Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Єкзамен философия - Билеті....doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
551.94 Кб
Скачать

44. Як розглядається проблема сенсу життя та людського щастя філософії?

Чи має сенс життя? Який саме? Чи життя просто нісенітниця? Ці постійні питання хвилюють і мучать у глибині душі кожну людину. У сучасну епоху проблема сенсу життя дуже гостра. Все виразніше виявляються зараз хиткість, нестійкість людського буття. Відсутність змісту життя може призвести аж до психічних розладів і самогубства. Кожен сам для себе вирішує питання про сенс життя. Сенс життя має бути більшим, аніж мета. Інакше людина, досягши проміжної мети, опиниться в ситуації втрати сенсу життя. Ще Сократ підкреслював, що людина живе не для того, щоб їсти, пити, а навпаки, людина їсть, п 'є для того, щоб жити. У внутрішньому світі людини шукали джерела свідомості життя і стоїки, вважається, що справжнє призначення людини - творити добро заради добра. Ця ж ідея виявляється практично в усіх гуманістично спрямованих філософів. Демократ і Епікур вбачали справжній сенс життя в прагненні до задоволення. У християнській традиції (Г. Сковорода, Е. Фромм) сенс життя вбачався в любові, у щирості почуттів, що має універсальність, у любовному ставленні до світу. Любов - дарує нам блаженну повноту справжнього життя і тим допомагає осмислити життя. Ще одним вирішенням питання про сенс життя, що утвердився в епоху Просвітництва, є ідея реалізації сенсу життя в служінні загальному благу, внесенні особистого вкладу в історію, культуру, прогрес суспільства. Благополучне життя - ось мета прагнень людини. Людина вибирає не зміст, а покликання , де сенс життя стає надбанням.

45. Визначте місце аксіології в системі культури та поясніть значення цінностей як визначальних характеристик людського буття.

Цінності специфічні соціальні визначення об'єктів навколишнього світу, що виявляють їх позитивне чи негативне значення для людини і суспільства. Аксіологія - наука про цінності. Проблему цінностей ввів Макс Вебер аналізуючи, що кожний людський акт стає осмисленням лише у взаємодії з цінностями, в яких визначаються норми поведінки людей та їх мета. Питання цінності життя знов набувають значимості. Всі цінності духовні, навіть матеріальні, тому що з їх допомогою вимірюються всі предмети та явища, суспільні та природні. Поняття цінність — ідеал, мета, спрямованість. Об'єкт втягнутий у сферу суспільного буття людини і стає носієм пе5вних соціальних відносин. Світоглядні цінності виникли тоді, коли первісна людина здобула вільний час, розвантажившись від пріоритетів. Для філософа /. Канта вищими цінностями стали « зоряне небо наді мною і моральний закон у мені.» Через існування цінностей і саме через культурні цінності людина задовольняє свої потреби і відрізняється від тварин. Культура є предметним полем формування цінностей, цінності є фундамент культури. Цінності зміцнюють суспільну єдність, цілісність суспільства.

46. Доведіть, що цінності являються регулятором поведінки людини.

47. Охарактеризуйте глобальні проблеми людства і людини та визначте стратегію людства в планетарному масштабі.

Виявлення тенденцій суспільного прогресу показує, що майбутнє людства виступає такою формою буття людей, яка зможе підкорити розвиток виробництва як забезпеченню добробуту людей, так і розвитку особистості носія високих моральних і естетичних цінностей.

Уже сьогодні людство зіткнулося з гострими проблемами, які прийнято називати глобальними. Це життєво важливі проблеми всього людства. Усі глобальні проблеми можна умовно поділити на три основні групи:

-перша група - проблеми суспільно-політичного характеру. До них належать: проблема запобігання ядерної війни; створення без'ядерного ненасильницького світу; подолання зростаючого розриву на рівні економічного і культурного розвитку між розвинутими індустріальними країнами Заходу і країнами, що розвиваються;

  • друга група - проблеми, які пов'язані зі взаємовідношенням людини і суспільства. Мова йде про ліквідацію злиденності, голоду, неграмотності, боротьби з хворобами; про подолання темпів зростання населення; про передбачення і подолання негативних наслідків науково-технічної революції і раціональне використання її досягнень на благо суспільства і особистості;

  • третя група - екологічні проблеми які виникають у сфері відносин між суспільством та природою.

Наступною важливою глобальною проблемою є демографічна проблема сучасності. Вона є суттєвою частиною проблем людства. Стрімкий розвиток сучасної цивілізації породжує чимало проблем. Зростання народонаселення і проблеми задоволення потреб великої кількості людей - лише один із наслідків цивілізації.

Внаслідок діяльності людини виникло багато суперечностей глобального характеру, які загрожують виживанню людини і людства. Головними ознаками глобальних проблем є те, що:

- вони мають планетарний характер, зачіпають інтереси не окремого регіону, а людства в цілому;

  • несвоєчасність їх розв'язання загрожує існуванню людства;

  • вони вимагають спільності зусиль усіх держав і народів;

  • вони надзвичайно динамічні.

Отже, людина - головна дійова особа у відношенні "природа-суспільство". Без людини проблеми не існують для природи, від волі людини особисто залежить майбутнє людства.

Екологічні катастрофи, що викликають забруднення навколишнього середовища, загострення протиріч між зростанням народонаселення і обмеженими ресурсами природи, претензії різних держав про більш справедливий розподіл світового продукту переконують політичних лідерів в існуванні імперативу "взаємозалежності".