Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OKon_2007.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
729.09 Кб
Скачать

Створення національних партій в україні

Революційна українська партія (РУП) – створена в 1900 р. у Харкові на зборах студентських громад. Заснов- ники – Антонович, Русов, Матусевич, Познанський. У 1902 р. складалася з 6 організацій: у Києві, Харкові, Полтаві, Лубнах, Прилуках та Катеринославі – на чолі з Центральним комітетом. Мета партії – боротьба за національні права та соціальну революцію. Відстоювали соціальні інтереси селян­ства, яке вважали основою української нації. Свої програмні вимоги викладали у нелегальних виданнях: газета "Селянин" та журнал "Гасло".

Ф р а к ц і ї :

1. Більшість членів РУП на чолі з Поршем, Винни­ченком, Петлюрою вважала, що ця організація повинна бути національною партією, в котру входять лише українці і яка об’єднує марксизм та націоналізм.

2. Група Міхновського виступала з націоналістичних позицій за "Самостійну Україну" під гаслом "Україна для українців".

3. Група Меленевського вважала, що РУП повинна відмовитися від національної орієнтації, стати автономною частиною Російської соціалістичної партії. В умовах революції, що наближалася, розпад був неминучий.

  • у

    Народна українська партія (нуп)

    1902 р. група Міхновського вийшла з РУП та утворила невелику за чисельністю НУП

  • у

    “Спілка”

    1904 р. із РУП вийшла група під керівництвом Меленев­ського і Скоропис-Йолтухов­ського. Вона проголосила себе українським соціал-демокра­тичним союзом і на початку 1905 р. влилася до меншо­вицької організації РСДРП на правах автономної частини. Чисельність у роки револю-

ції – до 6 тис.

  • у

    УСДРП

    1905 р. частина РУП, що залишилася, перейменувалася в УСДРП (3 тис.). Лідери – Винниченко, Порш, Анто­нович, Петлюра. Вимоги: де­мократизація суспільного уст­рою, автономія України, конфіскація крупної земельної власності

Українська радикальна партія

  • виникла у 1904 р. на чолі з письменниками Грінченком, Єфремовим, Дорошенком

  • в

    Українська демократична партія

    иникла у 1904 р.на чолі з М. Лотоцьким та Є. Чикален­ком

Обидві партії малочисельні за складом, стояли на ліберально-буржуазних позиціях, близьких до російської кадетської партії. Вони виступали за конституційну монархію в Росії з наданням автономії Україні, за земельну реформу.

Загальноросійські партії на україні

Крім національних партій на Україні активно діяли загальноросійські партії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]