Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OKon_2007.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
729.09 Кб
Скачать

В. Кремень, в. Ткаченко, д. Табачник

По-перше, період Хмельниччини засвідчує, що українці ХVII ст. були цілком свідомі своєї відмінності від козаків, татар чи росіян.

По-друге, одним із головних наслідків національно-визвольної війни було те, що Україна була винесена із сфери впливу Польщі в політичне поле Росії. Переяслав був початком українсько-російського співжиття, яке, добре чи зле, привело до 1991 р.

По-третє, …весь період після 1654 р. слід би охарактеризувати як домінуючий вплив російської православно-християнської цивілізації.

По-четверте, …Україна відіграла роль "донора" в політиці "вестернізації" Росії…, виснажила свої ресурси, перетворившись у ХІХ ст. в розряд "неісторичних", "плебейських народів".

По-п’яте, … і після Люблінської унії і після "Руїни" соціально-політична еліта України ополя­чу­валася чи зросійщувалася, залишаючи народ напризволяще. У всіх цих випадках завдання син­тезатора Сходу і Заходу виявилось непосильним і приводило до невдач, втрати самоідентифікації.

Українське відродження ­–

комплекс подій і явищ кінця ХVIII – початку ХХ ст., пов’яза­них із поширенням масового націо­­нального самоусвідомлення, пожвавленням і піднесенням національ­ного руху, розвитком усіх галузей культур­ного життя українців.

1. Зенон Когут:

"Вболіваючи за майбутнє, українці огля­далися назад на ідеалізоване, зде­біль­шого міфологічне минуле, коли шля­хетна стар­шина була незапереч­ною вла­дою у неза­лежній державі".

2. Сергій Єфремов:

"Цим підгрунтям була ідея українсь­кого відродження і непереможно тягла людей з демократичних і демо­кра­тизо­­ваних класів назад до народу, конкретного українського народу".

3. Лисяк-Рудницький:

"Якщо знищення козацької держав­ності й русифікація козацької аристократії вивели були Україну з числа націй і знизили її до рівня аморфної етнографічної маси, то тепер з цієї маси починає підніматися нова українська нація.

4. М. Грушевський

"…і поодинокі люди, і цілі групи, гурти, верстви, відбившися від національного життя, чи відірвані від нього, чули потребу вернутися до своєї народності, вчитися наново мови, студіювали своє письменство, народне життя й відновляли розірвану зв’язь з своїм народом…"

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]