної клітки виміряють сантиметровою смужкою, накладаючи її спереду по ІV ребру, а заду – під кутом лопаток. Руки хворого мають бути опущеними, дихання спокійним. Вимірювання проводять під час видиху і на висоті максимального вдиху.

Визначення ваги хворого виконують на медичних вагах, рекомендується це робити натще, після випорожнення сечового міхура та кишечнику.

Санітарна обробка при виявленні у хворого педикульозу

Для боротьби з головними вошами існують різні методи (використання керосину, сабадилового оцту, 50% мильно-сольвентової пасти або емульсії, 0,15% водної емульсії карбофосу, 5% мазі метилацетофосу), часто доповнені стрижкою волосся голови. Волосся обробляють одним із цих засобів і покривають косинкою на 15-20 хвилин. Потім ретельно миють голову теплою водою і ополіскують 6% розчином столового оцту. Після стрижки волосся спалюється. Якщо волосся залишають, то його ретельно вичісують спеціальним гребінцем. На титульному листі історії хвороби хворого з педикульозом ставлять літеру “Р”. Речі хворого здають в спеціальному мішку в дезкамеру.

Транспортування хворого з приймального відділення у стаціонар.

Пацієнта, який може самостійно ходити направляють у відділення пішки в супроводі сестри. Для транспортування важкохворих користуються ношами, каталками чи кріслами-каталками. Ноші з хворим несуть двоє або четверо людей. Ноші застеляють простиралом а хворого накривають ковдрою. Білизну змінюють після кожного хворого, ковдри провітрюють, а після хворих на інфекційні захворювання дезінфікують. При транспортування на кріслі-каталці медична сестра нахиляє крісло-каталку вперед, наступивши при цьому на підставку для ніг, допомагає хворому сісти в крісло і опускає крісло-каталку в вихідне положення. Перекладати важкохворих з кушетки на носилки в приймальному відділенні, а потім з носилок на ліжко в палаті зручніше двом або трьом особам. При невеликій масі тіла хворого це може зробити й одна людина.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]