Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Актуальні питання по адм. праву.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
226.82 Кб
Скачать

15. Визначте основні напрями реалізації адміністративної реформи

Адміністративна реформа повинна здійснюватися в декількох напрямах.

Перший - це створення нової правової бази, яка регламентуватиме державне управління в Україні.

Другий - це формування нових інститутів, організаційних структур і інструментів здійснення державного управління.

Третій - це кадрове забезпечення нової системи державного управління. Четвертий - це зміцнення і формування нових фінансово-економічних основ функціонування державного управління.

П'ятий - це наукове і інформаційне забезпечення системи державного управління, формування механізмів наукового і інформаційного моніторингу її функціонування.

16. Визначте та охарактеризуйте етапи реалізації адміністративної реформи

Адміністративна реформа розрахована на відносно тривалий період її реалізації і включає три етапи.

В ході підготовчого етапу реформи повинні бути розроблені і офіційно схвалені Концепція адміністративної реформи і Програма здійснення адміністративної реформи. На цьому етапі розв'язуються першочергові питання, пов'язані з поточним удосконаленням елементів існуючої системи державного управління.

На другому етапі вводяться організаційно-правові основи реформування ключових елементів системи державного управління.

На третьому етапі заглиблюються трансформаційні процеси, формуються нові інститути, організаційні структури і інструменти державного управління.

На всіх етапах реформи уживаються заходи щодо її законодавчого, кадрового, наукового і інформаційного забезпечення, зміцнення і оновлення нових фінансово-економічних основ державного управління.

17. Дайте аналіз системи органів виконавчої влади в Україні, яка була створена в 1999-2000роках, в рамках Адміністративно-правової реформи

(Візьміть на форзаці підручника Битяка.)

18. Визначте основні етапи трансформації територіального устрою і системи місцевого самоврядування

В процесі трансформації територіального устрою і системи місцевого самоврядування слід опиратися на національний досвід, а також на світову, перш за все європейську, практику. При цьому процес перетворень доцільно здійснювати в трьох етапах з урахуванням:

  • унітарної форми державного устрою, яка забезпечує збереження соборності України;

  • сучасних тенденцій інтеграційних процесів, враховуючи необхідність проведення політики об'єднання невеликих територіальних общин, укрупнення самоврядних адміністративно-територіальних одиниць, утворення агломерації населених пунктів, економічного районування;

  • подолання негативних тенденцій дезинтеграції територіальних общин;

  • одночасного функціонування органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування на регіональному рівні управління;

  • об'єктивної потреби в децентралізації державного управління, деконцентрації, делегуванні і передачі функцій і повноважень щодо надання державних і суспільних послуг.

Перший етап повинен включати законодавче, ресурсне (фінансово-економічне) і експериментальне забезпечення трансформації існуючої організації територіального устрою і системи місцевого самоврядування, становлення інституту служби в органах місцевого самоврядування.

З урахуванням перспективи на цьому етапі напрацьовується пакет законодавчих актів щодо реформування організації управління на регіональному і місцевому рівні, приводяться у відповідність з Конституцією України чинні законодавчі акти, які визначають бюджетно-фінансову систему, економічні основи організації управління і територіального розвитку, пов'язані з проведенням політики економічного районування. Разом з цим розробляються проекти і програми відповідних державно-правових експериментів, які упроваджуються на різних територіальних рівнях управління.

Другий етап охоплює трансформацію низової ланки системи адміністративно-територіального устрою України (село, селище і місто), формування комунальних об'єднань територіальних общин, розмежування сфери відповідальності щодо надання державних і суспільних послуг місцевими органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування на різних територіальних рівнях управління.

Другий етап передбачає внесення певних змін до Конституції України щодо конкретизації і уточнення окремих положень про територіальний устрій і місцеве самоврядування.

З урахуванням процесу формування комунальних об'єднань територіальних общин, вирішення проблем фінансового вирівнювання територіального розвитку і економічного районування починається третій етап реформи.

Третій етап повинен передбачати трансформацію територіального устрою України з метою оптимізації структури управління на регіональному рівні, наближення ухвалення управлінських рішень до населення, впровадження нових фінансово-бюджетних механізмів, раціоналізації функцій місцевих державних адміністрацій.

На першому і другому етапах пріоритетним заходами є трансформація низової ланки системи адміністративно-територіального устрою шляхом добровільного об'єднання на основі діючих положень Конституції України адміністративно-територіальних одиниць для забезпечення формування реального суб'єкта місцевого самоврядування - такої територіальної общини (комунального об'єднання територіальних общин), яка мала б необхідні фінансові і матеріальні можливості для надання населенню повноцінних державних і суспільних послуг.

На третьому етапі трансформуються також адміністративно-територіальні одиниці середньої (район) і вищої (область) ланки адміністративно-територіального устрою на основі збереження його конституційної трьохланкової структури.

Паралельно з цим вивчається питання можливості переходу до дву-або чотирьохланкової системи адміністративно-територіального устрою з метою пошуку шляхів досягнення оптимального об'єднання централізації і децентралізації управління, деконцентрації, делегування і передачі максимально можливого об'єму функцій управління на по можливості нижчий рівень управління, який забезпечить реальне наближення управління до населення.

19. Дайте змістовну характеристику правовій основі адміністративної реформи.

Конституція України, до окремих положень якої на другому і третьому етапах реформування слід внести певні доповнення, не змінюючи при цьому загальних основ конституційного порядку України;

закони України, які визначають статус найвищих, центральних і місцевих органів виконавчої влади, систему адміністративно-територіального устрою і організацію місцевого самоврядування.

Крім того, для проведення реформи необхідно прискорити розробку і ухвалення:

концепцій і програм щодо державної підтримки і розвитку місцевого самоврядування в Україні; муніципальної реформи; реформи бюджетної системи України в частини розширення фінансової самостійності органів місцевого самоврядування, формування фінансів місцевого самоврядування; проведення державно-правових експериментів, пов'язаних з територіальним розвитком і місцевим самоврядуванням;

законів України: "Про територіальні общини і їх об'єднання", "Про статус столиці України - місто Київ", "Про статус міста Севастополя", "Про територіальний устрій України", "Про планування територій", "Про міську агломерацію", "Про комунальну власність", "Про фінанси місцевого самоврядування", "Про місцеві податки і збори", "Про фінансове вирівнювання територій", "Про комунальний кредит і комунальні цінні папери", "Про державно-правові експерименти", "Про місцеві референдуми, ініціативу, слухання і інші форми волевиявлення населення", "Про статус депутатів місцевих рад і сільських, селищних і міських голів", "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про муніципальну міліцію"; модельного статуту територіальної общини.