Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
догляд за хворими.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
515.58 Кб
Скачать

Догляд за хірургічними хворими Практичне заняття

Тема: Особливості догляду за хірургічними хворими в приймальному відділенні.

І. Актуальність теми

Роботу всієї лікарні визначає правильна і чітка робота приймального відділення. Якщо медперсонал привітно і уважно відноситься до хворих, що поступають у лікарню, то вони проймаються повною довірою до даного хірургічного стаціонару.

Головними задачами приймального відділення є: первинне обстеження, сортування і направлення хворих у різні відділення лікарні чи на амбулаторне лікування; надання амбулаторної допомоги; санітарна обробка хворих, що поступають у стаціонар; оформлення документації; організація прийому-виписки і обліку руху хворих; зв’язок із станцією швидкої допомоги та іншими лікувальними закладами. Від грамотності та організованості дій медичного персоналу приймального відділення часто залежить успіх та результат лікування.

ІІ. Цілі заняття:

  1. Знати структурні підрозділи та оснащення приймального відділення (α=ІІ).

  2. Знати особливості санітарної обробки хворого (α=ІІ).

  3. Знати способи транспортування хворого у відділення (α=ІІ).

  4. Провести заповнення документації на хворого, що поступає в хірургічний стаціонар (α=ІІІ).

  5. Провести огляд на коросту, педикульоз та санітарну обробку хворого (α=ІІІ).

  6. Провести антропометричні дослідження (α=ІІІ).

  7. Виконати транспортування хворого у відділення (α=ІІІ).

ІІІ. Забезпечення вихідного рівня знань-умінь

Література:

Основна:

  1. Методичні розробки для аудиторної та самостійної роботи студентів.

  2. Нетяженко В.З., Сьоміна А.Г., Присяжнюк М.С. Загальний та спеціальний догляд за хворими. – К.: Здоров’я, 1993. – С. 30-50.

  3. Сырбу И.Ф., А.С. Писаренко, В.А. Могильный, А.В. Капшитарь Уход за хирургическими больными (учебное пособие для студентов медицинских вузов). – Запорожье, 1995. – С. 56-58.

  4. Гребенёв А.Л., Шептулин А.А. Основы общего ухода за больными: Учеб. Пособие. – М.: Медицина, 1991. – С. 16-27.

  5. Хірургія. Т. І : Підручник з загальної хірургії / За ред. Я.С.Березницького, М.П.Захараша, В.Г.Мішалова, В.О.Шидловського. – Дніпропетровськ: РВА “Дніпро-VAL”, 2006. – С. 22-23.

Додаткова:

  1. Грандо А.А., Грандо С.А. Врачебная этика и деонтология. – К.: Здоров’я, 1994.

Зміст навчання

Хворий поступає в лікувальний заклад через приймальне відділення, де проводиться прийом, реєстрація, огляд, санітарна обробка і транспортування хворих.

Приймальне відділення складається із ряду приміщень: загальні (вестибюль, регістратура-довідкова, кімната персоналу, комора, туалети, тощо), діагностично-лікувальні (оглядові кімнати для чоловіків та жінок, процедурні кімнати, перев’язочні, лабораторія, протишоковий блок, рентген-кабінет, ендоскопічний кабінет, кабінет УЗД), санітарний пропускник (роздягальня, ванна кімната).

В приймальному відділенні працюють завідувач, лікарі, середній і молодший медичний персонал, які проводять госпіталізацію планових та ургентних хворих. При екстреній госпіталізації хворому призначають відповідні лабораторні, рентгенологічні та ендоскопічні дослідження, при необхідності організовуються консультації спеціалістів. При плановій госпіталізації основні аналізи приносить сам хворий, більш складні дослідження проводяться в стаціонарі.

За вказівкою чергового лікаря хворі проходять повну або часткову санітарну обробку.

Медична сестра виміряє температуру, перевіряє документи, що мають при собі хворі, заповнює на хворого паспортну частину історії хвороби, регіструє в книзі обліку хворих, що знаходяться на стаціонарному лікуванні, заносить паспортну частину в алфавітну книгу. При задовільному стані хворого проводить антропометрію. Приймає від хворого цінності, при цьому пояснює порядок їх отримання, знайомить з правилами поведінки в лікарні.

Хворий обслідується лікарем і оглядається медичним персоналом на предмет виявлення гнійно-септичних захворювань, педикульозу, корости, грибкових захворювань шкіри.

Після огляду хворий приймає ванну. Якщо хворому за станом здоров’я ванна заборонена, то призначають душ. При поступленні хворого у важкому стані, проводять обтирання теплою водою. Для цього під хворого підкладають клейонку і обтирають змоченою водою губкою лице, шию, груди, руки. Після обтирання проводять витирання насухо, і накривають простирадлом, для запобігання переохолодження. Потім таким же чином протирають тулуб, нижні кінцівки. На титульній сторінці історії хвороби роблять відмітку про проведення санітарно-гігієнічної обробки. Хворому видають чисту білизну, піжаму, тапочки. Одежу та взуття зберігають на складі в індивідуальних пакетах.

Медична сестра приймального відділення сповіщає по телефону медичний персонал хірургічного відділення про поступлення хворого, організовує відправку у відділення або сама його супроводжує.

З приймального відділення хворого транспортують у хірургічне відділення.

Хворі у важкому стані транспортуються у відділення інтенсивної терапії без санітарної обробки.

Питання про спосіб транспортування вирішує лікар. При вирішення питання транспортабельності хворих поділяють на транспортабельних і нетранспортабельних. Останнім надають допомогу, а потім транспортують або, транспортуючи, надають невідкладну допомогу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]