Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ ПО МОВЕ!.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
463.87 Кб
Скачать

49. Підготовка до бесіди.

При підготовці до бесіди (Б) аналізується ситуація, в якій вона відбувається, вивчаються типові та індив-ні особливості співбесідника, його інтереси та установки. Виділяють такі правила підготовки до бесіди: обрати найбільш вдалі момент і місце для Б і лише після цього домовл про зустріч; з’ясувати все про співрозмовника, зокрема його ставлення до ініціатора розмови; зібрати інформ для розмови; визначити мету, тактику проведення Б. Починаючи Б, бажано встановити контакт. Найчастіше він починається із «зустрічі поглядів».легка посмішка зацікавленість у погляді свідчить про доброзичливе ставлення до співрозмовника. Після контакту очей треба привітатися і зробити паузу. Вона потрібна для того, щоб інша людина могла включ в розмову. Якщо це не зробити, бесіда як діалог може не відбутися, бо розмовл лише одна сторона. Після взаємного привітання відбувається знайомство. Далі партнери розміщуються на дистанції, яка відповідає загальноприйнятим правилам і власним бажанням. Рекомендується не схрещувати руки і ноги, бо це свідчить про закритість людини. Із самого початку Б треба зробити все, щоб одразу не протиставити себе співбесіднику. Доцільно говорити про те, що поєднує співрозмовників, про спільні інтереси. Можна сказати партнерові щось приємне, цікаве про нього. Якщо на початку бесіди відчувається хвилювання в голосі, бажано говорити тихіше та повільніше.

50. Пояснювальна записка.

Поясн. записка.Цей термін викорис-ся для назви 2-х док-тів: 1. вступна частина осн. док-та (плану, звіту, проекту тощо), у якому обґрунтовується мета його створення, зміст, термін дії та ін. 2. док-т особистого хар-ру, в якому пояснюються певні дії особи. Пояснюв. записка пишеться працівником на вимогу адміністрації. Пояс. записка, яка не виходить за межі установи, оформляється на бланку або звичайному аркуші. Реквізити: 1. адресат (кому). 2. посада, ПІПб адресанта (від кого) (1 і 2 справа). 3. наз. виду док-та(після 1 і 2 посередині) . 4. заголовок. 5. текст. 6. дата складання. 7. підпис. Якщо записка направляється за межі установи, її оформляють на бланку і реєструють.

51. Правила написання та оформлення договору. Оформлення договорів - Це процес, що вимагає спеціальних юридичних знань і практичних навичок. У повсякденному житті постійно присутні відносини, які за законом повинні оформлятися договорами.   У суспільстві, заснованому на ринковій економіці, договорами відводиться значне місце. Можна навіть сказати, що саме договору становлять суть ринкового механізму.

Грамотне оформлення договорів допоможе убезпечити зацікавлену сторону від усякого роду небажаних наслідків. У зв'язку з цим зростає роль юриста в обслуговуванні договірних відносин.

Послуга «Оформлення договорів» включає в себе:

  • складання оферти, акцепту, протоколу розбіжностей до договору, протоколу їх узгодження і так далі;

  • консультування з усіх питань законодавства, що стосується угоди;

  • написання угоди про пролонгацію договору;

  • складання додаткових угод до договору;

  • написання позову про спонукання до укладення договору;

  • написання позову про розірвання договору;

  • написання запитів, претензій та інших офіційних листів, що стосуються процесу укладання та виконання договору;

- консультування з питань оформлення документації, що стосується практичного виконання договору (накладних, рахунків-фактур і так далі).

Реквізити: 1. наз. виду док-та. 2. заголовок (1і2посередині). 3. місце укладання (зліва). 4. дата (справа). 5. повні назви сторін, їх представників (ПІПб), повноважень, на підставі яких вони діють. 6. текст, який містить: --термін виконання. – кількісні та якісні показники. – вартість робіт і загальну суму. – порядок виконання робіт. – порядок розрахунків між сторонами. – відповідальність сторін. – порядок і місце розв’язання суперечок. – форс-мажорні обставини. 7. відомості сторін: юридичні адреси установ або паспортні дані осіб. 8. підписи сторін. 9. печатка однієї або всіх установ, які укладають договір. Дог. вважають чинним тоді, коли сторони дійшли згоди з усіх пунктів і оформили його письмово. Дог. може бути укладений між приватними особами й організацією та між організаціями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]