Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зан 29-30.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
108.54 Кб
Скачать

Напрями і задачі виховання

Провідними напрямами виховної діяльності в школі є ідейно-політичне і етичне виховання учнів. У задачі ідейно-політичного виховання входить «формування свідомого громадянина, з міцними переконаннями. На це повинні працювати всі елементи учбово-виховного процесу, все суспільне життя школи. Підсилити виховання учнів у дусі патріотизму. Активізувати діяльність суспільно-політичних клубів, музеїв, гуртків, лекторіїв. Регулярно проводити екскурсії і походи по місцях трудової, бойової слави».

Задача етичного виховання — прищепити відповідальне відношення і любов до навчання — їх головної праці в шкільні роки, до виконання будь-якої справи, будь-якого обов'язку, навчити дітей жити дружно в колективі, сформувати потребу в колективній праці, уміння свідомо підкорятися дисципліні. Виховати доброту, чуйність, готовність прийти на допомогу будь-якій людині в біді, здатність співчувати, співпереживати, виробити внутрішню потребу жити і діяти за принципами моралі. В процесі трудового виховання у учнів формуються прагнення до систематичної суспільно корисної праці, звички трудитися на совість—йдеться про виховання працьовитості як риси особи. Велике значення має підготовка учнів до вибору професії. «Праця і трудове виховання — це речі, що стоять не поряд з навчанням, етичним вихованням і розвитком. Праця — це річ всеосяжна».

Дуже важливо, студентам, вже зараз, напередодні педагогічної практики, засвоїти думку про те, що в процесі навчанні відбувається не тільки засвоєння знань і умінь з предметів, у тому числі і з праці (слюсарній, столярній справі, домоводству і т. д.), але і вироблення правильного відношення до праці. Величезне значення для трудового виховання школярів мають особистий приклад вчителів, сумісна праця педагогів і школярів.

Робота з фізичного виховання направлена на зміцнення здоров'я учнів, розвиток їх фізичних здібностей, розширення функціональних можливостей організму. Фізичне виховання безпосередньо пов'язане із зміцненням волі, характеру, наполегливості, завзятості.

Фізичне виховання — це задача не тільки вчителя фізкультури, але і всіх працівників школи. Щонайперший обов'язок школи — зберегти і укріпити здоров'я кожного учня, створивши правильний і здоровий режим його шкільної праці. Але ще важливіше — виробити у кожного школяра звичку до дотримання правильного режиму праці і відпочинку, запобігти появі шкідливих для здоров'я звичок.

Фізична культура тісно пов'язана з культурою моральною і естетичною. Піклуючись про власне здоров'я, підлітки створюють і оберігають обстановку, необхідну для здоров'я, відпочинку, повноти життя інших людей. Чуйність до себе не повинна розвиватися за рахунок байдужості до інших».

У кожного школяра необхідно виховувати позитивні мотиви для занять фізкультурою і спортом. Одним з них (в основному для хлопчиків) є прагнення підготуватися до служби у рядах Армії, захисту Батьківщини.

Таким чином фізичне виховання тісно пов'язане з патріотичним.

Естетичне виховання направлене на розвиток учнів відчуття і уміння сприймати прекрасне в природі, в мистецтві, а навколишнього життя, прагнення самим творити прекрасне. Не тільки гуманітарний цикл, будь-який предмет, зокрема математика, хімія, трудове навчання, містять можливості для естетичного виховання. Дмитро Борисович Кабалевський із цього приводу писав: «Зв'язок мистецтва з науковими предметами в школі — питання не просте, що вимагає ретельного вивчення… Ми знаємо вчителів наукових предметів, які включають в свої заняття елементи мистецтва, зрозумівши, що це не тільки не дає додаткового навантаження учням, але, навпаки, полегшує їм засвоєння наукових предметів, робить одержані знання живішими, закріплює їх емоційно і одночасно збагатить естетичну культуру».

А. В. Луначарський підкреслював необхідність дієвих форм художнього виховання, що виявляються головним чином в дитячій колективній творчості.

Виховуючи учня, залучаючи його до різноманітних корисних і цікавих справ, вчитель, вожатий, педагог вирішує не одну, а одночасні декілька задач. Теоретично можна, як ми тільки що спробували, назвати і описати окремі «напрями» виховання, а в житті всі вони взаємозв'язані, переплетені.

Таким чином, зрозуміло, що виховна робота вимагає комплексного підходу, який означає тісну єдність, нерозривність ідейно-політичного, етичного, трудового, естетичного і фізичного виховання. Важливою умовою здійснення комплексного підходу є використовування можливостей суспільних молодіжних організацій, учнівського самоврядування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]